måndag 7 november 2011

Tillbehör: "Mikroskruvar" -- bultar och muttrar i miniformat"Mikroskruvar", micro screws, kallas ibland de mycket små skruvar och muttrar som i smyckesammanhang ofta används som alternativ till nitar. Skruvarna kräver inte samma millimeterprecision vid håltagning i metallen samt vid hamring, vilket gör dem tacksamma för nybörjare. Dessutom kan de ge en tuff industriell känsla, ibland lite retro/steampunk då mässingsskruvar används, vilket inte minst passar unisex- och herrsmycken.

Förutom att bara användas för att hålla ihop metallstycken kan de även nyttjas för andra kreativa ändamål. De kan t ex bäddas in i ringstommar och -dekor av exempelvis silverlera för att skapa ringar med utbytbara toppar. Också när den används som nit kan skruv och mutter ha sina specialområden då det i vissa fall kan vara lättare eller mer riskfritt att skruva än hamra en nit på plats, t ex om man använder bräckliga material som glas och sten. Dessutom är det lätt att justera spänningen, vilket är användbart om man vill göra exempelvis en ring där de olika elementen på ringen ska kunna snurra fritt (ibland kallat spinner ring) eller kunna röra sig när elementet vidrörs som en pil/visare på ett hänge (t ex "kärleksmätare"). För exempel på ett projekt där skruven kommer väl till pass, se Objects and Elements.

Så här små muttrar säljs inte alltid i vilka järnaffärer som helst. Sök antingen bland pärlbutiker som har material för nitning och andra typer av metallarbeten -- exempelvis Beaducation, som även säljer silver- och guldpläterade skruvar och muttrar speciellt för smycken -- eller specialiserade butiker (modell- och miniatyrbyggare brukar ha koll på sådana butiker då de använder sig av miniskruvar).

Det finns speciella verktyg för att hålla i och dra åt så här små muttrar, se instruktionerna hos Beaducation. Du kan också gänga själv, både invändiga och utvändiga gängor med hjälp av s k gängsnitt och gängtapp. Även om det inte är så vanligt finns det kit för de små dimensioner vi talar om här.


Tips: Skruvars dimension anges ofta i M (som står för metrisk gänga, en vanlig internationell standard). En tabell över M-dimensioner i millimeter kan du hitta på Wikipedia.


 Foto © Beaducation

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails