Det finns en mängd specialverktyg för smyckestillverkning, några mer användbara eller nödvändiga än andra. Idag ligger fokus på tänger eller verktyg som är designade för att göra det lättare att skapa jämnstora, snygga öglor i metalltråd. Prismässigt finns här både billigare och dyrare lösningar för problemet med fula, ojämna och tidsödande öglor. Utseendemässigt är skillnaden också stor, med verktyg som gör delvis olika uppgifter även om de allihop är ämnade för att forma öglor.
Vi börjar med det nyaste verktyget, som lanserades i pärlvärlden i början av 2013.
1-Step Looper
Förra året kom ett nytt verktyg ut på marknaden, 1-Step Looper. Detta är ett specialiserat verktyg, som är gjort för en enda teknik: att göra öglor på hattpinnar, öglepinnar och andra typer av metalltråd.Hur verktyget fungerar kan du se i BeadSmiths video ovan. Steg-för-stegbilder kan du även finna i två projekt från Rings & Things: Paddle headpins earrings respektive Quick and easy 1-step looper tutorial. Det är anpassat för mjuka och halvhårda trådar av silver, koppar och mässing i grovlekarna 26-18 G (dvs ca. 0,4-1 mm).
Jag har inte personligen testat verktyget, men recensioner på nätet ger vid hand att mottagandet har varit blandat. Vissa uppskattar verktyget, som förenklar en teknik som tar tid att lära sig samt är tidsbesparande, medan andra ogillar resultatet. Saker som påpekats är att öglorna är små och inte kan varieras i storlek, att öglorna blir droppformade istället för runda samt att det är svårt att få en ögla som sitter tajt mot pärlorna utan något mellanrum. Se exempelvis diskussionen i kommentarerna här för exempel på positiva och negativa synpunkter.
Wire Looping Pliers
Om du tycker att detta verktyg verkar för dyrt eller för specialiserat så finns det även andra tänger designade för att underlätta ögletillverkningen. Rundtänger för ögletillverkning kan ha en urgröpt käft som underlättar formandet av runda öglor, men det handlar även om tänger med avsatser så att varje ögla blir lika stor till skillnad från en vanlig rundtång där det är lätt hänt att metalltråden placeras längre ut eller längre in på den koniska käften, vilket påverkar öglans storlek (om du inte ritat ett märke på tången så du alltid placerar tråden på en och samma punkt).På engelska kallas denna typ av tänger ofta wire looping pliers med ett gemensamt namn.
Nedan kan du se instruktionsvideor för två typer av wire looping pliers. Först "vanliga" och därefter en variant som kallas 3 Step på grund av sitt utseende.
Swanstrom wire looping pliers
Det finns även en tång från Swanstrom som påminner lite mer om 1-Steep Looper än om specialtänger ovan. Denna tång är dock främst designad för virade öglor (eng. wrapped loops) och den kan även användas för att göra spiraler (se videon). Som tillbehör kan man köpa lösa delar med pinnar i varierande tjocklek så att man kan skapa olika stora öglor.Liksom 1-Step Looper är detta ett dyrare verktyg än vanliga tänger, som de rundtångsvarianterna ovan.
Sammanfattning
Att lära sig göra snygga och jämnstora öglor tar tid och även när man behärskar det kan det kännas jobbigt och tidsödande, speciellt om man ska göra stora mängder öglor. Är då någon av verktygen ovan ett hjälpmedel värt priset? Och vilket verktyg passar bäst? Svaret är nog som vanligt att det beror på. Se inte verktygen som en genväg till snygga öglor bara, för då riskerar du i vissa fall bli besviken. Vad gäller recensioner så verkar varje verktyg ha både nöjda och missnöjda kunder. För den som redan bemästrat tekniken och fått upp farten så är verktygen kanske mer onödiga än för en frustrerad nybörjare som känner att övning ännu inte ger färdighet, men å andra sidan kan ett specialverktyg ibland vara lika svårt att lära sig använda. Om du har möjlighet kan det därför vara en bra idé att försöka låna verktyget eller få lov att testa det i butiken först så att du kan känna efter om verktyget passar dig och om det ger öglor du är nöjd med.Den bästa frågan att ställa sig själv när man står inför valet och kvalet att köpa ett specialiserat verktyg är alltid den samma: Är det värt att köpa? I det här fallet rör det sig om verktyg som inte är absolut nödvändiga till skillnad från exempelvis en borr, en såg eller en rundtång. Vad är du beredd att betala för att göra en uppgift enklare eller snabbare? Saker att fundera över är hur ofta du behöver göra de uppgifter som verktyget krävs för samt om du kan göra samma sak med ett annat verktyg som du redan har, alternativt ett som är billigare eller ett som kan användas för fler uppgifter och därför kommer att användas oftare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.