Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 10 september 2009

Färger och finishar: Picasso


I gårdagens bokrecension skrev jag om koppar som ett perfekt val till höstens färger. Och jag kommer att delvis hålla fast vid det här med höstdesign. Picasso är nämligen en finish som passar den lite mörkare årstiden väl, liksom dig som vill göra naturinspirerade smycken. Kanske inte minst när den används på drömsk dimlika opalglasfärger.

Picasso är en fläckad finish med kanske främst gröna, gråblå och bruna toner, som kan påminna om marmorerad sten, lavklädd bark eller bara fläckat glas. Det finns också en ljusare variant, som är beige och ljusbrun, som du kan se i närbild nedan. Förutom dessa finns t ex bronze picasso och silver picasso, som är samma fläckade finish i metallicfärger. Jag vet inte var namnet kommer ifrån, men det ligger inte långt borta att associera till en konstnärs nedstänkta golv eller målarrock. Som finish är den dessutom konstnärligt effektfull.


Finishen kan användas antingen för att täcka hela pärlans yta eller som en accent längs kanten eller runt hålet, som på fire-polishrondellerna och de ovala pärlorna, s k window beads, ovan. På pressglaspärlor och seed beads/rocaillepärlor är det förra vanligast medan fire-polished (fp) och windows ofta bara är delvis täckta. Tittar du noga så ser du att områdena som inte är täckta är de som slipats, finishen har med andra ord applicerats före den sista slipningen. Om fire-polished är helt täckta säljs de ibland under beteckningen "full picasso". Nedan ser du exempel på de två varianterna:


Picasso används oftast som enda finishen, men du kan även finna pärlor som också matterats, vilket jag gärna rekommenderar dig att lägga ned lite tid på att hitta i shopparna då det kan vara mycket läckert. Just nu är mina personliga favoriter kanske främst matte jet picasso (oval samt runda pärlor t h på översta fotot) och picasso på opalglas (vilket jag även nämnt här).


Travertin
Kikar du på Preciosa Ornelas hemsida så märker du att de inte har något som kallas picasso. Istället kallar de finishen för travertin, en benämning du kan finna i vissa pärlbutiker. Du kan se butikens egna bilder av finishen i närbild i Jablonex katalog samt denna presentation. Enligt Wikipedia är travertin (it. travertino) en typ av kalksten som används som byggnadsmaterial och stenplattor, t ex är Colosseum gjort i travertin. Dess ursprungliga latinska namn, tiburtinus, betyder "sten från Tibur" (= dagens Tivoli i italienska Lazio). Stenen är från början gråvit eller gulvit, men får med åren gul, röd eller brun färg på ytan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails