tisdag 21 juni 2011

Teknik: Solder inlay

Jag vet inte vad denna teknik heter på svenska, om den ens har något namn. Tekniken går ut på att använda sig av lod för att imitera inkrustering, det vill säga att en mjukare metall (ofta mjukglödgad silver-, guld- eller koppartråd) slås in i ett spår i metallen i fråga för att på så sätt skapa ett mönster. Att använda lod och smälta ned det i spåren är ett alternativ, som är enklare och snabbare. Det kräver inte lika stor erfarenhet och kunnande för att bli bra.

Tekniken går i förenklade ordalag ut på att du först etsar, valsar, fräser, stansar eller graverar ett mönster i metallen, som sedan fylls med lod i en färg som skiljer sig från den metallen har. När lodet upphettas så flyter det ut i spåren, som mönstret består av, och fyller upp det.

Instruktioner till ett enkelt solder inlay-projekt, som passar även nybörjare, finner du i Jill Ericksons Discover Simple Solder Inlay. Tekniken finns också beskriven i flera böcker om ädelsmide. Se t ex detta utdrag (s. 91) ur The Penland book of jewelry på Google Books.

Olika sätt att skära ut skåror för inkrustering diskuteras i denna Ganoksinartikel.


Fotnot: Hur traditionell inkrustering går till finns bl a beskrivet på svenska på smidesportalen Antracit. Inkrustering används inte bara på metall utan även andra material som trä, sten, glas med mera går det att fälla in metalltråd i.


Foto: Art Jewelry magazine


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails