tisdag 15 september 2009

Inspiration: Turkos som höstfärg


Förra året skrev jag mer allmänt om höstens färger, men idag skulle jag vilja dröja kvar en stund vid en specifik färg. Ren turkos är en av sommarens självklara färgval: frisk, färgstark och somrigt klar. Men turkosa nyanser är också perfekta komplement till höstens bruna, orange, gyllene och röda toner.

Skillnaden mellan höst- och sommarfärger är att höstnyanserna är varmare och murrigare, mer jordnära. För att passa till dessa behövs därför lite andra turkosa toner än sommarens klara blåturkos. Turkos är en blandnyans av blått och grönt. Till hösten fungerar det bäst att låta det gröna dominera lite mer: teal (mörkare blågrönt) och petroleum likväl som mintgrönt och pacific opal. Nyanserna får gärna vara lite gråmurriga. Vill du använda äkta turkos i smyckena är varianter med mycket matris (den mörka mönstringen) och gröna toner att föredra framför de klarare och enhetligare blå turkoserna.

Överst ser du en sträng aqua fired agate, som blandar turkos och brunorange toner. Nedan en bild du kanske känner igen från aktuella tävlingen Min pärla: ljusturkos blisterpärlor och amasonit parat med karneol och kopparbruna sötvattenspärlor. Mixen kallar jag "höst vid havet". Och bredvid ett armband i sicksackkedja med glaschips i koppar och jeansblå. Tre variationer av samma tema.


Personligen tycker jag att opalfärger passar hösten bra. Det påminner om den ibland nästan magiska dimman och diset eller om daggdropparna i de kvarvarande spindelnäten om morgonen. På fotot nedan ser du bland annat några rondeller i en mysig opalton. För ökad höstkänsla kan du också välja att använda opalint glas med picassofinish, som jag berättat om här. Inget är så höstlikt och naturnära som picasso.


Vill du ha lite hjälp på traven för att skapa höstpaletter med inslag av turkos/petroleum/mint/pacific opal så kan du exempelvis använda dig av Color Scheme Designer och där välja att arbeta med accented analogic (klicka på cirkeln). Nedan ser du två paletter genererade av programmet. En går lite mer åt grönt. De är ganska mörka, men betänk att du som pärlare kan arbeta med så väl opaka som transparenta färger och väljer du det senare så får du en helt annan luftighet och lyster i dina arbeten än vad som framgår av paletterna nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails