Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 6 december 2011

Jul: Under misteln

Viscum album 002


Misteln är en julsymbol, som kanske inte är så vanlig i Sverige som i vissa andra länder. I folktron ansågs den kunna skydda hemmet från olika otrevligheter, men att vi idag kan köpa mistel till jul är troligtvis också en inspiration från brittisk och amerikansk sed att kyssa den som står under misteln. De fina färgerna gör den också till ett alternativ för alla som blir trötta på att julen är så röd. Misteln är Västmanlands landskapsblomma och har en central plats i bl a keltisk och fornnordisk mytologi liksom i äldre folktro och diverse varianter av "nyhedendom" (wicca, moderna druider, allmän new age) där den än idag anses magisk. Som sådan kan den också vara ett året-ommotiv.


Smyckesprojekt
Det finns inte så många smyckesprojekt med misteltema, som jag hittat. Ett par fina örhängen hittar du hos Beadin' Path. FusionBeads har också länkade örhängen, men här är bären ...röda? Craft Club/Bead Magazine säljer ett projekt för sydda örhängen i fin design av Kerrie Slade.

Hos FusionBeads hittar du även halsbandet Under the Mistletoe.

En söt hårnål med mistel av filt och småpärlor hittar du hos Matsutake och Cook Clean Craft har instruktioner till en hårklämma i samma material.

Om du har utrustning till electroforming, varför inte köpa lite mistel och göra dina egna naturtrogna smyckesdelar?


Accessoarer med mera
Bland accessoarer finns t ex DaffodilBabys stickade mössor med tredimensionella mistelmotiv med fina, vita pärlor. Vill du inte göra en mössa kan motivet även användas på andra ting. Siona Karen visar hur du virkar bl a mistelblad -- vi väljer förstås en pärla istället för knapp till bären dock. Misteldiadem finns hos Pink Suede Shoe.

Mistletoe Amulet Bag är ett tvådimensionellt peyotemönster, som även kan anpassas till andra ting än enbart små amulettväskor. Holly and Mistletoe Christmas Pincushion är är visserligen mer bandbroderi, men där finns pärlor också så jag passar på att ta med det mönstret här.


Heminredning
Mistlar  kan även göras i mer naturlig storlek som pynt för hemmet. Mistlar kan t ex göras i den pärlblomsteknik som på engelska ofta kallas french beaded flowers. Beaded Garden har en lista på böcker med mistelmönster i. Virginia Nathansons mönster kan du läsa här.  Hur du gör en söt mistelkrans -- som mycket väl skulle kunna adapteras till smycken -- kan du läsa här i förhandsgranskningen av boken Beautiful Beaded Gifts.

Magical Mistletoe sys i filt med ullpärlor/-kulor som bär (kan bytas ut mot matta pärlor i andra material om du föredrar det).

På nätet kan du hitta flera bilder av mistlar gjorda i metalltråd (tänk luffarslöjd/trådtjack). Tyvärr har jag hittills inte hittat några bra instruktioner, men om du är bekant med grunderna kring att tvinna tråd kan du säkert skapa på egen hand. Använd vita pärlor till bären. Bladen kan göras på många olika sätt. Många gör helt enkelt bara "bågar" av metalltråden. Andra klipper v-formade (parvisa) blad ur tunn plåt i matchande färg eller något annat material (kartong, filt, plast osv). Du kan också använda lövpärlor i rätt form och storlek om du har det.

Pärlor används även på äkta mistel. Eftersom bären är giftiga väljer många, inte minst småbarnsföräldrar och djurägare, att plocka bort eventuella mistelbär och istället fästa vita pärlor på plantan. Även om misteln placeras utom räckhåll för barn och husdjur är detta bra att tänka på då bären kan ramla av plantan och då hamna på golvet där små fingrar lätt kommer åt dem. Ett exempel på detta finner du i mistelbollsprojektet på Hemmakanalen.

*


Se även Liljekonvaljer för vit-gröna smycken inspirerade av floran -- och missa för övrigt inte det nya projektet under Julgranar: örhängen tillverkade med long magatamas.



Foto: H. Zell [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails