måndag 14 december 2009

Mönstertips: Tin cuphalsband (och ett flerradigt armband)

Tin cuphalsbanden har fått sitt namn efter filmen Tin Cup från 1996. I denna film bar Rene Russo ett halsband med odlade, som träddes på tråd med mellanrum, designat av Wendy Brigode (se bild här). Halsbandet blev mycket efterfrågat av de som såg filmen eller Ransom, som kom ut några månader senare, där Russo än en gång bar sitt halsband. Idag görs liknande halsband av många designers och smyckesmakare. Till skillnad från andra halsbandsmodeller, som blivit upphaussade vid något tillfälle, så har tin cuphalsbanden behållt sin popularitet och ses idag som en tidlös modern klassiker (jämför även med tennisarmbanden jag skrivit om här).

Halsbanden påminner om svävande halsband, med den skillnaden att här används främst silkestråd snarare än den genomskinliga tråd som är vanliga i svävande. Det är snarare frågan om ett klassiskt handknutet pärlhalsband där pärlorna inte knyts sida vid sida utan tråden får ligga bar emellan dem. Originalet var ett kort halsband, men du kan göra dina egna hur långa eller korta du själv vill.

Instruktioner finner du t ex hos Beadage eller Craftbits.

Eftersom du inte behöver så många pärlor är det ett bra sätt att använda de där dyrare pärlorna, som säljs styckvis, eller ett tillfälle att använda några överblivna pärlor från ett annat projekt.


Variationer
I originalet så knöts pärlor fast en och en, men du kan också göra små sektioner av flera pärlor -- se Beadwork.about.com och Beadage för exempel.

Även tekniken/tillvägagångssättet kan variera. Du kan göra tin cuphalsband genom att fästa pärlor på smyckesvajer istället för att knyta på pärlsilke. Pärlorna hålls på plats med klämpärlor eller, sedan de dök upp i pärlvärlden, bead bumpers/bead cushions. Se exempel på instruktioner här. I denna video används tunn kedja, s k beading chain, istället för smyckesvajer -- ett alternativ för den som vill ha ett halsband i ädelmetall, men samtidigt vill undvika att länka fast pärlorna.

För idag kan du även finna halsband gjorda i en helt annan teknik, vilka klassas som tin cup. Här länkas pärlorna fast med bitar av kedja emellan istället för att träs på tråd. Denna stil är inte minst vanlig bland juvelerare, som då använder sig bl a av dyrbara odlade pärlor och äkta guldkedjor. Ja, ibland kan t o m matchande armband och örhängen som görs på detta vis kallas för tin cup.


Flerradigt armband
Vill du göra något "maffigare" än de tunna enradiga halsbanden, men gillar stilen med få pärlor och exponerad tråd? Då kan Fiber Bracelet hos The Artful Crafter kanske inspirera dig. De små pärlorna knyts inte fast och armbandet är flerradigt, men grundprincipen är liknande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails