Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 30 oktober 2009

Mönstertips: Tennisarmband



Swarovski Tennis Bracelet in Air Blue Opal



Enligt Wikipedia var 1987 som begreppet tennis bracelet, tennisarmband, skapades. Då spelade tennisstjärnan Chris Evert i U.S. Open med ett tunt diamantarmband om handleden. Armbandet råkade gå sönder under matchen, som avbröts för att ge henne möjlighet att samla ihop sitt dyrbara armband igen. Incidenten ledde både till ett nytt namn för denna typ av armband, som har en rad av diamanter satta i ett symmetriskt mönster, och en modetrend.

Äkta tennisarmband har nog många av oss inte råd med, men det finns flera pärlmönster inspirerade av dessa armband. Oftast ersätts diamanterna här med kristallpärlor och basen utgörs ofta, men inte alltid av seed beads.

Ett vanligt sätt att göra sydda tennisarmband är att göra i bas av RAW med seed beads och sedan sy fast kristallbicones över detta. Några varianter på sådana armband finner du hos Sandra Halpenny, Lirigal (obs! dubbel bredd), Anna Nehs och Auntie's Beads. Notera att de två sistnämnda armband arbetas på diagonalen. Halpenny skiljer sig från övriga två genom att sy fast sina bicones direkt och inte i efterhand. Föredrar du fyrkantsteknik, som också baseras på RAW, så passar tjusiga Rose des Sables nog dig.

Hos Juniper Creek Designs hittar du ytterligare en variant. Celia Martin använder bara seeds i sitt arbete som baseras på potawatomi.

Du kan även använda infattade kristaller/strass (s k chaton montée), vilket du ser hos Kiwa, Artbeads.co.kr, Parts Club och av Jane Tyson (metalltråd) i olika varianter. Tekniskt sett är Kiwas armband inte ett tennisarmband då det har tre rader diamanter, men å andra sidan använder vissa begreppet ganska löst. Infattade kristaller är idealiska då de både kan användas för trädda och sydda armband. Dessutom glittrar de mycket. Artbeads.co.kr använder även strasspärlor respektive strasskedja för lite bredare "diamantarmband".

För ett stelt armband, se FusionBeads.


Foto: Mannia & Titta [via Flickr.com], CC BYND 2.0

1 kommentar:

  1. Jag är nog inte den enda som har undrat...tennisarmband? Jag tänker inte på sport när jag ser sådana, utan snarare på Nobelfesten. Jag gjorde Rose de sables-setet i present åt en elegant kvinna som älskar kristaller. Det blev otroligt lyckat och ser dyrbart och stilfullt ut, trots alla kristallerna. Dessutom är de här smyckena grafiska och moderna till formen. Tack för tipset! Anna

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails