sidor
▼
torsdag 3 maj 2012
Teknik: Bortom korsstygn -- trådbundet broderi med pärlor
Trådbundet broderi, det vill säga broderi över räknade trådar (t ex aida eller stramalj), är ofta nybörjarvänligt då rutnätet gör det lätt att få broderistygnen raka och jämna. Trådbundet pärlbroderi är ofta lika med korsstygn och halva korsstygn/petit point -- vilket du kan läsa mer om under korsstygn med pärlor -- men det går även att sy andra trådbundna sömmar och stygn med pärlor. Vissa sömsätt, som används i fritt broderi, fungerar även på t ex aida. Exempel på stygn, som passar bra att helt eller delvis smycka med pärlor är petit point, korsstygn, efterstygn, förstygn/stoppstygn/tråckling, stjälkstygn, kråkspark, kedjestygn, flätsöm, kvistsöm, kretastygn, langett, y-stygn med flera samt kast- och trädstygn över sömmar.
Det är lätt och roligt att själv experimentera med olika pärlor och olika sätt att infoga pärlor i stygnen, men om du vill få lite tips och idéer så är Jane Davis bok Bead Embroidery: The Complete Guide (recenserad här) ett bra ställe att börja. Boken handlar just om att på olika sätta använda sig av pärlor i kända och mindre kända sömsätt. Boken innehåller bl a kapitel om stramaljbroderi (needlepoint) och trådbundet broderi (counted thread). Även kapitlen Hardanger och Pulled thread, drawn work and insertion stitches handlar om broderi över räknade trådar. Du kan se en förhandsgranskning, som innehåller en sammanfattning i bilder av alla stygn och sömmar i boken, här.
Stygnen kan som sagt smyckas både helt eller delvis med pärlor beroende på vilken effekt du är ute efter. I fotona ovan och nedan kan du se exempel på mina egna "testbroderier" där jag provat olika sätt att "pärla" respektive stygn. Broderierna är gjorda för the Take a Stitch Tuesday challenges. Klicka på bilderna för full storlek.
Nål- och trådval
Om du syr med helt pärlade stygn går det bra att använda sig av pärltråd och pärlnål med trubbig udd (t ex ball point bead embroidery needle), men om tråden kommer att synas -- som i många av exemplen ovan -- så bör du använda någon form av brodergarn. 2-3 trådar moulinégarn passar utmärkt till 11/0 seed beads. Jane Davis rekommenderar även pärlgarn i storlek 8 eller 12 för dessa pärlor medan pärlgarn nr. 5 föreslås för 8/0 seed beads. Du kan förstås även testa med andra brodergarner/trådar än just pärl- och moulinégarn: dessa två är de vanligaste, men långt från de enda alternativen.
När du väljer nål så blir det då en avvägning mellan en storlek med tillräckligt stort öga för att det ska gå att trä det mjuka garnet och tillräckligt litet öga för att pärlan ska kunna glida över det. Exakta nålstorlekar för olika pärlstorlekar kan vara svårt att ge då hålen i pärlorna kan variera mellan fabrikaten, men Jane Davis ger följande riktlinjer: Tapisserinålar (dvs nålar med trubbig spets) i storlek 28 passar till 11/0 (japanska) seed beads medan storlek 26 och 28 passar till 8/0. Själv har jag använt storlek 26 till vissa frostade/matta 11/0 Tohopärlor utan problem. Om du tycker det är svårt att trä brodergarnet genom små nålsögon kan du använda dig av en enkel nålpåträdare.
1 kommentar:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Så vackert du har broderat med inslag av pärlor. Bra boktips men utgår för min del pga synprobem. Tack för att du tog upp detta. Det händer tyvärr ofta att text och/eller illustrationer är för små och i färgkombinationer som gör alla detaljer osynliga.
SvaraRadera