Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 8 mars 2011

Övrigt: Ergonomi för pärlare

Bad posture

Oavsett vad man arbetar med är det viktigt att tänka på hur man gör det eftersom det annars kan leda till påfrestningar på kroppen. Även om vi kanske inte tänker på pärlande som ett monotont arbete så finns där ändå montona rörelser och stillasittande i dåliga positioner som i värsta fall kan ge symptom som tennisarmbåge och nackvärk.

Här följer några punkter, som kan vara bra att tänka på när du arbetar:


God sittställning
Kroppshållningen är en av de viktigaste punkterna. Även en liten förändring i arbetsställning kan göra stor skillnad. De rekommendationer kring hur du bör sitta vid ett skrivbord (t ex vid datorn) passar även för arbete vid pärlbordet. Rätt höjd på stol och bord minskar belastning inte minst på ryggen. En höj- och sänkbar stol är ideal: arbetsstolar har dessutom många gånger bra stöd för ländryggen. Sitt rak i ryggen och försök undvika att sitta för mycket med böjd nacke. Det är -- åtminstone för vissa -- lättare att hamna i fel sittställning om du pärlar i en soffa eller säng än vid ett arbetsbord.


Belysning och syn
Dålig belysning gör att du anstränger ögonen, men även andra ansiktsmuskler, vilket kan leda till värk och trötthet. Inte bara i ögonen utan även huvudvärk. Dessutom kan dålig belysning ge en felaktig uppfattning om färgnyansen på dina pärlor så även ur det perspektivet är det viktigt. Många föredrar att arbeta med s k dagsljuslampor, som säljs i några pärlbutiker samt en hel del syaffärer.

Arbetar du med små pärlor och detaljer kan det vara användbart med förstoringsglas för att inte överanstränga ögonen. Det finns lösningar för pysslare, bl a i form av "visir" som fästs på huvudet så du har händerna fria eller stora förstoringsglas som sitter fast med en böjbar arm på en bordslampa.


Verktyg
Ju mer du arbetar med ett verktyg, som tänger, desto viktigare är det att fundera över att skaffa s k ergonomiska verktyg. Dessa har tjockare, vadderade handtag som är skonsammare mot händerna och inte belastar dem på samma sätt. De är dessutom mjukare att hålla i. Med just tänger är det också en bra sak att testa dem i handen innan du köper dem: tänger har olika långa handtag som passar olika personers händer. För korta skaft och ändarna kommer att trycka in i din handflata, för långa skaft och de blir klumpiga att använda.

Se även till att lära dig rätt teknik för verktygen: om du t ex håller dem i en konstig vinkel belastar du händer och armar i onödan, vilket kan leda till skador i längden. Smörj verktygen om det behövs: tröga tänger kräver med kraft än annars så du tar i för mycket. Vissa tar bort fjädrarna på tänger -- det kan vara ett alternativ för tänger som har hårda fjädrar, som är tunga att trycka ihop.


Arbetsplatsens organisation
Om du har verktyg och material du använder ofta när dig när du arbetar slipper du sträcka eller böja dig på sätt som kan belasta kroppen. Närhet är inte bara bekvämt, det kan även avlasta. Var sak på sin plats innebär att du enkelt hittar det du söker på nära håll. Något som togs upp lite snabbt i texten Pärlförvaring.


Pausa och stretcha
Förutom att köpa bra utrustning och välja rätt arbetsplats är det bästa sättet att undvika problem att ta pauser. Lätta belastningen emellanåt, gör något annat som bryter det repetitiva rörselsemönstret, och sträck ut de belastade kroppsdelarna. Även en mikropaus kan göra mycket. Gå ifrån bordet en runda och kom tillbaks igen. När man tar en paus kan man också upptäcka att man spänt sig mer än man trott så vänta inte tills det börjar göra ont i t ex nacken innan du tar kaffepaus.


Läs mer om ergonomi för pärlare och ädelsmeder i bl a följande artiklar på nätet:

Nu när du tänker på ergonomin så kan det även vara på sin plats att tänka på säkerheten.

*

Foto: Skoivuma (Own work) [CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons

1 kommentar:

  1. Får jag, som mycket väl insatt i detta på grund av mitt jobb, mm, tillägga att tränade, starka muskler tål betydligt mer statiskt arbete än otränade. Skaffa gärna gummiband och lär dig övningar för rygg, axlar och nacke. Var noga med att träna muskelkorsetten = musklerna runt midjan (magmuskler, längsgående ryggmuskler och sneda bukmuskler) annars ger sig svanken när man sitter mycket och du kan få värk i ryggen och t.o.m. och långt ner i benen. Gå ut och gå stavgång, så kommer du också åt dessa muskler på ett otroligt effektivt sätt, samtidigt som du får ordentlig motion. Det är farligt med alltför mycket stillasittande!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails