Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 23 september 2009

Teknik: Svävande halsband


Svävande halsband är en benämning på de ofta flerradiga halsband som består av pärlor uppträdda med mellanrum på en genomskinlig tråd. Det finns även varianter, som påminner om svävande halsband, men träs på smyckesvajer -- se Panduro för instruktioner -- eller tråd, s k tin cup necklaces. Ibland görs ingen skillnad mellan de halsband som görs med smyckesvajer och de som görs med "osynlig" tråd, men jag tänkte fokusera enbart på det senare.

Anledningen till att välja en genomskinlig tråd -- Illusion Cord eller SuppleMax är vanliga val -- är att du vill skapa en illusion av pärlor som svävar fritt. Monofilamenttrådar som dessa (vanligen kända som "fiskelina") har dock sina svagheter. Inte minst kan de töjas ut och skadas med tiden så det är viktigt att inte använda för många tunga pärlor. Sötvattenspärlor och imiterade pärlor är klassiska val, men du kan använda vilka pärlor du vill så länge de inte har för stora hål.


Olika tekniker
Det finns flera sätt att fästa pärlorna på tråden och nedan går jag igenom några av dem. På fotot har jag använt svart tråd för att den ska synas bättre.

  • Lim: Klassisk metod, som gör att det verkligen ser ut som att pärlan flyter utan stöd. Använd ett lim med precisionsapplikator, som G-S HypoCement, för att limma i pärlhålet. Lite tips på hur du gör för att inte få för mycket lim kan du få i denna video. Se till att limma fast pärlorna väl annars kan de lossna efter ett tag. Den stora nackdelen med tekniken -- förutom att lim är kladdigt -- är att när du väl limmat fast pärlan och limmet torkat så kan du inte ångra dig. Det är dessutom svårt att återanvända pärlan om du vill plocka isär halsbandet eftersom tråden sitter fast i hålet.
  • Klämpärlor: ett vanligt alternativ, som dock bör användas med försiktighet på monofilamenttråd eftersom de kan skava av tråden. Klämda klämpärlor kan dessutom vara irriterande mot huden och 2 mm-varianterna kan ta fokus från huvudpärlorna. Passar bäst till smyckesvajer då klämpärlor kan nöta sönder mjukare trådar.
  • Dubbelträdda pärlor: Den kanske mest anpassningsbara tekniken som går ut på att du först trär tråden igenom pärlan och sedan trär igenom den en gång till från samma håll. Tråden på utsidan kommer att hålla pärlan på plats, men du kan ändå skjuta den fram och tillbaka på tråden tills den sitter på rätt plats. Se Pearlshop eller Spellbound Bead (pdf-fil) för illustrationer. Idealiskt för dig som vill kunna flytta pärlorna efterhand som du gör fler längder.
  • Dubbelträdda småpärlor som stöd: En variant på ovannämnda teknik med den skillnaden att här dubbelträr du seed beads på varje sida huvudpärlan istället för att trä om bara en pärla. Anledningen är att tråden, som löper utanpå pärlan baktill, syns mindre på småpärlor än på stora pärlor. Se instruktioner här.
  • Knutar: Inte så lätt att slå på Illusion Cord och du behöver dessutom oftast slå dubbla knutar för att pärlorna inte ska glida över dem. Passar kanske bäst till tin cuphalsband där pärlsilke eller annan liknande tråd används då det kan vara svårt att knyta monofilamenttråden i hårda och tillräckligt tjocka knutar. Däremot kan du använda knutar om du gör "svävande kluster" -- se länken för vidare information -- eller knyta om pärlorna som i halsbandet Fantasy Fall (nr 5).
  • BeadBumpers och SmartBeads: (ej på fotot) BeadBumpers (från Beadalon, BeadSmiths senare variant heter Bead Cushions) är små näst osynliga silikonpärlor, som används istället för knutar i pärlhalsband. De skulle även kunna användas istället för klämpärlor om tråden är tjock nog. För exempel, se videon nämnd under "lim" ovan. SmartBeads är silverpärlor med en liknande konstruktion invändigt, som gör att de inte glider på tråden. SmartBeads är anpassade för smyckesvajer -- se exempel här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails