Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
tisdag 30 september 2014
Teknik: Spindlar (slingsygn) med pärlor
Hardangerbroderi/-söm är kanske inte det första man förknippar med pärlor, men i moderna varianter kan hardanger inkluderar allt från några få till återkommande inslag av pärlor. Ett intressant sätt att använda pärlor är i så kallade spindlar, slingstygn över de utklippta rutor som är karaktäristiska för hardangerbroderi.
Notera att detta inte är en introduktion till hardangerbroderi, med eller utan pärlor, utan enbart fokuserar på ett par broderistygn. Om du inte redan kan grunderna i hardanger rekommenderas att du införskaffar dem via en broderibok eller sajter som Hemmets Journals broderiskola. För att hänga med i de specialuttryck som används här (främst spindel, träns och klosterblock), se HJ:s stygnguide här.
På svenska kan du finna instruktioner till två typer av spindlar med pärlor i boken Bonniers stora bok om broderi (s. 114-5). Stygnen används i ett projekt i boken (se s. 121), men pärlorna utgör dock bara ett litet inslag. Tyvärr är boken slutsåld sedan flera år, men du kan finna den på bibliotek och, om du har tur, antikvariat.
En typ av spindlar, som på engelska kallas dove's eye filling, finner du instruktioner till i Jane Davies bok Bead Embroidery: The Complete Guide (s. 88). Om du inte äger boken kan du hitta instruktionerna på Google Books. Författaren experimenterar här med att positionera pärlorna på olika vis i stygnet.
Du kan också göra enklare fyllningar med en pärla, vilket du kan se i Jane Davies projekt Snow Owl. Ytterligare ett sätt att sy pärlor i klosterblocken finner du hos The Crafter's Apprentice.
De pärlade spindlarna kan kombineras med ytterligare pärlbroderi mellan de öppna rutorna. Fyra pärlor kan fylla upp tomrummen mellan klosterblock, som du kunde se i uggleprojektet ovan och enstaka pärlor kan användas där smala tränsningar möts, som i Jane Davies projekt Pink Lacy Hardanger (se närbilderna då det är svårt att se de vita pärlorna i den första bilden). Än mer projekt och inspiration från henne finner du här. Vill du inkludera än mer pärlor direkt i de klassiska hardangersömmarna, se hennes ovan nämnda bok (via Google Books här).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.