måndag 5 oktober 2009

Mönstertips: Julgranar


Än är det lite tid kvar innan gemene man börjar tänka på julpyssel misstänker jag, men vill du skapa din egen minigran av pärlor så kan det vara lagom tid att börja planera.

Det finns flera sätt att skapa din egen minigran. Här har jag fokuserat på granar som helt görs eller täcks av pärlor, men för enklare varianter kan du skapa granar i filt eller ull, papper, designark, tyg, styrolitkoner, trä, pappstrutar eller liknande, som du bara dekorerar med enstaka pärlgirlanger eller julgranskulor av pärlor. Missa inte heller DIY Wired Ribbon Christmas Tree, som görs av metalltrådskantade band på vilka pärlor och strasstenar broderas fast.


Pärlor och metalltråd
Du kan använda dig av teknikerna beskrivna i Pärlblommor för att skapa fina granar. Instruktioner till olika granar finner du hos My Lovely Beads, DIY Network, BiCer, The Artful Crafter och Bead-patterns.com. På sistnämnda ställe finner du även Mini Christmas Tree Bundle, som förutom granen inkluderar instruktioner till minijulgranspynt, ängel till toppen och pärldekorerade ljusslingor. Se även Beaded Garden för riktigt små julgranar -- som står i fingerborgar. För inspiration, se även Liliputian Christmas Tree och French Bead and Wire Christmas Tree i FMG:s galleri.


Säkerhetsnålar
Att man kan göra mer med säkerhetsnålar och pärlor än bara armband har jag förut nämnt här. Till granar används oftast de klassiska stjärnformade barnpärlorna för ett livligare utseende. Instruktioner finner du hos exempelvis Funcraftpattern.com eller Allcrafts.net. Notera hur granarna ibland förses med invändig belysning. Granarna görs ofta i en av två varianter: av kristallklara eller vita pärlor för en rimfrosttäckt gran eller i grönt med pärlor i andra färger, som pynt.


Sydda tekniker
NatalieS har skapat fina julgranar med nettade kransar som monteras på en kon. Steg-för-stegbilder av tillvägagångssättet har hon satt ihop i sitt Picasa album, men notera att det inte finns någon text. Är du en erfaren pärlare så kan du däremot nog skapa liknande granar genom att titta på bilderna. Principen är att börja med en cirkel, som anpassas efter konens omkrets: mindre cirkel för den krans som sitter längre upp och större cirkel för kransar längre ned. Sedan syr du i cirkulär netting. Yttersta rader görs med extra utökningar så att "rufflor" skapas, vilka ger liv till granen.

Några andra sydda minigranar är Christmas Tree Ornament och Beaded Bead Christmas Tree i peyote. Egentligen är det förstnämnda tänkt som julgranspynt och den sistnämnda är en pärlad pärla (beaded bead), men de skulle eventuellt kunna användas som fristående granar, likt övriga mönstertips.

En kul ny (gratis) julgransdesign som använder sig av long magatams hittar du hos Bead & Button. Vänd mönstret uppochned och du får något som påminner om kottar istället!


Topiarier
Med en styrolitkon som bas kan du skapa granar genom att fästa pärlor med nålar eller lim. En ganska stram och modern variant av vita pärlor, som spraymålas, hittar du hos Gray Matters. Föredrar du att fästa pärlorna med knappnålar så finns detta beskrivet på wikiHow.com och hos Roxycraft. En variant, som använder paljetter, finner du på Craftideas. Denna senare metod är kanske mer känd som en klassisk teknik för att skapa gammeldags julgranskulor.


Mer jul
Fler julprojekt hittar du i bloggens julkategori, se innehållsförteckningen i vänsterkolumnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails