tisdag 11 augusti 2009

Lästips: Tillverka pärlor i papper, ull, polymerlera, metall och glas


Tourtillott, Suzanne (ed.): Making Beautiful Beads: metal, glass, fiber, polymer clay. (2002, Lark Books) 143 s.

*

I Making Beautiful Beads har fem framstående namn inom lika många material samlats för att lära ut hur du kan tillverka dina egna pärlor: Jorie Johnson (tovad ull), Ann Marie Kennedy (papper), Irene Semanchuk Dean (polymerlera), Joanna Gollberg (metall) samt Kimerley Adams (glas/lampwork). Varje kapitel/material är indelat i grunder, projekt, författarebiografi med bilder samt ett inspirationsgalleri. Det finns sju olika projekt i varje kapitel förutom fiber som är uppdelat på tovad ull (tre projekt) och papper (tre projekt). När det gäller ullen ska dock noteras att det förutom projekten ges flera exempel på hur du kan variera grundpärlan så i praktiken finns där fler projekt än de tre.

Boken är mer eller mindre uppbyggt så att den inleds med de enklaste och mest tillgängliga materialen (fiber), fortsätter över polymerlera och avslutas med de mer verktygs-, tids- och kunskapskrävande teknikerna silversmide och lampwork. Den avslutas sedan med ett kort kapitel om hur du gör smycken av dina nya pärlor.

Är det då en fördel eller nackdel att köpa en bok med så många olika material och tekniker? Jag skulle säg att denna bok passar inte minst den som vill tillverka pärlor och är öppen för olika material, som är intresserad av "allt" eller bara vill försöka hitta "sitt" material. De få projekten gör detta till en introduktion, snarare än djuplodande bok -- men det sagt hittar du inte bara enkla nybörjarprojekt här.

Speciellt gäller detta metallkapitlet, som jag också finner mest inspirerande. Där hittar du sådana tjusiga saker som filigrandekorerade kurvade pärlor, silhuettsågade linspärlor och plattrunda pärlor med resinfärgade "applikationer" (se bokens omslag ovan). Dock skulle jag tro att just dessa inte direkt är nybörjarprojekt utan kräver viss vana inom silversmide. Men det finns även enklare projekt som rolled beads, decorative tubes (kapade metallrör dekorerade med borr och såg), stansade/stämplade plattor och spiralpärlor. Alla utom "rörpärlorna" kräver lödning.

Polymerkapitlet innehåller förstås den populära mokume ganetekniken, men där fastnade jag främst för de roliga "inside-out beads". Du får även lära dig att karva mönster i leran, imitera elfenben, göra skinner blends, faux jade och pärlor med transparenta mönster lager på lager. Självklart berättar grundtexten även om hur du gör canes: bull's eye, randiga, rutiga och spiraler.

Glaskapitlet omfattar klassiska sputnik beads (droppar i relief runt pärlans midja), fritpärlor (frit är krossat/malt glas som man kan doppa en pärla i), räfflade, randiga och marmorerade pärlor, pärlor med bladmetall och slutligen får du även lära dig att etsa pärlor, dvs ge dem en frostad/matt yta.

De tovade pärlorna omfattar som sagt flera tips på hur du kan dekorera din "grundpärla", men även hur du tovar över stommar för att göra pärlor i udda formar, bananformade pärlor/hängen och reservagefärgade (shibori) pärlor. Som bonus får du även lära dig att tova grova ullsnören att hänga dina pärlor på.

Det minst givande kapitlet är nog tyvärr pappersavsnittet. Tyvärr säger jag som gillar papperspärlor. Det märks att kapitelförfattaren inte brukar använda sin hantverkskunnande för just papperstillverkning (hennes biografisida vittnar om detta). Papier machépärlorna av rispapper har visserligen potential, speciellt innan hon målar dem och idén att göra stora pärlbumlingar av bomullslump -- råvara i papperstillverkning -- nedblandat i gips är intressant. Men pärlorna känns inte som smyckesämne. De ojämna Metallic Discs är bara fula, även om idén med mellanpärlor som en sorts "inbakade öljetter" för ett slitstarkt hål i pärlan är värd att lägga på minnet. Problemet är väl bara att jag förväntat mig något mer, något snyggare. Ja, kanske till och med något vuxnare.


Slutsatsen blir att detta kanske inte är en bok som kommer att falla alla på läpparna och speciellt om du är intresserad av papperspärlor bör du söka dig någon annanstans -- varför inte läsa mina tips under pärltillverkningskategorin istället? Men det är samtidigt inte en bok helt utan förtjänster, sitt tråkiga omslag till trots. Gallerierna är genomgående inspirerande. Och kan du redan grunderna i silversmide har du några tjusiga projekt här, som gör att boken kan vara värd sitt pris om du även är intresserad av mer än ett material/teknik. Söker du djup är inte detta rätt bok. Söker du bredd eller introduktion till pärltillverkning är sannolikheten större att detta är en bok för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails