För den som är intresserad av pärlbroderi av olika slag finns det en hel del intressant att läsa om man lyfter blicken från pärlböckerna och börjar slå i broderiböckerna. Även om det är tråd och garn som dominerar i dessa så kan pärlorna ibland också få sin beskärda del av utrymmet. Ofta är det frågan om enstaka små pärlor som diskret utsmyckning (t ex en enkel bård) eller strategisk detalj (t ex ett djuröga i reliefbroderi), men även mer eller mindre rena pärlbroderier kan dyka upp i böckerna.
Nedan följer fyra exempel på broderiböcker, som i varierande grad tar upp pärlbroderi även om de inte handlar exklusivt om pärlarbeten. Är du inte intresserad av broderi utan pärlor så är detta kanske främst tips på böcker att låna på bibblan snarare än böcker att köpa. Gillar du alla slags broderi är de däremot värda att överväga ett köp av.
Bonniers stora bok om broderi: En guide till den långsamma lyckan
Liz Arthur (red.), Albert Bonniers förlag 2005
Denna bok, med originaltiteln The Essential Guide to Embroidery, är fortfarande slutsåld sedan flera år tillbaks, men väl värd att leta upp på bibblan då den tar upp alla sorters broderi. Pärlbroderi finner du här i kapitel 16 (s. 282-296). Kapitlet börjar med en liten historik, som visar upp gamla pärlarbeten från 1600-talet till idag. Sedan följer en kort presentation av olika pärlor för broderi, vilken dock kommer kännas något ofullständig för pärlare då utbudet av pärlor idag är så mycket större än boken ger sken av. Kapitlet omfattar 11 pärltekniker/-motiv och två projekt (nåldyna och aftonväska).
Bland övriga kapitel är pärlorna sällsynta, men kapitlet om hardangersöm är intressant inte bara för instruktionerna till slingstygn (spindlar) med pärlor (s. 114-5 + 120ff) utan också för att kapitlet inleds med en helsidesbild av ett pärlbroderi på en norsk folkdräkt från Voss i Hardangertrakten (s. 108).
Embroidered and Embellished: 85 Stitches Using Thread, Floss, Ribbon, Beads & More Step-by-Step Visual Guide
Christen Brown, C & T Publishing 2013
Av de fyra böcker som presenteras här är denna den bok som innehåller mest pärlor. Boken är uppdelad i fyra lika stora delar: traditionellt broderi, reliefbroderi, sidenbandsbroderi och pärlbroderi. Här finner du 20 tekniker/motiv, de flesta i form av blommor och blad -- det är definitivt främst en bok för dig som gillar blommotiv. Betoningen ligger på motiv: här lär du dig mer skapar blommor och blad än olika tekniker för att brodera fast pärlor på tyg.
Även i denna bok finner du två pärlprojekt, en väggtavla och en liten väska. I reliefbroderidelen finns även instruktioner till att sy shishaspeglar (s. 110), vilket kan vara av intresse för pärlare.
För övrigt passar många av teknikerna i övriga delar av boken smyckestillverkare som vill göra broderade blomsmycken. Boken i sin helheten passar speciellt den som gillar amerikanska toktäcken (crazy quilts) och den typen av estetik. Omslaget ger en ganska bra bild av hur innehållet ser ut, även om pärlbiten är mer fokuserad på blommor och blad än vad som framgår av fotot i övre vänstra hörnet.
A - Z of Stumpwork
Sue Gardner (red.), Country Bumpkin 2005
Gillar du reliefbroderi så kan denna bok vara en bra utgångspunkt. Den går igenom många tekniker, varav en del skulle passar perfekt till broderade smycken. Pärlteknikerna hittar du på sidorna 40-45. De inkluderar att sy fasts enstaka pärlor, rader av pärlor, sy pärlor i cirklar, använda pärlkantilj i bitar (chipping) och två metoder för att klä pärlor i tråd. Du kan för övrigt även ha nytta av teknikerna för padding och slips om du vill göra höjt pärlbroderi, även om teknikerna inte används till pärlbroderi i boken.
De flesta projekten använder sig av inga eller enbart ett fåtal pärlor.Flest pärlor finner du i projektet Berry Garland, som visar på flera olika sätt att använda pärlor i reliefbroderi med sina pärlade björnbär och trådklädda pärlor till vinbär, blåbär och tranbär (vissa med rocaillepärlor som accent). I projektet Gossamer används såväl blompärlor som flatbacks av kristall.
(Som fotnot kan nämnas att boken nu i höst även utgivits av Search Press med ett annat omslag.)
Goldwork: Techniques, Projects and Pure Inspiration
Hazel Everett, Search Press 2011
Om man inte räknar småbitar av pärlkantilj vilka används lite som pärlor (se omslaget), så har pärlor en relativt liten roll i denna bok. Däremot tar den upp så väl spangles (speciella paljetter som används i guldbroderi) och systenar utöver pärlor, vilket bidrar till att göra denna bok till mer än bara rent ögongodis.
Paljetttekniker finner du på s. 80-1 och tekniker/motiv för att rama in systenar, pärlor och cabbar på s. 53 + 56-7 för tekniker/motiv. Det finns utöver det inga direkta pärltekniker.
Men en bok behöver inte handla om pärltekniker för att vara intressent för pärlbroderi. Liksom i exemplet ovan finns här tekniker för padding, upphöjda filtpartier, som kan vara användbara i pärlbroderi. En pärlbrodös kan också finna tekniken chipping, brodera med små bitar av pärlkantilj, av intresse som ett alternativ till att pärla. Metalltrådarna i boken skulle också kunna vara snygga accenter i pärlbroderier -- se bara hur de används som kanter eller för att rama in cabbar och pärlor.
Boken har tre projekt med pärlor och/eller systenar: en nålbok, en märkduk och en samling julgransprydnader. (Det finns även ett gulligt drakprojekt, dock utan pärlor -- om inte chipping räknas).
~*~
Är det då värt att som pärlare leta upp böcker som dessa? Ja, det beror förstås på vad du är ute efter, om du vill lära dig tekniker eller letar projekt, om du enbart vill göra smycken av tätt fastsydda pärlor på StiffStuff eller om du vill göra pärlbroderier där tyget ska synas igenom, hur viktigt olika tekniker/motiv är för dig osv. Är du renodlad pärlare när det kommer till broderi är det kanske mer något att bläddra igenom en gång för inspiration eller tekniktips snarare än böcker att läsa om och om igen eller investera pengar i. Är du en ny pärlare som vill lära dig brodera med pärlor och har svårt att hitta pärlböcker på bibblan kan det också vara bra att känna till att det finns användbara böcker på broderihyllan också.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.