Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
torsdag 11 mars 2010
Manekis projekt: Decoupagehängen
Just nu är det populärt att göra hängen med papper, foton och bilder som förseglas med harts. Ett alternativ till detta är decoupage, som byggs upp med flera lager lim (limlack) istället för att täckas med ett tjockt lager harts. Fördelen med decoupage är att limmet oftast är ofarligt även för barn att handskas med och till skillnad från vissa hartser behöver det inte blandas ihop. Du får inte samma tjocka täcke över din bild, men kan å andra sidan variera med olika blanka eller matta ytfinishar. Decoupage kräver dock lite tid eftersom du måste täcka hänget med upprepade lager lim för att få en slitstark yta.
Här tänkte jag visa hur du kan göra några enkla hängen med decoupage på metall. Andra material som också kan lämpas sig till decoupage är trä, glas, plast, tyg, keramik med mera.
Hänget kommer att täckas med papper på båda sidor, vilket är enklare att lyckas med än att enbart decoupaga en sida. Det senare kräver större noggrannhet för att inte se fult ut på baksidan.
Material:
decoupagepapper, servetter eller andra dekorativa papper
decoupagelim
ev. lack
slätt metallhänge eller metal blanks
Verktyg: pensel, grövre nål (t ex makraménål), vass silhuettsax, ev. liten hobbykniv ("skalpelltyp").
1. Välj papper: de är enklast att använda ett tunt och mjukt papper för decoupage, speciellt om du ska följa dessa instruktioner. Här används Decopatch, men du kan också använda Calambour Easy Paper, servetter (endast det yttersta av papperslagren) eller mönstrat silkespapper. Det senare kan dock lätt gå sönder om du drar i det när det är fuktigt av lim och färgerna kan blöda. Nästa sak du bör överväga är själva mönstret på ditt papper: för smycken passar små mönster bäst, alternativt stora abstrakta mönster. Anpassa pappersvalet efter ditt metallhänges form och storlek.
2. Välj decoupagelim: det finns många olika decoupagelim att välja mellan. Vissa är speciellt framtagna för specifika ytor (tyg, keramik/glas). Vissa har en svag färgad ton (t ex Royal Coat i fotot ovan, som ger en antikgul ton). Några är högblanka medan några är helmatta, men de flesta är någonstans mittemellan. Lättflytande lim är speciellt bra eftersom det minskar risken med färger som blöder ut, men med tjockare lim kan du arbeta mer med struktur. Till vissa lim (t ex Decopatch) finns speciella lack för att försegla decoupagelimmet efteråt.
Notera: vissa tillverkare har rekommendationer gällande vilka borstar som passar bäst till limmet, följ helst dem.
3. När du nu valt dina material är det dags att börja. Har du inte redan rengjort dina hängen kan det vara bra att göra det nu. Tvätta väl i såpvatten (skölj noga) eller med t-sprit och torka torrt.
4. För hänget under ditt valda papper för att hitta ett mönster som passar dess form. Det är speciellt viktigt om du använder ringar eftersom det finns en risk att de finaste mönstren annars hamnar i mitten, som klipps bort. Klipp ut pappret. Biten ska ska vara större än hänget, minst 5 mm på var sida för säkerhets skull.
5. Pensla på ett jämnt lager lim på metallhängets baksida. Placera pappersbiten över hänge. Se till att det sitter precis rätt och pressa det sedan mot metallen med dina fingrar eller penseln. Var nog med att det inte bildas luftbubblor under pappret. Bubblor pressar du ut, men var försiktig så att det inte bildas veck i pappret.
6. Klipp bort överflödigt papper runt om hänget, men lämna en tunn remsa på 1-2 mm, vilken sedan ska vikas över kanten. Om du använder en ring, som på bilderna här: gör ett hål i papprets mitt med saxen och klipp bort pappret på samma sätt som med ytterkanten. Det kan vara lättare att använda en skalpell istället för sax ibland.
7. Nu ska du vika pappret över kanten. Börja med att pensla mer lim mellan papper och metall: det är lätt hänt att pappret släpper lite nära kanterna. Fortsätt med att pensla lim på själva kanten och pensla sedan på pappret, från ovansidan mot kanten så det trycks fast. Använd dina (rena) fingrar om det är svårt att trycka fast pappret jämnt med enbart penseln.
8. För en ring: upprepa steg 7 för pappret på ringens insida. Du kan behöva klippa små flikar, som i vänstra fotot ovan, för att enklare kunna vika pappret över kanten.
9. Ditt hänge ser nu ut som ovan. Sticker det fram flikar av papper på den icke papperstäckta sidan gör det inte så mycket: den ska snart också täckas.
Om ditt hänge har ett eller flera hål för upphängning: Gör hål i pappret med en vass, lite grövre nål. Tycker du det är svårt att hitta hålet från framsidan kan du vända på hänget och trycka lite lätt genom hålet för att markera var det sitter. Vänd sedan på hänget igen och tryck igenom nålen i hålet. Du måste trycka från den sida som är täckt med papper för att det inte ska bli fula märken i pappret runt hålet.
10. Pensla pappret på ovansidan och kanten med lim. Låt torka och upprepa ytterligare några gånger. Ju fler lager, desto slitstarkare. Räkna helt med minst 3-4 lager lim. Decoupagelim torkar relativt snabbt, men tycker du inte om att vänta är det ett bra tips att arbeta med flera hängen samtidigt. Då hinner första hänget torka medan du limmar de andra. Oavsett hur du väljer att arbeta är det viktigt att du inte låter limmet börja torka på penseln. Det bildar lätt små klumpar, som sedan fastnar på hänget när du fortsätter pensla. (Även limrester, som torkat på dina fingrar, kan "flaga av sig" och fastna på ditt hänge så se till att torka av dem då och då.)
11. Upprepa steg 4-10 på hängets andra sida. Eftersom du inte kan täcka över pappersflikar med nytt papper denna gång är det viktigt att du trimmar pappret så att den endast viks ned över kanten och inte syns på baksidan. Vissa mönster är mer förlåtande än andra: har du ett murrigt eller abstrakt mönster syns en ev. skarv på baksidan inte lika mycket.
12. Avsluta ev. med att pensla båda sidor av hänget med ett förseglande lack, om det rekommenderas av tillverkaren. Välj ett matt, halvblankt eller blankt lack efter vad som passar din smak och hängets design.
13. Låt hängena torka några dagar så att lacklimmet verkligen härdar innan du börjar använda dem i dina smycken.
Tips 1: För extra slitstyrka och glans, täck de torra hängena med epoxiharts. Du kan också få en matt yta med harts genom att slipa det lätt med extra fint slippapper.
Tips 2: Decoupagehängena att smyckas ytterligare med exempelvis små metallmotiv, flatbacks eller liknande.
Tips 3: Tekniken funkar lika bra på andra underlag, som träpärlorna nedan. Notera hur en mörk yta, som trä eller Vintajhängena på bilden ovan, delvis syns igenom decoupagepappret.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.