Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 20 januari 2012

Projekt: Läder- och mockatofsar

Cute Charms Detailed Leather Tassel


Dessa tips kan kanske komma ett par säsonger för sent för den som följer modetrenderna slaviskt, men du kan fortfarande hitta dem i pärl- och smyckesbutikerna. Det går alltså att köpa färdiga tofsar, men vill du göra dina egna så kommer här några tips på hur du går till väga.

Det kanske vanligaste sättet att göra en enkel tofs är att ta en avlång bit läder, skinn eller mocka och klippa tunna remsor samtidigt som en bit av remsan lämnas intakt, vilket gör det lätt att sedan rulla ihop tofsen. Instruktioner till den typen av tofs hittar du hos Cut Out + Keep, Betsy Ross (två varianter), Burda Style (som syr istället för att limma ihop),  Lune Vintage och Sew4Home.

Hos sistnämnda tipsas om ett tidsbesparande trick: fransarna skärs ut med en dokumentförstörare istället för att klippas/skäras för hand. Även om dokumentförstöraren inte är stark nog att helt skära igenom fusklädret så gör knivarna raka, helt jämna skåror som sedan är enkla att klippa till.

Ett annat sätt att göra tofsar är att klippa ut enskilda remsor och sedan bunta ihop dem. Denna metod passar bra om du bara har tillgång till läder-/mockaband och inte hela skinnbitar eller -remsor. Med band slipper du mycket av det tråkiga arbetet med att klippa fransar. Olika varianter på detta hittar du hos Mode Bay Area och Black and White and Loved All Over.

Du kan också binda ihop långa fransar på samma sätt som när man gör garntofsar. Se instruktioner på Instructables och hos Transient Expression. En variant med pärlor hittar du hos Black and Whie and Loved All Over (ej samma som ovan) och en annan variant med kedja och pärlor har Parts Club.En väldigt enkel mockatofs har The Crafty Nest instruktioner till.

Ännu ett alternativ finner du hos FusionBeads, som klämmer fast mockaremsor i ett klämavslut med ögla.


Andra material
 Mollie på Wild Olive har inspirerad av Lune Vintages ovan nämnda tutorial gjort tofsar av filt.

Tofsar av metall kan du läsa mer om under Gör egna tofsar med kedjor.

Vill du göra tofsar med t ex rattail och liknande följsamma material kan du också använda dig av det klassiska sättet att göra garntofsar. En smyckesvariant på detta hittar du hos Cut Out+ Keep. Där hittar du även instruktioner till tofsar av brodergarn.

Du kan också göra tofsar med långa, smala fjädrar. Läs mer om det hos M & J Trimmings.


Foto: Sun Bijoux, här använt i enlighet med CC BY-ND 2.0

2 kommentarer:

  1. Tofsar är i a f inne på skor och väskor...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra -- då är tipsen inte allt för daterade.

      Nyaste pärlorna/populäraste smyckesteknikerna och Pantones färgtrender är så långt min egen trendkänslighet sträcker sig, tyvärr. Så ibland kommer vissa saker att komma i tid eller före det stora genombrottet här i Sverige (om influenserna kommer från USA) och ibland kommer det att vara långt efter.

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails