sidor
▼
torsdag 31 maj 2012
Tävling: Eurodikes nya designtävling
Pärlbutiken Eurodike har presenterat en ny smyckestävling. Precis som förra gången finns det inget temat utan du skapar fritt och kan skicka in flera olika bidrag. Enda kravet är att du enbart använder dig av material från Eurodikes butik. En vinnare, som får ett presentkort på 500 kr att handla för, dras på sista tävlingsdagen, den 1:a juli.
Läs mer om tävlingen här.
Pärltillverkning: Heishies av plaströrspärlor
Att smälta plastpärlor för att skapa intressanta smyckesdelar har du kunnat läsa om i Pärlsmältning. Där handlade det främst om ponnypärlor av plast. Här handlar det istället om plaströrspärlor (även kända under namn som strykpärlor och smältpärlor samt varumärken som Nabbi och Hama), pärlor som ofta är tänkta att i viss grad smältas. Men du kan även smälta dem lite till och därmed skapa nya pärlformer. Instruktioner finner du hos Tedags hos tant Ninette (svenska) och Craft and Creativity (svenska och engelska).
För fler annorlunda sätt att använda plaströrspärlor, se även Pärlade hörlurar och Manekis självlysande ljusslinga.
PS! Heishi är namnet på en platt, rondellformad pärlform, vanlig i herrsmycken. Se bild i exempelvis Rings & Things Bead Shape Glossary.
Foto: Craft and Creativity
onsdag 30 maj 2012
Historia: Margaritomanti
Margaritomanti, eller margaritomancy som det heter på engelska, är en typ av spådomskonst, som använder sig av äkta pärlor. Spådomskonst, också kallat divination, kan användas för att få kunskap på s k paranormal väg. Det kan handla om att spå framtiden, men även att exempelvis finna försvunna föremål/personer, tyda högre makters vilja med mera.
Det finns inte så mycket information kring hur margaritomanti gick till eller användes förr, men enligt Wiktionary så ska metoden, enligt moderna källor inom det ockulta området, i Antiken ha använts för att avgöra huruvida en person var skyldig till ett brott. Det finns variationer på exakt hur metoden skulle gå till, men gemensamt var att (de förtrollade) pärlorna skulle börja studsa i en nära elden placerad behållare -- vas, upp-och-nedvänd kittel, kruka eller dylikt -- om den misstänkte närmade sig eller om dennes namn uttalades.
Ordet margaritomanti kommer från latinets margarita eller grekiskans margaritari, som båda betyder pärla (och återfinns i bl a det vetenskapliga namnet på flodpärlmusslan, Margaritfera margaritifera, samt kvinnonamnet Margarita/Margareta*), och grekiska manteia, som betyder spådom eller spådomskonst.
Pärlor figurerar även i drömtydning där äkta pärlor liksom andra pärlor (beads) tolkas symboliskt och ibland fungera som spådomar. Detta kan du läsa om i Att drömma om pärlor.
* = Mer om förnamn med pärlanknytning kan du läsa här.
tisdag 29 maj 2012
Övrigt: Pärlkryssningar
Det finns pärlträffar av många slag, från små lokala sammankomster till stora pärlmässor som Bead & Button show eller Harrogate Bead Fair. För att inte nämna de svenska nationella träffarna som PUSS och Facett.STHLM. Ett lyxigt sätt att träffa andra pärlare och lära sig något nytt -- och samtidigt få en semester -- är pärlkryssningar, något som du framför allt finner i USA. Här är några exempel på kryssningar för pärlare och smyckesmakare.
Bead Cruise 2013 är den senaste av de årliga pärlkryssningar som arrangeras av smyckes- och pärlmakaren Heather Powers (Humblebeads). Resrutt och fartyg skiftar för varje år. 2013 utgår den veckolånga kryssningen från New Orleans med stopp i Mexiko, på Grand Cayman och Jamaica. Kryssningen inkluderar workshops, kurser, nattliga pärlsessioner, ett cocktailparty, välkomstgåvor, "door prizes", en pärlbasaar med mera. Varje år hålls också en designtävling där deltagarna ska använda pärlor från välkomstgåvan. Kurserna omfattar en mängd tekniker som pärlsömnad, trådarbete, pärlbroderi, metallarbete och trädda smycken med kända kursledare, som undervisat i flera länder. Kurserna hålls till sjöss, mellan stoppen.
För dig som gillar Swarovski så kanske Anchors away 2013 lockar. En åtta dagars kryssning med stopp i Mexiko, Belize och Honduras med workshops och kurser mellan stoppen. Kryssningen erbjuder två workshoppaket, ett kallat standard och ett kallat advanced, båda paketen omfattar kurser (fyra respektive två) med välkända namn, som även är ambassadörer för Create Your Style with Swarovski Elements. Du behöver inte ens ta med dig verktyg: allt finns på plats. Kryssningen kommer även att bjuda på bonusdemonstrationer, expertpanel, tips och idéer för bl a försäljning och presentation av nya produkter. Plus en On Board Jewelry Making Challenge Contest och dagliga utlottningar.
Craft Cruises anordnar pyssel- och hobbykryssning även utanför den karibiska övärlden -- de har bl a besökt eller ska besöka Sverige, Kina, Italien och Ryssland. De har haft pärlkryssningar, men årets och kommande års kryssningar verkar främst fokusera på stickning. Mer om deras pärlkryssningar kan du läsa här.
Det finns även exempel på pysselkryssningar (craft cruises), som omfattar pärl- eller smyckesworkshops. Ett exempel är brittiska Create and Craft Cruise, en fyra nätters kryssning som gick av stapeln tidigare i maj. Pysslarna avseglade från Hull och besökte Amsterdam och Hamburg innan de återvände till England.
Foto: Roger Wollstadt [via Flickr.com], använt i enlighet med CC BY-SA 2.0
måndag 28 maj 2012
Projekt: Shamballa möter flat spiral
Gillar du shamballaarmbanden, men vill ha mer småpärlor och mer pärlsömnad så kanske The Bead Blog har ett gratisprojekt för dig. Claire Humpherson ville skapa ett shamballaarmband med en twist och gjorde så genom att kombinera shamballastilen med flat spiral stitch (en teknik som var mycket populär för något år sedan).
Det finns ingen bild, men jag hoppas du blir intresserad nog att klicka dig fram till instruktionerna -- det är väl värt det.
PS! Läs mer om hur du skapar shamballaarmband här -- och allt om flat spiral stitch här.
Det finns ingen bild, men jag hoppas du blir intresserad nog att klicka dig fram till instruktionerna -- det är väl värt det.
PS! Läs mer om hur du skapar shamballaarmband här -- och allt om flat spiral stitch här.
Tävling: British Bead Award
British Bead Awards är en internationell tävling som hålls i samband med The Big Bead Show. Namnet till trots är den öppen för pärlare, proffs som amatörer, från hela världen.
Du kan tävla i kategorinerna Seed bead work jewellery, Seed bead work non-jewellery, Wirework/chainmaille, Metal clay, Crystals, Handmade glass beads, Polymer clay och Beayond beads. Vinnare i kategorin Best in Show väljs av besökarna på The Big Bead Show bland finalister i alla kategorier. Du kan delta i flera kategorier, men bara med max ett bidrag per kategori. Bidrag kan skapas av en personer eller i ett samarbete mellan flera personer.
Vinnarna får en kristalltrofé och "goody bags" med pärlor. Googy bags går även till andra- och tredjepristagarna. Alla vinnare får certifikat och en prenumeration på Bead Magazine och bead.tv. Övriga finalister kommer att visas på Big Bead Show i oktober samt i Bead Magazine. Vinnarna presenteras på pärlmässan den 20:e oktober.
Sista tävlingsdag är 17 augusti 2012, midnatt lokal tid (dvs kl. 23.00 svensk tid). Notera att tävlingen har en s k entry fee på 10 GBP per bidrag liksom du måste betala för returportot om du väljs ut till finalist.
Läs fullständig tävlingsinformation här.
fredag 25 maj 2012
Projekt: Smycken av kandisocker
Ätbara smycken kan ta sig många uttryck. Hos 1 Fine Cookie kan du lära dig att skapa halsband, armband och ringar av smaksatt kandisocker. Kandisocker, känt som rock candy på engelska, är sockerkristaller, som tillåts fälla ut och byggas upp på exempelvis en tråd. Här utnyttjar Jasmin det för att skapa roliga och somriga smycken -- för vuxna och inte bara barn.
För fler söta och ätbara smycken och pärlor, se Egentillverkade godishalsband, Godispärlor och Ätbara pärlhalsband av kakor. Smycken av kandisocker har tidigare nämnts i ett annat blogginlägg, "Ohållbara smycken" av Greetje van Helmond, om konstnären som skapade förgängliga smycken av just sockerkristaller på tråd.
Foto: Jasmin Fine/1 Fine Cookie [via Flickr.com], använd i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0
torsdag 24 maj 2012
Noterat: Gems & Gemology gratis på iPad
GIA, Gemological Institute of America, har skapat en gratisapp för sin tidskrift Gems & Gemology, som ska komplementera den tryckta tidskriften. GIA förklarar varför de skapat denna kompletterande edition: "The launch of this digital version makes G&G’s research accessible to a broader audience and more appealing to scientists eager to publish their own research findings. In addition to the latest gemological information, the app is enriched with exclusive content including gem-related videos and interviews with industry experts."
Förnuvarande är onlineversionen bara tillgänglig för iPad, men en version för persondator kommer senare i år. Mer information om appen -- och senaste numret av Gems & Gemology -- hittar du här.
Gems & Gemology är en tidskrift, som rapporterar om de senaste rönen rörande diamanter och färgstenar (dvs ädelstenar i olika färger från ametist och malaktit till opal och rubin).
Förnuvarande är onlineversionen bara tillgänglig för iPad, men en version för persondator kommer senare i år. Mer information om appen -- och senaste numret av Gems & Gemology -- hittar du här.
Gems & Gemology är en tidskrift, som rapporterar om de senaste rönen rörande diamanter och färgstenar (dvs ädelstenar i olika färger från ametist och malaktit till opal och rubin).
onsdag 23 maj 2012
Inspiration: Swarovskis interaktiva färghjul
Färgcirkeln, som kräver Flash, fungerar så att du med några musklickningar snurrar fram den färg du vill utgå från och sedan ger verktyget dig förslag på harmonierande och komplementerande swarovskinyanser. Verktyget ugår främst från kristallfärger, men ger även förslag på matchande nyanser i crystal pearls. Alla swarovskinyanser omfattas inte, men du hittar en fullständig lista på de nyanser som är tillgängliga underst på sidan.
Även om du inte arbetar med just Swarovskipärlor kan verktyget kanske vara intressant som färginspiration eftersom swarovskis nyanser mer eller mindre spänner över hela färgspektrat och nyanserna lätt kan "översättas" till andra pärlor.
Projekt: Neonidéer
Som tidigare berättat överraskade Swarovski Elements pärlvärlden med neon crystal pearls för ett tag sedan och pärlorna har även nått pärlbutikerna vid det här laget. För dig som söker färginspiration och/eller projekt för dessa pärlor har bla FusionBeads lagt upp ett antal projekt, som du finner här (i skrivande stund längst upp på sidan), samt en färgidé kallad Bright Side of Life. Swarovskis egna promotionbilder bjuder på fler förslag på färgkombinationer -- du finner dem t ex på FusionBeads blogg.
tisdag 22 maj 2012
Pärlsort: Pavépärlor
Pavé (som betyder stenläggning eller kullersten på franska) är namnet på en typ av nedsänkt fattning av slipade stenar där
ovansida mer eller mindre ligger i höjd med ytan på smycket som
stenen fästs i. Stenarna är ofta små och de sitter tätt med minimala skarva emellan -- vilket också är förklaringen till namnet. Fattningen
är ett bra alternativ för mycket små stenar eftersom den täta placeringen gör
att de ändå ser imponerande ut och glittrar som en stor sten. En närbild på en typ av klassisk pavéfattning finner du här.
I en enklare variant av denna fattning gjuts smyckesdelarna
i formar med gropar för stenarna (ofta strass) som sedan limmas fast – därav att
man ibland kan köpa berlocker och andra metallkomponenter med små gropar över
hela eller delar av ytan. Ytterligare en variant, som är vanlig med strasspärlor av metall, är att göra pärlor av enkla klofattningar, som strassen fästs i.
Ett annat sätt att skapa samma effekt är att klä t ex en
pärla med polymerlera, hartslera (resin clay, epoxy clay) eller liknande och
trycka fast (glas)stenarna i massan. Ibland kallas denna typ av pärlor för just
pavépärlor eller pavé-style beads, men det är ännu vanligare att de inte kallas
något speciellt utan exempelvis bara strasspärlor. Nu när de s k
shamballaarmbanden är populära är det inte heller ovanligt att se namnen
shamballa eller shamballa-style beads.
För att summera används alltså begreppet pavépärlor/pavé beads om alla pärlor med stenar -- av glas, kristall eller (ädel)sten -- som är infällda på något av ovan nämnda vis. Begreppet används mer av engelskspråkiga än av svenskspråkiga säljare. Alla använder det inte, men om du letar efter en av de pärlor som beskrivs ovan så kan pavé beads vara ett begrepp att känna till när du söker, speciellt om mer allmänna sökord som crystal metal bead, rhinestone bead etc ger allt för många för dig orelevanta träffar.
måndag 21 maj 2012
Projekt: Armband med tygtejp
Tygtejp är precis som det låter tejp med tyg eller, om man så vill, tygremsor med självhäftande baksida. Tejpen används främst inom scrapping och andra typer av papperspyssel, men hos Perles & Co kan du hitta beskrivningen till Pink trio bracelets, armringar lindade med just tygtejp. Och hos Love My Tapes finner du instruktioner till ett tygtejpat diadem.
Hur bra tejpen håller för smycken, som utsätts för ett visst slitage, vågar jag dock inte uttala mig om.
Om du inte hittar tygtejp i mönster/färger du gillar så kan du göra din egen tejp med en bit tyg och dubbelhäftande tejp. Instruktioner, om du behöver det, har bl a My Poppet. Ett annat alternativ är att "decoupaga" tyg på hobbytejp, som i exempelvis dessa instruktioner.
PS! Du kan även göra armband av washitejp (som för övrigt också går att göra i en hemmagjord variant enligt samma princip som tygtejpen). Se My Sister's Suitcase för instruktioner. Washitejp kan även vara en bas för collagehängen etc, som de här.
fredag 18 maj 2012
Projekt: Örhängen med äkta sidenband
Handfärgade äkta sidenband fortsätter att vara populära. Oftast används banden till armband och halsband, men på japanska pärlbutiksbloggen Bead Balance Idea Blog kan du finna flera tips och idéer på kreativa sätt att använda dem även i dina örhängen.
Tre mycket olika örhängesmodeller finner du här. De omfattar olika tekniker som att göra enkla "tofsar" med lärkhuvudknutar, rynkade band samt band klippt i småbitar och trätt på metalltråd. Fina pärlörhängen med höstkänsla hittar du här. Knutar/tofsar finner du även i stenörhängena och trädda örhängen i ladder stitch (för storhåliga pärlor) finns här.
Instruktionerna är på japanska och det finns inga steg-för-stegbilder, men bilderna på de färdiga smyckena är klara och tydliga -- och förstår du inte japanska kan t ex Google Translate användas för att få en något bättre uppfattning av arbetsgången.
Bead Balance har också andra smyckesidéer för sidenband, utöver de redan nämnda. Se även de fyra broscherna respektive de två armbanden. (Notera att det även finns broscher och/eller armband i flera av de tidigare nämnda blogginläggen också, inte bara örhängen.)
Tre mycket olika örhängesmodeller finner du här. De omfattar olika tekniker som att göra enkla "tofsar" med lärkhuvudknutar, rynkade band samt band klippt i småbitar och trätt på metalltråd. Fina pärlörhängen med höstkänsla hittar du här. Knutar/tofsar finner du även i stenörhängena och trädda örhängen i ladder stitch (för storhåliga pärlor) finns här.
Instruktionerna är på japanska och det finns inga steg-för-stegbilder, men bilderna på de färdiga smyckena är klara och tydliga -- och förstår du inte japanska kan t ex Google Translate användas för att få en något bättre uppfattning av arbetsgången.
Bead Balance har också andra smyckesidéer för sidenband, utöver de redan nämnda. Se även de fyra broscherna respektive de två armbanden. (Notera att det även finns broscher och/eller armband i flera av de tidigare nämnda blogginläggen också, inte bara örhängen.)
torsdag 17 maj 2012
Tävling: Seed beadstävling
Smyckestillbehor.se har presenterat sin senaste tävling, som handlar om seed beads: "Storslagna smycken av de minsta pärlorna". För att delta måste du alltså skapa ett smycke, som består av minst 50 % seed beads, i valfri teknik. Minst hälften av materialet måste också komma från butiken. För att delta måste du ha gjort minst en beställning i butiken under tävlingstiden. Du får lämna in ett bidrag för varje lagd beställning. (Självklart måste dock inte materialet du använder vara nyköpt.)
Som vanligt kommer en vinnare, som får 1 000 kr att handla för i butiken samt hemliga priser från Trinity Brass och TierraCast, att utses av en internationell jury. Vinnaren kommer även att synas på butikens hemsida och uppmärksammas på svenska inspirationsbloggen Craft and Creativity. Jurymedlemmen Betty Stephan kommer också att ge ett litet hemligt pris till sin personliga favorit.
Likaledes som vanligt får alla deltagare 10 % rabatt på en beställning efter tävlingen.
Läs allt om den nya tävlingen här.
Utmaning: Art Jewelry Elements Inspired by
Art Jewelry Elements -- en relativt ny blogg med fokus på handgjorda smyckeskomponenter -- har en serie utmaningar, som nyligen fått ett nytt format. Utmaningarna kallas Inspired by... och går ut på att det varannan måndag publiceras ett inspirationsfoto och två veckor senare publiceras ett blogginlägg dit du kan länka bilder av handgjorda komponenter eller smycken (med handgjorda komponenter) som du gjort inspirerad av fotot.
Du kan läsa mer om inspirationsutmaningarna här.
onsdag 16 maj 2012
Tävlingar: Rösta fram vinnare
Flera tävlingar och utmaningar, som har nämnts här på bloggen, fungerar så att vinnare alternativt people's choice röstas fram av allmänheten. Det finns för- och nackdelar med detta; den kanske tydligaste nackdelen är att det lätt blir personen med flest vänner och släktingar som röstar som vinner. Men varför inte ställa upp som oberoende röstare? Det är roligt att titta på kreativa tävlingsbidrag och samtidigt kan man göra sitt för att lyfta fram en design man fastnat lite speciellt för. Här är några exempel på internationella tävlingar och utmaningar där du kan rösta.
Du just nu t ex rösta på din favorit för people's choice i International Bead Award 2012, som har tema pop art. Tyvärr framgår det inte av hemsidan hur länge omröstningen framgår.
Om du är registrerad eller registrerar dig (gratis) på Beading Daily eller Jewelry Making Daily kan du även rösta fram vinnarna i Bead Star 2012. Genom att göra det hjälper du inte bara till att ställa några duktiga smyckesmakare på prispallen, utan påverkar också vilka bidrag som kommer att tryckas i årets upplaga av Interweaves specialpublikation med samma namn. I tidningen figurerar vinnare och "nästanvinnare" med bilder av smyckena och även kortfattade instruktioner till dem. Sista dag att rösta är 28 maj.
Igår -- några dagar efter att detta skrivs -- publicerades semifinalisterna i The Ugly Necklace Contest. Även här kan du hjälpa till att rösta fram en vinnare. Vinnare koras baserat på en kombination av flest röster och högst jurypoäng. Vinnare presenteras 15 juni så röster måste inkomma före detta datum.
Uppdatering: Nu kan du även rösta fram people's choice för Bead Dreams 2012. Du hittar omröstningen här.
Andra stora tävlingar där allmänheten kan rösta fram vinnare senare i år inkluderar Flex Your Creativity. Tävlingar där du kan rösta fram people's choice inkluderar bl a Fashion Colorworks 2012 och Birds of a Feather. Är du medlem på Beading Daily kan du dessutom rösta i Beaded Bead Contest. Dessutom röstas vinnare i flera av de månadsutmaningar, som listas varje månad här på bloggen, fram i öppna omröstningar. Kika på t ex Majutmaningar för att hitta dem.
Du just nu t ex rösta på din favorit för people's choice i International Bead Award 2012, som har tema pop art. Tyvärr framgår det inte av hemsidan hur länge omröstningen framgår.
Om du är registrerad eller registrerar dig (gratis) på Beading Daily eller Jewelry Making Daily kan du även rösta fram vinnarna i Bead Star 2012. Genom att göra det hjälper du inte bara till att ställa några duktiga smyckesmakare på prispallen, utan påverkar också vilka bidrag som kommer att tryckas i årets upplaga av Interweaves specialpublikation med samma namn. I tidningen figurerar vinnare och "nästanvinnare" med bilder av smyckena och även kortfattade instruktioner till dem. Sista dag att rösta är 28 maj.
Igår -- några dagar efter att detta skrivs -- publicerades semifinalisterna i The Ugly Necklace Contest. Även här kan du hjälpa till att rösta fram en vinnare. Vinnare koras baserat på en kombination av flest röster och högst jurypoäng. Vinnare presenteras 15 juni så röster måste inkomma före detta datum.
Uppdatering: Nu kan du även rösta fram people's choice för Bead Dreams 2012. Du hittar omröstningen här.
Andra stora tävlingar där allmänheten kan rösta fram vinnare senare i år inkluderar Flex Your Creativity. Tävlingar där du kan rösta fram people's choice inkluderar bl a Fashion Colorworks 2012 och Birds of a Feather. Är du medlem på Beading Daily kan du dessutom rösta i Beaded Bead Contest. Dessutom röstas vinnare i flera av de månadsutmaningar, som listas varje månad här på bloggen, fram i öppna omröstningar. Kika på t ex Majutmaningar för att hitta dem.
tisdag 15 maj 2012
Verktyg: Träkolsblock
Det finns olika sorters underlag att använda när man lödar. Ett sådant är träkolsblocket, ett naturmaterial som använts i århundraden av guld- och silversmeder. Det finns i två varianter: hårda block och mjuka block.
Om du vill lära dig mer om (mjuka) träkolsblock och vad som gör dem så bra för lödning så finns det en artikel av Mark Nelson på Rio Grandes blogg, som i ord och bild beskriver dess fördelar.
Nelson radar upp några av blockets fördelar: det absorberar mycket lite värme och reflekterar tillbaks den så metallen värms upp fortare; det skapar en reducerad atmosfär (hjälper till att motverka s k fire scale); man kan lätt fästa pinnar i det mjuka materialet; man kan återanvända spräckta bitar; ytan kan sandas och blir då som ny; det görs av ett naturmaterial. Han visar även hur blocket kan användas för att gjuta metall it. För att gjuta och fästa pinnar behövs mjuka träkolsblock. I övrigt har de två varianterna, mjuka och hårda block, samma egenskaper. Hårda block håller dock mycket längre än mjuka.
Träkolsblock används även i boken Sølvperler (recenserad här) där författarna bl a beskriver hur man kan göra små gropar för att smälta silver till kulor. På bilden ovan ser du hur silverkulor, granuler, görs på just ett träkolsblock.
Foto: Love, Light and Colors! [via Flickr.com], använt i enlighet med CC BY-ND 2.0
måndag 14 maj 2012
Utmaning: Alice i underland -- utmaning och blog hop
Alice i underlandet är temat är en ny designutmaning och blog hop från Staci Louise Originals och Genea Beads. Utmaningen går ut på att du ska skapa ett smycke baserat på/inspirerat av berättelsen om Alice. Du kan göra något konkret, t ex inkludera ett hänge med en aliceillustration, eller något mer abstrakt, som att inspireras av färgerna på exempelvis Alice klänning -- det är helt fritt. Ditt bidrag måste till minst 50 % bestå av handgjorda komponenter (inkluderar t ex handfärgade sidensnoddar och handpatinerade smyckesdelar). Tillverkade av dig själv eller någon annan.
Du kan anmäla dig fram till onsdagen 16 maj och själva blog hoppen är på lördagen den 9:e juni. Alla som deltar och följer reglerna för utmaningen har möjlighet att vinna priser från Staci Louise Originals och Genea Beads. Fullständig information hittar du på Staci Louise respektive Geneas blogg.
Om bloggen: Stadsguider för pärlshoppare -- gästskribenter sökes!
Det är en då och då återkommande fråga på pärlforum: "jag ska till [namn på stad], finns det några pärlbutiker där?". Fördelen med forum och andra former av social media är, beroende på vilken stad eller vilket land det gäller och hur stort forumet är, att det med viss sannolikhet finns någon som varit just där och som kan ge tips. Men det kan också vara en intressant frågeställning att ta med till bloggen. Det finns de som bloggar om sina erfarenhet på sina egna bloggar eller skriver artiklar på sina hemsidor (se t ex Wild Things Beads om pärlshopping i Paris, New York och Hong Kong).
Personligen tycker jag det vore kul att läsa "pärlarens guide" till städer, både i Sverige och utomlands, här på bloggen, men eftersom jag inte är berest söker jag därför gästförfattare som vill skriva en -- lång eller kort -- pärlshoppingguide till en stad de känner väl. Städer står i fokus, men även guider till områden/landskap och i vissa fall även hela länder (en pärlguide till Island är kanske mer hanterbar än att försöka skriva en pärlguide till USA, för att ge ett exempel) är av intresse. Likaledes är det främst fokus på detaljister, men grossisttips är också mer än välkomna. Tipsen kan omfatta allt av intresse för smyckestillverkare och pärlare och är alltså inte begränsad till att enbart handla om renodlade pärlbutiker.
Är du intresserad av att skriva en sådan guide för denna blogg? Tveka i så fall inte att kontakta mig. Du finner kontaktinformation här. Du (eller ni -- det går ju självklart bra att skriva i grupp också) får inte betalt för det, men väl en presentation med länkar till ev. hemsida, blogg, butik eller liknande -- en möjlighet att synas.
OBS! Pärlbutikskartan kan vara en bra resurs för pärlshopping i Sverige, men den är tyvärr i idé för nuvarande pga av bl a tidsbrist. Vill du hjälpa till med kartan eller ta över den, kontakta mig!
fredag 11 maj 2012
Manekis projekt: Självlysande ljusslinga
Inspirationen till detta projekt kommer från Pärlade hörlurar. Där handlade det om att pärla hörlurarna till mobilen eller mp3-spelaren. Men tänk om man också skulle använda samma teknik för att pynta andra tunna sladdar med pärlor? Snart fick jag idén att fästa självlysande hamapärlor på min ljusslinga och på så sätt få lite "stämningsljus" i mörkret även när slingan var släckt.
Nedan finner instruktioner till hur du fäster pärlorna på slingan. Låt dig gärna inspireras till att använda tekniken även för andra ting än just ljusslingor -- med lite fantasi kan allt pärlas!
Material:
Självlysande (glow in the dark) plaströrspärlor
Diodljusslinga
Verktyg: Hobbykniv/skalpell
1. Börja med att räkna ut hur många pärlor du behöver. En påse innehåller tillräckligt många pärlor för att täcka flera slingor om du följer mönstret som presenteras här.
2. Skär en skåra i varje pärla med en vass, tunn hobbykniv. Enklast skär du genom att ställa pärlan på högkant, som i den första bilden, placera kniven rätt och trycka nedåt. En vass kniv glider lätt genom plastpärlan.
3. Fäst pärlorna på elkablarna genom att trä dem runt kabeln (här illustrerad av en bronstråd). Använd tumnaglen för att vidga skåran så går det enklare att få pärlan över kabeln. Notera att pärlorna bara passar över en enkel kabel, inte flera kablar som tvinnats samman eller grövre elsladdar.
Trä på så många pärlor du vill: jag använde en pärla per diod, som träddes på en kabel precis ovanför varje lysdiod. Klicka på bilden nedan för en förstoring, som visar var pärlorna trätts på.
4. Häng upp den färdig pärlade ljusslingan där den får så mycket solljus som möjligt. Ju starkare ljus, desto mer lyser slingan när det blir mörkt. Flödande dagsljus ger en starkare lysande slinga än enbart artificiellt ljus. Och ju mörkare rum, när du släcker lampan, desto bättre framträder pärlorna innan de "laddas ur".
Fotnot: Den inledande bilden är enbart en illustration, men den ger en ganska sann bild av hur slingan ser ut när ljuset släcks på kvällen efter en solig vårdag.
torsdag 10 maj 2012
Material: Filt
Filt är ett vanligt material i pysselbutikerna och ett material som också är relativt populärt i smyckestillverkning. Det används inte minst till broderade och/eller applikerade broscher samt för tillverkning av tygblommor. Förstärkt filt kan även användas som underlag för pärlbroderi.
Filt är ett s k icke-vävt material (non-woven), som görs genom att lösa fibrer filtas samman. Det skiljer sig från kläde och vadmal, som görs av valkat vävt ylletyg. Eftersom filt inte är vävt så fransar det sig inte när det klipps, vilket gör att man inte behöver fålla, sicksacka eller på annat sätt behandla kanterna.
Traditionellt görs filt av ull, men idag är även syntetisk filt av polyester samt ylle-polyesterfilt vanligt. På senare år har även andra typer av filt dykt upp så som akryl (alias kunin), rayon/viskos, ylle-viskos, bambuviskos och återvunnen pet-plast/ecofi samt syntetisk filt med inslag av glitter eller paljetter. Ordet hobbyfilt används om många olika typer av filt, som är syntetisk eller innehåller en mix av syntetiska fiber och ull -- var därför uppmärksam om du behöver en specifik typ av fibrer. I vissa länder kan vissa typer av filt vara flamskyddsbehandlad.
Val av material beror på många faktorer så som budget, användningsområde, miljöänsyn, kvalitet och, som alltid, tycke och smak. Vissa föredrar att arbeta med ylle medan andra använder polyester då det är billigt och passar till tekniker där ylle inte fungerar, t ex att värma filten med en värmluftspistol tills hålmönster uppstår: polyester smälter av värmen medan ylle blir bränt. Mer om skillnaderna mellan olika material kan du läsa här.
Filt finns i flera tjocklekar. Tjock polyesterfilt är ofta styv, vilket kan vara till fördel ibland, medan tjock yllefilt kan vara mjuk och följsam. Det finns även speciell formfilt eller modelleringsfilt, som kan blötas och formas. När filten torkar håller den sedan formen.
Filt som säljs i butikerna -- i art eller som metervara -- är oftast enfärgad, men det finns även filt med tryckta mönster samt personer och butiker som säljer handfärgad filt i blandade nyanser.
En del smyckesmakare tovar sig egen filt och formar den direkt till de motiv de vill ha. Filt kan tovas från flera av de ovan nämnda materialen eller så filtar/tovar man gamla ylleplaggen för en återvunnen filt.
Material: Hampa
Hampa är ett material som för vissa kanske främst associeras med hippies och 70-talsmakramé, men det är också ett material för 2012: både miljövänligt och på sätt och vis trendigt. I smyckessammanhang är det kanske främst snören som det på bilden ovan som används, men det finns även t ex tyg, papper, rep etc som skulle kunna användas i smycken och pärlarbeten.
Hampan är ett material som kan vara grovt som säckväv likväl som mjukt som siden. Det är smutsavvisande, starkt (hampatyg användes i de första oerhört slitstarka jeansen) och tål väta utan att mögla, egenskaper som gjort att hampa länge använts till rep, segel, säckar, nät och vattentåliga kläder.
Liksom lin -- och även nässlor -- har hampa odlats i Sverige sedan järnåldern och var länge en viktig kulturväxt, men på 1970-talet förbjöds odlingen då hampan innehöll narkotiska ämnen. Sedan 2003 får man åter odla vissa typer av hampa med mycket låga halter av drogämnena, s k industrihampa, men under speciella restriktioner. Ur miljösynpunkt är hampans renässans mycket välkommen.
Hampaodling kallas ibland "naturligt ekologisk" eftersom plantan inte behöver särskilt mycket bekämpningsmedel utan på egen hand kväver ogräs och relativt okänslig för angrepp av parasiter, virus och svamp. Den tillför dessutom näringsämnen till marken istället för att enbart tar upp näring ur marken och binder även jorden, vilket motverkar jorderosion -- ett stort problem i många delar av världen. Hampan kräver inte heller mycket vatten eller gödsel och ger 2,5 gånger mer fiber än bomull på samma areal.
Det miljöproblem som kan förknippas med hampa är precis som med lin förknippat med rötningen. Rötning är en process som används för att få bra fibrerna från stjälkarna. Miljövänligast är s k landrötning (även kallat fält- eller daggrötning) där skörden helt enkelt får ligga ute på fältet under några fuktiga veckor. För att snabba upp processen kan skörden blötläggas, men vattenrötning kräver mycket vatten och ger utsläpp av syreförbrukande ämnen i vattendrag. I vissa länder är därför metoden förbjuden och i andra tillåts endast vattenrötning i slutna system. Som med många textilier är dessutom färgningen av fibrerna ett stort miljöproblem, men det finns miljövänliga metoder som kan användas (se märkningar som Bra Miljöval och Öko Tex).
Källor/lästips:
Bertilsson, Cecilia: 'Textilguide" i Grön Design. Naturskyddsföreningens temabok 2008
Den virtuella floran: Hampa
Hampanätet. Nätverket för industrihampa i Sverige
Shenet: Hampa
Wikipedia: Hampa
onsdag 9 maj 2012
Utmaningar: FusionBeads börjar med veckoutmaningar
Taggade av framgången med de dagliga utmaningarna under mars (national craft month i USA) har amerikanska pärlbutiken FusionBeads bestämt sig för att fortsätta med veckutmaning under hela året. Tanken är att du ska kunna dela med dig av ditt resultat på deras facebook wall, men alla utmaningar presenteras även på butikens hemsida så du kan utmana dig själv även om du inte är på FB. Detta är ingen tävling och inte en utmaning du behöver anmäla dig till utan det går bra att hoppa på (och av) när du vill. Kanske vill du försöka anta utmaningen varje vecka eller så väljer du att vara med på de veckor som har en intressant utmaning eller då du behöver inspiration/starthjälp.
Läs allt om de nya veckoutmaningarna, inklusive utmaningsuppgifter för de närmaste veckorna, här.
Läs allt om de nya veckoutmaningarna, inklusive utmaningsuppgifter för de närmaste veckorna, här.
Pärltillverkning: Stickade ullpärlor
Tovade/filtade pärlor görs vanligtvis med kardad ull, som helt enkelt bearbetas till en boll/pärla i passande form och storlek (instruktioner till sådana pärlor hittar du här). På bloggen Little House in the Suburb kan du hitta instruktioner till en annan sorts tovade ullpärlor som görs med överblivet ullgarn istället för "lösa" ullfibrer. Här stickas först runda pärlor, som sedan tovas i varmt såpvatten.
Kanske en idé för dig som gillar ullpärlor och har lite passande garn liggande, som inte verkar bli till något?
Kanske en idé för dig som gillar ullpärlor och har lite passande garn liggande, som inte verkar bli till något?
tisdag 8 maj 2012
Projekt: Nålbok med pärlmatta
Helen Gibb heter en amerikansk kvinna, som ägnar sig åt sidenbandsbroderi och ribbon flowers. I sin butik säljer hon utöver en mängd olika band och tillbehör, böcker etc även kit/materialsatser. Ett kit som kan vara av intresse för en pärlare med romantiskt sinnelag är Fabric Print Needlecase and Bead Pad, som finns i fyra olika utföranden.
Detta kit innehåller allt du behöver för att sy en söt kombinerad nålbok och liten pärlmatta med vintagekänsla. Den öppnas som en bok eller pärm och på ena sidan finner du då plats att förvara dina nålar (fungerar så klart även som nåldyna) och på andra sidan har du en liten pärlmatta som håller pärlorna på plats medan du syr eller broderar.
Även om den sockersöta vintagestilen inte passar dig så kanske projektet i sig kan inspirera till att skapa något liknande i egen design.
Detta kit innehåller allt du behöver för att sy en söt kombinerad nålbok och liten pärlmatta med vintagekänsla. Den öppnas som en bok eller pärm och på ena sidan finner du då plats att förvara dina nålar (fungerar så klart även som nåldyna) och på andra sidan har du en liten pärlmatta som håller pärlorna på plats medan du syr eller broderar.
Även om den sockersöta vintagestilen inte passar dig så kanske projektet i sig kan inspirera till att skapa något liknande i egen design.
Färger och finishar: Magic
Om du gillar tjeckiska och japanska seed beads/rocaillepärlor har du kanske stött på färger som kallas magic, t ex magic copper red eller magic blueberry. Det finns två helt olika finishar som använder sig av epitetet magic. Å ena sidan Miyukis colour linings och å andra sidan en tjeckisk yteffekt.
På fotona ovan syns tjeckiska rocaillepärlor i olika magicfinishar. Magic är här en yteffekt med en stark metallisk färg som också skimrar i lite olika nyanser. De kan säljas antingen under rent beskrivande namn som "magic violet-grey", men i detaljhandeln återfinns oftare namn som magic blueberry, magic topaz, magic orchid, magic raspberry, magic flame, magic ruby och magic lilac. Alla utom ruby kan du se ovanstående bild.
Hos Miyuki används magic om en typ av colour lining (läs mer om lining här), dvs en effekt som beläggs invändigt i pärlans hål, på ofärgade pärlor. Magicfärgerna är pigmentstarka och skimrar i olika nyanser. Inte som de mer metalliska tjeckiska magiceffekterna ovan, utan mer som mica (tänk en skimrande ögonskugga). Miyukis magicfärger kallas i vissa butiker för dichro eftersom de påminner om dichroglas. Färgnamnen är beskrivande som magic copper red, magic emerald eller magic royal aqua, men vissa butiker föredrar att använda lite mer poetiska namn. Som så ofta med seed beads finns det inte en gemensam vokabulär för specifika färgnamn.
För en färgkarta över magicfärgerna, se Miyukis e-samplecard. Klicka på rubriken Color och sedan Magic.
måndag 7 maj 2012
Tävlingar och utmaningar: Majutmaningar
Ny månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar (för andra under månaden aktuella utmaningar, se tidigare inlägg i kategorin Tävlingar och utmaningar). Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser.
OBS! De flesta utmaningar håller på månaden ut eller avslutas upp till en vecka före månadsskiftet, men exakta datum kan variera så läs regler och information noga för att inte missa din deadline.
2012 Destash Beading Challenge
En årslång utmaning utan tidsramar eller krav från Mortira (Inspirational Beading). Häng på henne i hennes utmaning att använda de pärlor som blivit liggande orörda i över ett år före årets slut. För att delta i utmaningen behöver du bara skapa något med pärlor du haft i över ett år. Ta bilder på pärlorna innan du början och ta sedan en bild på ditt färdiga alster. Lägg upp detta på din blogg eller, om du saknar blogg, skicka bilderna direkt till Mortira så hon kan visa upp det på sin blogg istället. Läs mer om utmaningen här.
52 pairs of earrings a year
Flickrbaserad årslång utmaning där du ska tillverka ett par örhängen per vecka under året. Du kan hoppa in när du vill. Utmaningen hittar du här.
Art Bead Scene Blog
Tema för april månads art bead-utmaning är en tavla av postimpressionisten Maurice Utrillo, som visar en stadsvy från Montremarte i Paris (se bild ovan).
Som vanligt finns här två deadlines att ha koll på: vill du delta i månadens blog tour måste du ha publicerat ditt bidrag senast 29 maj medan den siste är slutdatum för dig som bara vill delta i utmaningen och utlottningen av priser. Tänk på att det som vanligt är krav på att använda minst en art bead, köpt eller egentillverkad. Läs mer om utmaningen här.
Artbeads: Jewelry Design Star
Artbeads nya månadstävling fortsätter. Varje månad kan du ladda upp en bild på din senaste favoritkreation för en möjlighet att röstas fram av Artbeads fans och besökare som månadens Jewelry Design Star. Butiken beskriver utmaningen med orden: "This is a design challenge and is meant to celebrate jewelry designers worldwide and showcase the beautiful and inspirational designs they create."
Tävlingen är öppen för alla, amatörer som proffs, över 18 år. Du får delta med högst ett bidrag per månad. Vid omröstningen gäller en röst per person. Läs mer om tävlingen här. Fullständiga regler hittar du här.
Bead Barmy/Beads Unlimited
Aktuellt tema för dig som hoppas på en möjlighet att synas i läsarnas galleri på Beads Unlimiteds blogg är Tales from the Sea. Som vanligt kan du maila in ditt bidrag eller lägga upp det på butikens facebook wall. Läs mer om galleriutmaningen här.
Beadaholique
Månadens tema är May Flowers. Som vanligt kommer butiken att välja ut tio finalister och sedan kommer vinnaren, som får ett presentkort hos Beadaholique, att väljas genom en öppen omröstning. Läs mer om utmaningen här.
BeadFX: Inspiration Friday
BeadFX:s utmaning har inget gemensamt tema utan här är det du själv som väljer din inspiration. Skapa något utifrån din inspirationskälla och maila in en bild på resultatet och på din inspiration (eller en länk till inspirationskällan). Bilder på föregående månads inspirationsprojekt samt deadline för den nya månadens utmaning hittar du här.
B'Sue Boutiques
Temat för den nyaste utmaningen från B'Sue är Easy Peasy Necklaces, halsband som tar under en timme att göra. Din kreation ska helst inkluderar någon produkt från B'Sues sortiment, som fokuserar på amerikansktillverkad mässing i olika pläteringar, men det är inget krav. Vilken typ av material som accepteras kan du läsa här. Läs mer om utmaningen på B'Sue Boutiques Creative Group på Flickr.
Love My Art Jewelry
Strut Your Stuff heter LMAJ:s nya månadsutmaningar, vilka inte längre har uttalade månadsteman. Som vanligt ska ditt smycke vara till största delen skapat med handgjorda -- av dig eller andra -- komponenter -- och ditt bidrag måste innehålla en bakgrundsberättelse kring hur du skapade det. Liksom hos ABS är det värt att skicka in bidrag tidigt då de presenterar en featured designer of the week varje vecka på bloggen. En vinnare kommer att väljas ut, som vinner handgjorda smyckeskomponenter samt en annonsplats på bloggen under en månad. Läs mer om utmaningarna här. Majutmaningen och vinnare av aprilutmaningen presenteras här.
Operation Tackle That Bead Stash
Månadens moodboard fokuserar på svart, vitt/kristallklart och turkos. Med det nya året har utmaningsformat förändrats så smått: dels finns här nu enbart en inspirationsbild och dels finns här en liten extra twist, som det kan löna sig att inkorporera (dock inget krav). Månadens twist är att ditt bidrag ska innehålla seed beads.
Som vanligt får du här lov att delta med kreationer baserade på andras mönster så länge du anger designerns namn (gärna med länk). Bloggens fokus ligger på att använda pärlor man redan har hemma: inget krav för utmaningen, men det uppskattas. Pärlmakare kan delta med sina pärlor, inte bara färdiga alster. Bland de som deltar i utmaningen kommer en vinnare, som får ett pris från månadens sponsor, att lottas fram. Läs mer om utmaningen här.
OTTBS har även en pågående örhängesutmaning samt en månatlig Finish or Frog Along. Du kan läsa mer om dessa på gruppens facebooksida.
Ring a week 2012
RAW 2012 är en fortsättning på förra årets årslånga utmaning Ring a Week. Utmaningen, som började som Ring a Day (RAD), har numer även blivit bok (Ring a Day: 700 photos from a 365 day jewelry challenge, Lark Books). Istället för en ring per vecka kan du välja en ring per månad eller per kvartal. Du kan läsa mer om årets utmaning här.
Rio Grande
Rio Grande har en återkommande What are You Working on Now Contest där du kan visa upp vad du just nu arbetar med för projekt för en chans att vinna ett mindre presentkort i butiken och synas i deras blogg. Läs mer om det här.
SoftFlex
SoftFlex har börjat med utmaningar där inspirationen kommer från Pantones färgtrender. Temat för maj månad är Cockatoo, en mild mintgrön/grönturkos. För att delta i utmaningen, och få chansen att vinna ett presentkort på 50 USD i deras butik, ska du skapa en accessoar med månadens nyans som dominerande färg. Ditt bidrag ska också -- synligt! -- inkluderarsmyckesvajer från SoftFlex. Visa/dela sedan ditt bidrag på din blogg, Facebook, Pinterest och/eller Twitter och länka till det i en kommentar på bloggen (Obs! Se utmaningsreglerna för deltaljer). Läs allt om månadsutmaningen här.
Stitch 'n' Craft
Prenumerationsutmaningen/-tävlingen i samarbete med Swarovski Elements, Treasure Challenge, forsätter med april/majkitet. Läs mer om utmaningen, som skiljer sig från de flesta utmaningar och tävlingar, här samt i mitt tidigare inlägg här. Notera kostnaderna för prenumeration och porto.
Vintaj
Vintajs månadsutmaningar ligger som vanligt lite annorlunda än övriga med deadline första fredagen i varje månad. Därför är det juniutmaningen, inte maj, som är aktuell just nu.
Temat för juni månads utmaning är Vintage Meadow. Deadline fredagen 1 juni (kl. 12, lokal tid). Som vanligt kan du delta med såväl smycken som mixed media, bara det innehåller produkter från Vintaj. En vinnare röstas fram av allmänheten, som vinner vintajprodukter och en plats i årsfinalen, och även en editor's pick utses, som får en mindre vinst. Läs mer om utmaningarna här.
Kika även på bloggen då inspirationsbilder och -projekt kommer att publiceras under månadens gång.
Year of Jewelry 2012
Year of Jewelry (YOJ) pågår även i år.I YOJ finns det temat för varje vecka till skillnad från övriga utmaningar, men dessa är helt frivilliga. Det är för sent att hoppa på första och andra kvartalet, men eftersom utmaningen är uppdelad i kvartal finns det två nya chanser under året: anmälan till tredje kvartalet tas emot 24/6-1/7 och anmälan till fjärde och sista kvartalet tas emot 23/9-30/9. Läs allt om YOJ här (se högerkolumnen).
Övrigt
Förutom utmaningarna på nätet kan även flera av pärltidningarna ha olika utmaningar med teman i varje nummer. Några av dessa håller sina utmaningar på Facebook så du behöver inte köpa eller prenumerera på tidningen för att delta. Det finns även pärlbutiker med flera som har facebookutmaningar.
Känner du till fler månadsutmaningar för pärlare och smyckestillverkare? Tipsa gärna!
fredag 4 maj 2012
Månadens pärlmix: maj
Med anledning av Swarovskis senaste nyheter så är temat för maj månads "pärlsoppa" crystal astral pink. Astral pink är en färgeffekt på en ofärgad kristall. Grundtonen är topasorange med toner av metallisk stark rosa och lila samt några mindre hintar av gult.
Mandarine rose AB är en tvåtonspärla, som går i orange och rose med en klar kärna. Aurora borealisfinishen gör att den gnistrar i metalliskt blå/blålila och gula toner. Jämfört med crystal astral pink är den ljusare, något mindre intensiv i färgen. I denna mix blandasa mandarine rose och astral pink med indian pink och rose champagne (custom coating), men du kan även testa andra rosa nyanser -- gärna starka sådana -- eller varför inte lägga till lite transparenta lila, aprikos och/eller gula pärlor?
Crystal astral pink lär även passa mycket bra till Swarovskis två nya färger, neon pink pearl och neon orange pearl. Något för dig som vill hänga på neontrenden och göra något riktigt färgsprakande med en rosa och orange palett.
Nedan finner du en "bonuspalett", som utgår från mixen ovan. Här har pärlmixen kombinerats med en rivoli i topaz glacier blue, en färg som påminner något om crystal astral pink med sin topasfärgade bas och rosa/lila yteffekt, men med en finish som går mer åt en ljusare, men ändå ren och klar, rosalila.
Vilka färger gillar du att kombinera crystal astral pink eller andra liknande pärlfärger med? Dela gärna med din av dina tips nedan!
torsdag 3 maj 2012
Teknik: Bortom korsstygn -- trådbundet broderi med pärlor
Trådbundet broderi, det vill säga broderi över räknade trådar (t ex aida eller stramalj), är ofta nybörjarvänligt då rutnätet gör det lätt att få broderistygnen raka och jämna. Trådbundet pärlbroderi är ofta lika med korsstygn och halva korsstygn/petit point -- vilket du kan läsa mer om under korsstygn med pärlor -- men det går även att sy andra trådbundna sömmar och stygn med pärlor. Vissa sömsätt, som används i fritt broderi, fungerar även på t ex aida. Exempel på stygn, som passar bra att helt eller delvis smycka med pärlor är petit point, korsstygn, efterstygn, förstygn/stoppstygn/tråckling, stjälkstygn, kråkspark, kedjestygn, flätsöm, kvistsöm, kretastygn, langett, y-stygn med flera samt kast- och trädstygn över sömmar.
Det är lätt och roligt att själv experimentera med olika pärlor och olika sätt att infoga pärlor i stygnen, men om du vill få lite tips och idéer så är Jane Davis bok Bead Embroidery: The Complete Guide (recenserad här) ett bra ställe att börja. Boken handlar just om att på olika sätta använda sig av pärlor i kända och mindre kända sömsätt. Boken innehåller bl a kapitel om stramaljbroderi (needlepoint) och trådbundet broderi (counted thread). Även kapitlen Hardanger och Pulled thread, drawn work and insertion stitches handlar om broderi över räknade trådar. Du kan se en förhandsgranskning, som innehåller en sammanfattning i bilder av alla stygn och sömmar i boken, här.
Stygnen kan som sagt smyckas både helt eller delvis med pärlor beroende på vilken effekt du är ute efter. I fotona ovan och nedan kan du se exempel på mina egna "testbroderier" där jag provat olika sätt att "pärla" respektive stygn. Broderierna är gjorda för the Take a Stitch Tuesday challenges. Klicka på bilderna för full storlek.
Nål- och trådval
Om du syr med helt pärlade stygn går det bra att använda sig av pärltråd och pärlnål med trubbig udd (t ex ball point bead embroidery needle), men om tråden kommer att synas -- som i många av exemplen ovan -- så bör du använda någon form av brodergarn. 2-3 trådar moulinégarn passar utmärkt till 11/0 seed beads. Jane Davis rekommenderar även pärlgarn i storlek 8 eller 12 för dessa pärlor medan pärlgarn nr. 5 föreslås för 8/0 seed beads. Du kan förstås även testa med andra brodergarner/trådar än just pärl- och moulinégarn: dessa två är de vanligaste, men långt från de enda alternativen.
När du väljer nål så blir det då en avvägning mellan en storlek med tillräckligt stort öga för att det ska gå att trä det mjuka garnet och tillräckligt litet öga för att pärlan ska kunna glida över det. Exakta nålstorlekar för olika pärlstorlekar kan vara svårt att ge då hålen i pärlorna kan variera mellan fabrikaten, men Jane Davis ger följande riktlinjer: Tapisserinålar (dvs nålar med trubbig spets) i storlek 28 passar till 11/0 (japanska) seed beads medan storlek 26 och 28 passar till 8/0. Själv har jag använt storlek 26 till vissa frostade/matta 11/0 Tohopärlor utan problem. Om du tycker det är svårt att trä brodergarnet genom små nålsögon kan du använda dig av en enkel nålpåträdare.
onsdag 2 maj 2012
Utmaning: Challenge of Literature
Erin från bloggen Treasures Found har presenterat sin senaste blog hoputmaning, kallad Challenge of Literature. Som namnet anger handlar utmaningen om litteratur, böcker och poesi. Du ska välja din favoritgenre eller urval av litteratur -- t ex något du älskade som barn, senast lästa bok, en dikt som följt dig genom livet etc etc -- och skapa en accessoar som gestaltar ditt val. Du kan inspireras av exempelvis orden, karaktärerna, tidsepoken eller temat. Du kan även skriva en egen mininovell eller dikt att utgå från. Användandet av art beads uppmuntras, men är inte obligatoriskt.
Utmaningen presenterar du på din blogg på blog hopdagen, 31 maj. Du bör även försöka dela med dig av ditt litteraturval, t ex publicera dikten, berätta något om författaren, länk till författarens hemsida, förklara vad det är med litteraturvalet som du tycker så mycket om, varför du valde som du gjorde, beskriva tidsepoken eller världen berättelsen utspelar sig i. Tanken är att beskriva något av detta för att besökarna ska få en förståelse av länken mellan berättelsen/litteraturen du valt och kreationen du skapat.
Anmälningar tas emot 1-5 maj och är begränsade till 60 platser. Läs mer om utmaningen här.
Övrigt: Tips för glashattpinnar/glass tipped wires
De senaste åren har det blivit populärt med lampworkhattpinnar, eller glasdroppar/-blommor/-löv på metalltråd som de också kan beskrivas som. Denna typ av smyckesdetaljer var även populär på den gamla goda tiden och är idag eftertraktade vintagematerial. Speciellt de äldre kan dock vara lite sköra att arbeta med så det kan kanske vara bra med några tips och råd på vägen för dig som vill inkorporera dem i dina smycken.
På Bumbershoot Designs and Supplies blogg hittar du flera tips för att arbeta med gamla "beads on wire" eller "glass tipped wires", som de kan heta på engelska.
Tänk som sagt på att glasmotiven kan vara sköra. Riktigt sköra. Droppar etc är mer hållbara än tunna motiv som blommor och blad. Nedan ser du en bild på en glasblomma som gick sönder vid förberedelserna av fotot ovan.
Användsningsområden
Hattpinnar med glasmotiv används idag ofta som antingen just hattpinnar eller som berlocker/hängen genom att tråden formas till en ögla precis ovanför glasdroppen. Det finns även glashängen som säljs just så, med ögla istället för en rak, lång metalltråd. I äldre smycken användes de ofta genom att fästas på silar eller filigrandelar.
Egna "glaspinnar"
Vill du lära dig att skapa dina egna glashattpinnar, se Skapa exklusiva hattpinnar i lampwork. För emaljerade, hamrade, smälta mm hattpinnar, se Tillverka dina hattpinnar själv. Du kan även göra liknande hattpinnar i lera, t ex polymerlera.tisdag 1 maj 2012
Referens: Rocaillestorlekar
Att en pärla från företag A har samma mått som en pärla i samma storlek från företag B är inte säkert. Arbetar du med seed beads/rocaillepärlor/broderipärlor så känner du säkert redan till detta. Variationerna är små, men i vissa sydda tekniker kan även små skillnader i storlek påverka slutresultatet.
Nedan finner du en tabell över de fyra vanligaste märkena av rocaillepärlor på marknaden (Mill Hill hittar du här). Siffrorna avser diametern i millimeter för varje n/0-storlek. Tänk på att måtten är ungefärliga då exakta dimensioner kan variera så smått, speciellt beroende på färg och finish (t ex plätering gör pärlan en fraktion tjockare).
Tabellen kan också ge en viss uppfattning om vilka storlekar på rocaillepärlor som de olika företagen erbjuder. De vanligaste storlekarna är markerade med lila.
* = Miyuki gör bl a rococopärlorna i 2/0, men mått framgår ej från hemsidan. En återförsäljare anger 5,9 mm. |
Information kommer från respektive tillverkares hemsida:
- Matsuno (Japan)
- Miyuki (Japan)
- Preciosa Ornela (Tjeckien)
- Toho (Japan)
Att tänka på
Observera att tabellen enbart tar upp diametern på pärlorna, inte bredden, vilken också kan skilja mellan fabrikaten. Det är möjligt att två pärlfabrikat har exakt samma diameter på en pärlstorlek, men om du trär upp, säg, tio pärlor på en rad kan det skilja i längd mellan de två. Generellt sett brukar man säga att tjeckiska seed beads är smalare än japanska, men det skiljer även mellan fabrikaten.Ju högre kvalitet, desto mer jämn är bredden på pärlorna -- och motsatt: ju lägre kvalitet, desto mer varierar bredden/längden på pärlorna. Ojämna pärlor passar inte alltid så bra till pärlsömnad och -vävning, men fungerar ofta utmärkt till trädda smycken och pärlbroderi där millimeterprecisionen inte är lika avgörande.
Ett exempel på vad som kan hända om du går från ett fabrikat till ett annat i samma arbete ser du nedan. Arbetet påbörjades längst ned med Miyukipärlor och avslutades med Tohopärlor i samma storlek. I just detta fallet blev det en märkbar skillnad då motivet var en kvadrat -- en kvadrat som plötsligt började svälla på bredden. Den gick från att vara 9,3 till 9,7 cm bred. Hade designen sett annorlunda ut hade en så liten förändring troligtvis inte märkts och jag har blandat fabrikaten förr, men i detta fall blev det helfel. Så tänk på att det ibland kan få oväntade effekter att byta mellan fabrikat i ett och samma arbete, även om du håller dig till samma storlek.
PS! Tycker du tabellen (som är en skärmdump av originalet då jag inte vet hur man infogar en tabell i en bloggpost) är suddig eller svårläst så kan du hitta min originaltabell här.
Noterat: Art Jewelry magazine vill se baksidan
Baksidan är i många sammanhang något som försummas eller döljs, något mindre viktigt eller mindre attraktivt än framsidan. Den kan också vara kontroversiell, som i broderi: hur viktigt är det med en prydlig baksida och är det ok att vända på ett lapptäcke eller broderi för att syna den? Baksidan på ett smycke är på många sätt lika viktig som framsidan -- inte minst för att den ofta ligger mot huden. Och det är just baksidan på ditt smycke som Art Jewelry vill se. Så här skriver de i det senaste nyhetsbrevet:
Show off your backs!Just because it's not going to show, doesn't mean it's not important. Do you spend as much time on the back of your pieces as you do on the fronts? Do you add little details for the enjoyment of your wearers? Or do you construct each piece so that the back actually contributes to how that piece is viewed from the front?We're looking for creative approaches to the parts of jewelry pieces that don't normally show -- the back of a pin or pendant, or the underside of an interior ring band. Send us your photos, and you may end up in print!Send submissions to submissions@artjewelrymag.com with the subject line "Back of Piece."
Du kan även läsa hela nyhetsbrevet (och börja prenumerera på det) här.