Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 22 februari 2011

Projekt och mönster: Gör dina egna polerare

Agat används för att polera metall och metallera, vid förgyllning och flera andra tillfällen. Det finns även polerstål, som används för att polera metall, bl a vid fattning av stenar. Samt även polerare av hårt glas. Du kan köpa de här verktygen färdiga, men visste du att du även kan tillverka dina egna?


Agat och hematit
Ett väldigt enkelt alternativ till agatsten (verktyget) är att använda en trumlad sten eller pärla av agat, jade eller hematit, som polerats väl så den är helt slät utan skador på ytan. Men du kan också göra riktiga verktyg genom att fästa polerad sten i ett handtag. Slipar du själv stenar är detta perfekt eftersom du kan skapa former, som passar just dig. Krökta likväl som raka.

Detta finns beskrivet i Tom och Kay Benhams artikel Agate and Hematite burnishers. Randy Asplund skriver, inspirerad av en medeltida agatsten, hur du kan gå till väga på sin hemsida. Även på Ganoksin finner du en kort beskrivning av hur du kan göra ditt eget verktyg med trumlad sten och en pensel utan borst. De tipsar även att du kan behålla borsten och fästa stenen i andra änden: på så sätt får du en kombinerad agatsten och borste för att borsta bort damm och smuts.


Stål
Borrar och nålfilar av stål kan slipas och poleras för att användas som polerstål. Även detta kan du läsa om på Ganoksin. Också en ädelsmeds hammare kan användas för ändamålet, nämns det i artikeln. En lite borr (burr) kan bli ett mycket användbart polerstål för små utrymmen, tipsas du om här. Det är enkelt att fästa i ett handtag för nålfilar, sicklar eller liknande.


Pyrex
Mindre känt är kanske polerare av borosilikatglas (Pyrex). De är billigare än agatsten och blir inte så varma som polerstål -- något som annars är ett problem när de används t ex till keum boo. De kan även kylas ned i kallt vatten utan att skadas om de blir för varma. Randy Smith beskriver hur du kan tillverka verktygen i lampworkteknik eller med hjälp av slipskivor. Han har även skrivit en artikel om det i Lapidary Journal august 2004.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails