tisdag 20 september 2011

Teknik: Skapa exklusiva hattpinnar i lampwork

Lampworkhattpinnar -- hattpinnar i metall med "hatt" i glas -- är både snygga och spännande att använda. Det finns många lampworkers som säljer hattpinnar, men vill du prova på själv så kommer här några tips på instruktioner.

Rosebud har gratis instruktioner på sin blogg. Nadin, som gör många spännande glashattpinnar, har en tutorial på sin hemsida. På YouTube hittar du denna korta video. Hur du gör löv beskrivs på Lampwork Etc. På forumet hittar du även tips på hjälpmedel för att hålla i metalltråden i denna tråd.

De mer grundläggande varianterna avslutar med en rund kula, som kan smyckas på samma vis som en lampworkpärla. Sedan finns det de som arbetar med andra typer av former: droppar, avlånga knoppar, hjärtan, platta rundlar, blad, hjärtan, blommor -- möss. Som vanligt är det bara fantasin som sätter gränser.


Andra tekniker/material
Vill du hellre emaljera? Se den populära artikeln Easy Torch-Fired-Enamel Necklace av Jill Erickson. En kommentar till artikeln låg bakom mina experiment med glaspärlor på hattpinnar i Pärlsmältning II: glas.

B'Sue visar på sin blogg hur du kan imitera looken med hjälp av Ultra Thick Embossing Enamels (UTEE, ett plastpulver som säljs i pysselbutiker). För dig som inte vill köpa färdiga emaljerade hattpinnar -- finns många säljare av dem bl a på Etsy -- men inte heller vill arbeta med gasbrännare.

Det finns även de som gör dekorativa hattpinnar med exempelvis polymerlera. I sådana fall kan det vara bra att göra en ögla på änden av metalltråden så att leran inte kan lossna. Med finsilvertråd kan man även arbeta med silverlera.

Smälta kulor, paddlar och många andra enklare hattpinnar finns det tips på i Tillverka dina hattpinnar själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails