sidor

lördag 28 februari 2009

Teknik: Pärldjur





Det finns flera olika sorters pärldjur. De vanligaste är de djur som görs i tunn metalltråd i ladder stitch, men det finns också platta djur som görs i samma teknik fast med fiskelina och större pärlor samt (japanska) djur i cross-weaving, som vanligen görs med kristallpärlor.


Pärldjur med metalltråd
Dessa pärldjur kan vara antingen två- eller tredimensionella och får en viss stadga då de görs med tunn metalltråd. Tekniken är genomgående ladder stitch, med detaljer som kan "sys" på lite andra vis. En förklaring på svenska om hur du läser mönster och syr djuren finner du här. Många gratismönster hittar du inte minst på franska sidor. Några sidor med många mönster är Abalorios.net, Perles de Rocaille avec Marilyne (klicka på Animaux), Les Perles de Rocaille d'Anne et Flo (de två översta länkarna), Natalyne, Perles City, L'Arche des animaux en perles samt amerikanska Marcel's Kid Craft.

Det finns också flera böcker om att skapa dessa pärldjur, bl a danska Perledyr.


Pärldjur med ponnypärlor (platta)
Bead critters eller beadie critters kallas ibland dessa pärldjur, som uteslutande är tvådimensionella. De påminner om de platta djuren ovan, men görs ofta i större pärlor (ponnypärlor) och med fiskelina. Passar därför även för lite mindre barn. Tekniken är ladder stitch. Mönster och instruktioner hittar du hos MakingFriends.com, Jason's Beadie Page och Margo's Bead Critter Collection.


3d-djur i cross-weaving
Dessa tredimensionella pärldjur görs i s k cross-weaving eller 2-needle RAW, vanligen med fiskelina eller liknande tråd. Biconepärlor i kristall är vanligast i de japanska djuren av detta slag, men även andra pärlor kan användas. Mönster hittar du hos exempelvis Sally's Beads Shop (Hello Kitty och Rosa pantern), Parts Club, Beadsmania (fiskar), Kiwa, 3Dbeading.com, Omura samt Beadjewelrymaking.com. Missa inte heller Artbeads.co.kr, som har allt från sniglar till disneyfigurer.

Det finns även flera böcker, inte minst japanska, med mönster.


Övriga
Två- och tredimensionella djur kan även sys med seeds i tekniker som peyote, RAW med mera. Elises Pärlateljé och danska Stenboden har många mönster med tredimensionella djur i grönländskt pärlbroderi. Miyuki har en serie "maskotar" i djurmotiv, som du hittar i butiker som säljer deras pärlor. Mer djur finns hos t ex BiCer samt sajter som specialiserat sig på sydda tekniker, t ex bead-patterns.com (sök på djuret i fråga).


Missa inte...
Jag har mer djurmönster samlat i några tidigare inlägg: katter, grodor, drakar och fladdermöss, spindlar respektive hundar. Här kan du hitta några mönster på pärldjur, som jag inte tagit med här. Inklusive mönstret på min "Drakis". Notera dock att allt är inte pärldjur utan där finns även smycken och annat med djurmotiv också.

torsdag 26 februari 2009

Teknik: Flat spiral med variationer

Flat spiral har blivit populärt bland många svenska pärlare. Kanske är jag den enda som inte testat den än? Nå ja, sent om sider dyker den alltså upp även här i bloggen.

Kärt barn har många namn och när jag började leta mer fakta om flat spiral stitch fann jag att den även kallas för lazy spiral och -- så vitt jag kan tolka från bilder -- är identisk med sidewinder bracelet. För att inte tala om de som inte sätter något specifikt namn på tekniken utan bara kallar det för en spiral ropevariation. Lazy spiral har jag även sett användas som benämning på vanlig spiral rope.

Många, kanske de flesta, har nog lärt sig tekniken från Auntie's Beads gratisvideo. Skrivna instruktioner finns bl a hos LiriGal och La Boutique Charlotte. Principen är densamma som i en spiral rope, men med den skillnaden att ytterpärlorna ligger i två raka rader istället för att snurra runt mittpärlorna. För en liten peng finner du även Carole Ohls Revesible Rounds hos Bead-patterns.com. Mönstret skiljer sig lite från standardvarianten då seeds i två färger används -- en på första halvan av varje båge och en annan på andra halvan -- vilken gör att armbandet får olika kantfärg på ovan- respektive undersidan.

En flat spiral kan också göras flerradig. Instruktioner till en tvåradig spiral finns hos Auntie's Beads och La Boutique Charlotte. I Beadwork February/March 2007 fanns Liz Smiths Black Magic Bracelet, som även kan köpas som separat projekt. Detta är en flerradig "spiral", men den skiljer sig lite från den variant Karla visar genom att den bara använder charlottes och bicones i en storlek.

En helt annan variant hittade jag även på Jaycee Designs. Hennes Velvet Crystal Bracelet and Earrings Set omfattar ett flat spiralarmband med frans. Jag har även sett andra fina varianter som bl a använt sektioner av flat spiral medan resten av arm- eller halsbandet sytts i andra tekniker. Det finns många sätt att använda tekniken på.

onsdag 25 februari 2009

Mönstertips: Klockor

Idag handlar det bara om klockor, främst armbandsur. De flesta med pärlor, men även några utan. Utseendemässigt är det mest damur, men jag har även tagit med några projekt, som skulle kunna passa till herrur.


Damur: armbandsur
Först ut är några armbandsur där metallen är i fokus: Wig Jigs klockor länkade i "åttalänkar" respektive "money chain" samt Artistic Wires damur. Därifrån är steget både långt och kort till detta myllrande ur av svarta hjärtan och till Kiwas maffiga länkade klocka.

Enkel- och flerradiga trädda klockor finns hos Auntie's Beads (elastiskt), Artbeads, Mobile Boutique (med sliders), Artbeads.co.kr (går två varv om handleden), JoAnn, Cut Out+Keep (barnpärlor), Parts Club (flätat) och Wig Jig. Missa inte heller Wig Jigs "Bling Watch" där det trädda armbandet länkas till uret med infattade kristaller. En lite mer arbetad, mörk klocka finns hos Beadalon.

Vilket för oss in på enkelradig cross-weaving, som Beadalon, Sally's Beads Shop och Auntie's Beads har exempel på. Även Kiwa har tre projekt: en romantisk morsdagsklocka, elegant smal klockrem samt fint swarovski- och silverfoilur. Parts Club har också en romantisk klocka med pärlor, kristall och rosor. Kristallgnistrande RAW-infattade klockor har BiCer. Ett lyxigt armbandsur med strasskedjor finner du hos Artbeads.co.kr -- missa inte! Där finner du även denna eleganta klocka med metallpärlor. Jämför även med det bredare ur, sytt i RAW av filigranpärlor, som finns hos Bricol'Art.

Hos Passion Creation hittar du mönster på en klockrem i peyote (pdf) och hos Interweave/Beadwork magazine kan du köpa projekt som Free-Form Peyote Watchband och Time for Crochet. Och föredrar du pärlmakramé har The ArTTable ett gratisprojekt (Obs! Går ej att ladda ned, men se bilden som inspiration).

Kiwa har även en klocka med mönstrad läderrem. Denna klocka har pärlberlocker fästa på vars en sida klockan, kanske främst för att dölja hur denna i fäst i läderremmen. Hos Ben Franklin Craft finns instruktioner till "ribbon watches och hos CC Hobby en variant med scarf. De senare har även en klocka dekorerad med plastbitar. Passar dig som vill göra något lätt.

En annorlunda klocka har även JoAnn: High Roller Dice Watch, som kan beskrivas som ett rasselarmband med ett litet hängande ur på.


Damur: övriga
En klassiker inom damur är också klockan som hänger i ett halsband. Exempel på moderna dekorerade klockor av detta slag finner du hos Artbeads, WigJig, Ben Franklin Crafts, CC Hobby och Mobile Boutique. Se även RAW-varianten hos DIYLA, Hos FMG hittar du en "berlockklocka", som påminner om en pärlad variant av ett sjuksköterskeur. En broschklocka, som även den påminner om dessa ur fast "pråligare", finner du hos WigJig.

På alla ställen används vanliga ur till halsbanden, men det fick också speciella klockor med bara en ögla i ena sidan (eng. pendant eller charm watch). Notera att det finns två typer av dessa hängen: de med upphängningsöglan vid kl. 6 (s k sjuksköterskeur) och de med öglan ovanför kl. 12. De förra är den vanligaste varianten av de två.

Själv använder jag inte armbandsur, utan har ett klockhänge som hänger i en nyckelring, vilken jag fäster på min väska, i en hälla i byxlinningen eller helt enkelt låter ligga i byxfickan. En variant på detta finner du i Artbeads Bag Watch Chain.

Det finns även damur i "fingerringsformat": här en variant som blivit infattad i peyote. Eller varför inte sy fast en klocka på en aftonväska, som hos Cut Out+Keep.


Unisex- och herrur
Klockor för både killar och tjejer, män och kvinnor, kan göras i chain maille. För mer om tekniken och olika typer av kedjor, se mitt tidigare inlägg Chain Maille. För exempel på klockor, se Bead & Buttons Chain Mail Watchband (projekt), Urban Maille (kit) och The Ring Lords galleri (sök på watch).

Också ett klockarmband i tenntrådsbroderi skulle kunna vara unisex. Förutom katarinaflätan som används i länken kan många andra flätor användas beroende på tycke och smak.

Mer maskulin stil finns i ruffiga Woven Paracord Watchband, som är vävt av ett tåligt militärgrönt nylonsnöre. Vilket för tankarna till makramé, se t ex Ribbed Dog Collar för en variant som kan användas som klockrem. Mer om makramé kan du läsa här.

En stickad klocka/sportur/vristvärmare finner du hos Knitty.

Vill du göra det enkelt för dig, missa inte Cheap Watch Strap, som i sin enkelhet även ger utrymmer för egna varianter.

För den som svarvar kanske fickuret som presenteras på Woodturning Online kan vara av intresse. Och för att stanna på fickur kan det nämnas att du kan köpa delar för att tillverka din egen klocklänk i silver hos exempelvis Sargenta och andra specialister på halvfabrikat i sterling. Klocklänkar är vanligen bara gjorda av en odekorerad kedja med eller utan en berlock i änden.


Övrigt
Hur du kan göra en personlig urtavla med hjälp av polymerlera visas på HGTV.

tisdag 24 februari 2009

Pärlsort: UV-pärlor


När jag vandrade runt på Internet stötte jag en dag på UV-pärlor. Detta är något så annorlunda som plastpärlor, som reagerar på UV-ljus. Inte som uranglas, som glöder i UV-ljus (läs mer under Dödens pärlboll?). Istället är det så att pärlorna får starkare och starkare färg ju mer UV-strålning de utsätts för. En solig sommardag kan de vara riktigt färgglada medan de blir vita eller blekt färgade när strålningen är låg eller ingen alls. Pärlorna, som tål väder och vind, kan skifta till och från färg 50 000 gånger innan de blir "utmattade".

Dessa udda pärlor används kanske främst inom utbildning då de är ett sätt att pedagogiskt lära barn mer om UV-strålningen, som i sig är osynlig men här direkt märks i pärlornas färgskiftningar. Du kan läsa mer om denna typ av experiment på exempelvis Nationellt Resurscentrum för Fysik, som också tipsar om några inköpsställen. Men även om de oftast används som ett pedagogiskt verktyg är de också vanliga, roliga pärlor som kan användas i olika pärlarbeten.

En person som använder dessa pärlor i bl a smycken är naturvetenskapsläraren Patricia Swanson, som till att börja med bara använde dem i sin undervisning när hon ville lära sina unga elever om UV-strålning. Efter att en vän blev diagnostiserad med hudcancer började hon istället sälja dem till allmänheten, uppträdda på färgglad tråd färdiga att använda, för välgörande ändamål. De är tänkta att användas som armband eller fästas på exempelvis en barnvagn, golfbag, väska eller någon annanstans där den kan varna bäraren för hög strålning. Ett smart sätt att använda pärlor, som förhoppningsvis också kan vara bra för hälsan. Läs mer på hennes hemsida UV Sol Beads.

*

För andra typer av färgskiftande pärlor, se Färgskiftande glas samt Mirage/Mood beads, som jag skrivit om tidigare. För pärlor som lyser i UV-ljus, se Dödens Pärlboll?
där jag skriver om pärlor, som visserligen inte ändrar färg utan istället lyser under UV-belysning.

Mönstertips: Smått och gott

Tyvärr, det handlar inte om godis eller bakverk denna gång. Istället ett litet urval av mönster, som jag gillar, men som inte passat in i de teman jag varit inne på. Jag tänker inte vänta på att jag kommer på ett tema där de passar in utan passar på att lista dem här idag.

Arteria Arcanum Pendant
-- läckert hänge i filigree wrapping av ett metallglänsande keramikhjärta och mässingsdelar från Vintaj. Figurerade i Beadworks special om steampunk i höstas.

Swarovskiarmband
-- Ett lager swarovski bicones sys i RAW och täcks med ett lager seeds. Maffigt och lyxigt med fin touch med "gallret" som gör att de vassa kristallerna inte ligger direkt mot huden. En favorit även hos mig som inte gillar det maffigt och glittrigt!

SilverMist Garden -- två tredimensionella peyotearmband, Raised Diamonds och Sculptural Peyote Cuff.

Myllrande hänge -- ett annorlunda sätt att använda ett stenhänge med stort hål till ett flerradigt halsband. Hemsidan tillhör en tjeckisk pärltidning.

Vacker blomma sydd av droppärlor -- japanskt mönster på en dubbelradig blomma sydd i pärlemorpärlor. Fin med gammeldags touch.

Swarovskiblomma -- halsband med tredimensionell blomma sydd av bicones.

Glittrande armband (pdf) -- nätt franskt armband av små svarta firepolished och kristall (rose montees) med matchande lås.

RAW-halsband med uddkant
-- Enkelt halsband i bicones och seeds av två rader RAW (right-angle weave). För en annan färgställning, klicka här.

Annorlunda cabochonarmband -- ett peyotesytt armband med infattad sten.

Reflexbrosch -- projekt från svenskspråkiga YLE, en broschblomma sydd av reflexband.

Home Deco with Beads (pdf) -- broschyr från Gütermann, som beskriver hur du kan pärldekorera ett spetsband. Bandet används där till exempelvis dekoration på askar, men det skulle också kunna användas som choker.

måndag 23 februari 2009

Mönstertips: Spännande smycken av blixtlås


Att smycken kan bli snygga och moderna smycken kan inte minst Kate Cusack och Tina Echterhölter (alias Blue Eyed Girl) bevisa. Dessutom illustrerar de också två helt olika stilar.

För den som blev sugen på att själv testa att göra smycken av blixtlås finns det instruktioner till ett maffigt halsband på Cut Out+Keep av finska OutsaPop. Ett betydligt enklare och mer avskalat smycke finner du i Zipper Bracelet och de hjärtformade blixtlåsörhängena. Fler smycken, främst örhängen och halsband finner du instruktioner till via Beading Gem's Journal. Tycker du om pärlbroderi så kanske Jeanne Barta Craines Zipper Cuff i Beadwork October/November 2007 är av intresse. Här används blixtlås"halvor" enbart som accent i ett färgglatt pärlbroderat armband.

På Cut Out+Keep hittar du även Zipper roses. Egentligen tänkta som dekoration på en huvudbonad, men blommorna skulle även kunna användas till broscher eller andra smycken. En annan typ av blixtlåsblommor finns det instruktioner till hos Martha Stewart och Craftster.

Blixtlås kan också sys i hop sida vid sida på längden eller tvären för att användas som armband. För ett betydligt barnsligare smycke än de ovan, se de pyntade armbandet på Free Preschool Crafts. Själva låsmekanismerna kan träs upp på smyckesvajer, som ensamt hänge eller många sida vid sida, eller användas som örhängen.

Något OT är Zipper Fruit and Bowl, som du hittar på HGTV. Träkulor lindade med blixtlås samt en skål av detsamma. Träkulorna skulle dock kunna bytas ut mot stora träpärlor. Skålen skulle kunna kombineras med pärlmosaik. Samma teknik skulle också kunna användas för att göra smycken, med blixtlåsen limmade på ett fast underlag.

Shoppingtips: Fynda på loppis, second hand och rea

Det kan sägas direkt: att försöka fynda pärlor på en loppis är inte alltid lätt. Det handlar om att gå igenom högar av dåliga plastiga pärlor för att hitta godbitarna. Men när man har turen på sin sida kan man hitta både det ena och det andra -- till oftast väldigt överkomliga priser. Det är bara att köpa och slakta för att göra nytt.

Förutom loppisar och second handbutiker så finns det reorna i bijouteributikerna. Här kan du köpa billiga smycken med upp till 70 % rabatt. Det gäller dock att noga inspektera smyckena före köp: tyvärr används mycket slarvigt gjorda pärlor och billig metall av tvivelaktig kvalitet. Det är speciellt viktigt att tänka på om du vill göra smycken för försäljning.

Förutom att du kan ha turen att hitta billiga pärlor så kan du också hitta ovanliga pärlor och smyckesdelar. Eller vad sägs om några av de lås som syns på bilderna här. Broscher förekommer ofta och kan användas till bland annat halsbandshängen eller mellandelar beroende på hur de ser ut. Själv hade jag turen att hitta ett helt halsband med pärlor av job's tears (pärlkorn), som jag länge velat köpa, men inte hittat utanför USA. På samma ställe -- Förmedlingscentralen i Tyringe, lite av ett favorittillhåll -- hittade jag även ett litet sillås (se bild nedan). Sillås, vet den som sökt dem, är inte lätta att finna i Sverige och oftast är de lås som säljs idag betydligt större än det lås som jag hittade. Ett annat användbart fynd har varit buntar med tunna stela armringar, som kan användas som stomme för egna armband eller lindas med garn/band/tråd.

Ibland kan du också ha turen att hitta inspirerande smycken, som du inte vill slakta (broscherna ovan) eller som är gjorda med en teknik du inte sett förr. Jag fastnade mycket för det maffiga blå pärlhalsband i två rader, som syns till vänster i fotot ovan. Pärlorna är nämligen sammanknutna i grupper om tre på genomskinlig fiskelina. Det ger en bubblig effekt som samtidigt är luftig och som jag inte hade sett förr. Nu har jag gjort egna smycken i samma stil, men med mindre pärlor för att passa min smak.

Nedan kan du se några exempel på smycken jag gjort delvis av pärlor, armringar och lås från slaktade loppis- och second handfynd.



Nackdelen med att fynda är förstås att du aldrig kan vara säker på att hitta något. För att hitta guldkornen behöver du sovra genom mycket ointressant material och titta in med (o)jämna mellanrum för att titta igenom allt nyinkommet. Det är inte som en pärlbutik med ett jämnt flöde av pärlor, nej, ibland är det ebb och ibland flod. Men samtidigt gör det fynden ännu roligare. Inte minst när du hittar något annorlunda. Och du lär dig snart att vissa butiker har mer att erbjuda än andra. Dessutom bidrar du dels till att återanvända ratade material (=miljövänligt) och i ganska många fall går vinsten från loppisar och vissa secondhandbutiker till idrottsföreningar eller välgörande ändamål.

söndag 22 februari 2009

Lästips: Smyckesbok med fokus på halvädelsten


Glamorous Beaded Jewelry av M. T. Ryan (2006, Creative Homeowner) är en bok för dig som gillar att arbeta med stenpärlor inte minst. Här får du projekt i olika stilar, men med modern stil och facetter som genomgående tema. Innehåller omfattar 8 armband, 10 halsband, 5 örhängen och 2 ringar. Smyckena är oftast trädda eller gjorda i enklare former av trådarbete och länkning.

Projekten illustreras med tydliga färgfoton och i de fall pärlorna ska träs eller länkas i en viss ordning så visas detta dessutom i separata "diagram". Bilderna på de färdiga smyckena är stora och fräscha. Boken inleds överskådligt med foton på alla projekt i boken (se bild nedan) och avslutas med 25 sidor "beading basics. Detta omfattar inte bara den vanliga genomgången av verktyg, pärlor, smyckesdelar, hur du använder en klämtång eller gör en ögla utan även lite mindre vanliga tips som hur du gör dina egna pärlnålar, trär organsaband, får bort en felklämd klämpärla, reder ut "veck" på metalltråd, får fina avslut på metalltråd, gör egna motringar och hur du virar in en droppe eller briolett.

För ett exempel ur boken, se The Dover Sampler, som har ett av projekten tillgängliga för gratis nedladdning. Där kan du också se hur de s k diagrammen ser ut samt även se bilder på de projekt från boken som inte syns på bilden ovan.

Vem passar då den här boken? Själv köpte jag den inte minst för de två stela armbanden, som tillhör de mer arbetskrävande projekten. Det är en av de där böckerna där man fastnar för några få projekt, medan andra inte alls känns intressanta, åtminstone för min del. Blandningen av tekniker gör att här finns något för både nybörjare och mer vana användare. Den avslutande delen har definitivt tips som passar även den som inte är helt färsk inom smyckestillverkning. Men kanske allra mest passar det den relativt nye pärlaren, som vill göra något mer än bara enkelradiga trädda smycken, ta nästa steg dels mot flerradiga trädda smycken och att arbeta med metalltråd.

Pärlorna kan med fördel bytas ut mot glas och andra billigare material för att inte spräcka budgeten för boken har i princip samma attityd som amerikanska pärltidningen BeadStyle: enkelt smycken, dyra pärlor. Det är kanske också enda nackdelen med att rekommendera boken till nya pärlare: vem vill i startfasen börja köpa brioletter och andra inte helt billiga slipade stenpärlor? Som kanske inte ens är helt lättillgängliga. Samtidigt kan det också vara en introduktion till just stenpärlor bortom chips. Det finns dock billigare projekt också, som främst använder billigare och vanligare glas- och sötvattenspärlor.


Ryan har också skrivit en uppföljare till boken, More Glamorous Beaded Jewerly. Det lilla jag sett av boken -- förhandvisningen på Amazon -- tyder på att stilen är ungefär den samma, men tagen ett snäpp längre för att skapa moderna smycken med mer attityd än i denna bok. Huruvida hans nya stil är bättre eller sämre lämnar jag upp till dig att avgöra.

lördag 21 februari 2009

Mönstertips: Brosch och svan med barnpärlor





"Stjärnpärlor" är klassiska barnpärlor, som oftast används av mindre barn för att skapa trädda smycken. Men pärlorna kan även användas på andra sätt. Japanska Omura har två inte allt för komplicerade projekt: en blombrosch och en tredimensionell svan. Båda utnyttjar pärlornas form till fullo för att skapa en fin effekt.

För mer tips om annorlunda sätt att använda barnpärlor av plast, se Pärlsmältning.




Foto: Omura


fredag 20 februari 2009

Nyhet: Två nya brittiska magasin

Denna vår, som jag redan varit inne på, utkommer i England inte bara en utan två nya tidningar om smyckestillverkning. Dels handlar det om Make Jewellery, som utges av en förlaget bakom populära hobbymagasinet Crafts Beautiful, och dels om Making Jewellery, vars chefredaktör tidigare arbetade på Beads & Beyond.

Teknikerna ska, enligt utgivarna, spänna över mer än bara pärlande och båda publikationerna ska utkomma månatligen. Trots sina nästan identiska namn och releasedatum finns det dock skillnader, som redan nu kan skönjas. Making Jewellery, som satsar hårt på att hålla en hög kvalitet, har ett speciellt fokus på trender och mode i sitt innehåll. Något som skiljer den från flera av de andra tidningarna. På tidningens hemsida kan du bläddra i ett litet "introduktionsnummer" för att bekanta dig mer med den.

Båda tidningarna erbjuder prenumerationer från utlandet, men som alltid är priserna snäppet dyrare än deras amerikanska motsvarigheter. Making Jewellery erbjuder dock just nu halva priset på sina prenumerationer. Lösnummer av brittiska pärl- och smyckestidningar brukar också finnas till försäljning i många av de brittiska pärlbutikerna. Jag känner inte till om någon av dem kommer att finnas i Sverige (läs Pressbyrån och Press Stop).

torsdag 19 februari 2009

Mönstertips: Gammeldags brosch av broderier




I gamla tider broderades det mycket: sänglinne, bonader, dukar och även smycken. Idag kan du köpa gamla handbroderade broscher, som den på fotot ovan, för småsummor då denna typ av handarbete är lågt värderat. Synd på fint och välgjort hantverk i miniatyrformat säger jag.

Du kan göra dina egna broscher i samma stil som då, men om du inte har tålamod att sy de pyttestygn som behövs -- broschen ovan är ca 3 cm bred -- kan du inspireras av Carmi's Art/Life World. Hon återanvänder gammalt handbroderat tyg, som hon spänner äver kartong och limmar på en dekorativ broschstomme eller fattning för kaméer/cabochoner, som du kan fästa en broschnål på baksidan av. Inte minst ett bra sätt att ge broderierna nytt liv om tyget som helhet är skadat eller missfärgat.

Broschen på fotot ovan har en liten vaddering för att broderiet ska stå ut lite. Du kan lägga till lite vadd mellan tyget och kartongen för att skapa samma effekt själv.

Carmi har även använt sig av handbroderade tyger för att göra knappar. Material och verktyg för att göra dina egna tygklädda knappar hittar du i välsorterade sybehörs- och pysselbutiker.


Mönstertips: Bubblande pärlhalsband


Om du tycker om enkla varianter av coralling och anemone är Beads Unlimiteds gratisprojekt Pearly Pink Jewellery Set kanske något för dig. Ett romantiskt halsband med lite av organisk känsla med tillhörande trädda örhängen och armband.

Tekniken, som halsbandet är gjort i, är mer eller mindre densamma som jag använde i mina Silverstjärnor (Pärlhattsblomma 1), men med fler pärlor -- i slumpmässigt antal och form -- på varje "udd" för en fin effekt. Den påminner om anemone, men är som sagt inte lika enhetlig i formen utan får växa mer fritt.

onsdag 18 februari 2009

Övrigt: Kristallernas mening på ett annat sätt


Tidigare har jag skrivit om månads- och zodiakstenar och hur de kan vara användbara som symboler i smycken och pärlarbeten även om man inte tror på alla de krafter new agarna tillskriver dem.

I dagens inlägg på Beading Dailys blogg skriver Jean Campbell om kristallernas, eller mer korrekt (halvädel)stenarnas, egenskaper. Vare sig man tror eller inte tror på kristallterapi och stenarnas helande krafter så kan deras påstådda egenskaper ge pärlkombinationer med humor. Eller vad sägs som mixen Honey, I crashed the car med granat som står för skydd, rosenkvarts som får en person att acceptera sitt jag och peridot som läker kärleksrelationer?

Kanske något för så väl pärlförsäljare som smyckesmakare/pärlare att inspireras av? Inget säljer som lite humor.

Mönstertips: Collage och tavlor av gamla bijouterier


Ja, jag får nog med en gång varna dig som tycker att det är höjden av förödelse att limma fast smycken. Oavsett om de är nya eller gamla, hela eller trasiga. För det är just vad jag tänkte skriva om idag: att återanvända gamla bijouterier, modesmycken, på ett lite ovanligare sätt. Själv föredrar jag nog att göra nya smycken av gamla, men andra tycker bättre om att göra collage och tavlor av dem. Otroligt kitschiga, men samtidigt ganska kul kreationer.

Enligt Nimue på Curbly kommer idén från 60-talet. Gamla inte längre använda -- daterade eller trasiga -- billighetssmycken limmades fast på en styv bakgrund och blev glittrande tredimensionella tavlor. Det jag sett återkommande har varit julgranar, men som t ex Nimue ovan och Jennifer Perkins på Naughty Secretary Club visar kan samma teknik användas för andra motiv också. Fler bilder på julgranar hittar du hos Thrifty Fun. Det går även att göra tredimensionella granar.

För några, i sammanhanget, betydligt modernare och minimalistiskare sätt att skapa tavlor av gamla smycken, se Vintage Jewelry Collages. Bara en enkel brosch mot en enfärgad bakgrund och dimensionell ram kan ge spännande tavla, som passar inte minst de som gillar "shabby chic". Se exempel här och i artikeln Transform Jewelry into Home Accents. Eller, i mindre format, användas i korttillverkning som här.

***

Om någon känner till om detta pyssel finns/fanns här vore det intressant att höra. Jag sitter nämligen nu och funderar över det. Någonstans i bakhuvudet ringer en pytteliten klocka, men det närmaste jag kan komma just nu är en gammal tavla -- ålder okänd -- med majblommor som arrangerats tillsammans med en plastbladranka för att bilda någon form av fantasifull klängväxt. Något av ett arvegods skulle man kunna säga.

tisdag 17 februari 2009

Övrigt: Gör dina egna smyckesdisplayer


Det finns mycket smyckesdisplayer att köpa, från de enklaste och billigaste till de mer påkostade. Men du kan även göra dina egna displayer och förvaringar om du bara lite händig och har lite fantasi. Här har jag samlat ihop lite länkar på olika typer av displayer och även lite förvaringslösningar. Några av idéerna är mer passande för hemmabruk, som förvaring, medan andra passar vid försäljning.

UPPDATERING: Sedan denna text skrevs har jag funnit än fler idéer, tips och instruktioner. Du finner dem på mitt pinboard, som du når genom att klicka på bilden ovan.


Inledning
Ett bra ställe att börja är Jewelry Display Ideas, en hemsida av Rena Klingenberg (från Home Jewelry Business Success Tips). Där finns en blandning av tips på färdigköpta och egentillverkade displayer, förvaringar, etiketter, visitkort dekoration av marknadsstånd och ren reklam. Titta även på de färdiga displayerna för att inspireras till dina egna. Fler tips, mestadels i text, hittar du hos Wire-Sculpture. Cut Out + Keep har displayidéer samlade här.

Hos Jewelry Supply finns en video som diskuterar hur du väljer färg på dina displayer. Tänk också på att neutrala displayer framhäver färg och form medan detaljer och mönster skymmer smyckena mer. Anpassa displayerna efter smyckena med andra ord och gå inte bara på hur displayen ser ut i sig utan hur den ser ut med dina smycken påhängda.


Halsband och armband
Den lyxigaste halsbandsdisplay är nog bysten eller halsen där ett halsband hänger ensamt. Mönster hittar du hos Ruby's Beadwork och Les Bijoux en Perles (pdf). En variant gjord av en soppskål finns hos M.A.I.L. (Maille Artisans International Leauge). En platt halsbandsdisplay finner du mall och instruktioner till hos BellaOnline respektive eHow.com. Annorlunda gjuten display, formad av kroppen, tipsas om på Craftzine. Material Girls visar exempel på hur du kan använda skulpturer (byster) som halsbandsdisplay.

Beth Millner har en kombinerad halsbands- och örhängesdisplay. Gillar att hon kommenterar plus och minus med lösningen.

En populär display är också "halsbandstavlan" eller ramen, se ModLife och M.A.I.L.. Missa inte heller Laughing Daisies variant samt den stora smyckestavlan på Craftbits.

Olika varianter på "smyckesträd" -- även det en populär lösning både vid försäljning och förvaring hemma -- finns hos Craft, Everyday Sugar (blommande), Hope Studios, och Two Tumbleweeds. Du kan även göra ett smyckesträd av tjock metalltråd. Säkert har du sett dessa trädockor med "grenar" här och var. Hur du gör en egen variant kan du lära på Craft Chi.

För armband är en T-formad ställning vanlig. Olika varianter på den har Bead Up, Build/make/craft/bake och Bir Damla Su. De senare inkluderar örhängesdisplay. En enkel armbandsdisplay kan du även göra i form av en filtkudde, som hos Art Bead Scene Blog.

Tycker du eller någon i din närhet om att arbeta i trä så är denna keltiskinspirerade armbandsdisplay med hästmotiv något alldeles extra. Betydligt mer arbetad. I försäljningssammanhang skulle den passa bra för att dra intresse till sig inte minst om du gör smycken i t ex keltisk eller vikingastil (eller hästsmycken) då displayen skulle gå hand i hand med det du vill förmedla med dina smycken.

Creadoo spänner upp en vajer och hänger smycken på krokar från denna.


Örhängen och ringar
De flesta displayidéerna för örhängen är anpassade för örkrokar -- de är ju så lätta att hänga över ett nät eller tråd. Den vanligast förekommande varianten av displayer är nog någon form av "tavlan", täckt med tyg, spets eller nät, anpassat för örhängen till skillnad från halsbandstavlorna. Instruktioner hittar du hos Äntligen hemma, Queen of DIY (med plats för arm- och halsband), Cut Out + Keep, även här, Instructables, Craftstylish, och ModLife. Du kan även sticka eller virka bakgrunden istället för att köpa ett färdigt spetstyg, se StitchDiva. Eller hänga upp örhängena på uppspända trådar som hos. Du kan även skydda örhängena genom att hänga dem i en box snarare än tavla, som Who Is Tracy? visar.

En annan vanlig variant är att hänga upp örhängena eller örhängeskartorna (som också kan egentillverkas av t ex visitkort) på en tråd eller liknande. Olika lösningar finns hos The Flirty Guide, Bead Up, Beth Millner, Instructables (bärbar) och A friend to knit with. Ställ av metalltråd hittar du hos Wig Jig och Cut Out + Keep. Även örhängeskartorna själva kan vara displayer, se The Beading Gem's Journal.

Lite mer annorlunda lösningar är detta tygöra, 5Ergs skumgummiprofil, ReadyMades perforerade skärp (bild 2), jalusin och en modifierad CD-"spindel".

Två olika typer av ringdisplayer hittar du hos Wire-Sculpture respektive PB Cohen Creations. En lyxigare variant, som fungerar som ringfacket i ditt smyckesskrin finns hos Cut Out + Keep. Gillar du att sy med pärlor passar kanske Beadsmanias ringdisplayer.


Övrigt
Vill du sy en "jewelry roll" hittar du instruktioner till det här. För (hängande) förvaring av dina egna smycken vid ditt sminkbord, missa inte Instructables. Broschdisplay ger Craftzine tips på.

måndag 16 februari 2009

Material: Angelinafiber

Det är nästan omöjligt att helt förmedla vad Angelinafiber är genom bilder. Det går helt enkelt inte att ta rättvisande foton på detta annorlunda material. Angelinafiber kommer i glittrande "bollar" med lösa fiber som på fotot ovan. När de fått smälta samman så blir de än mer glittrande och skiftar i olika färger. En optisk effekt som inte kan fångas i stillbilder. Men, om vi nu ska börja från början: vad är Angelina? Och vad kan det användas till?


Vad är Angelina?
Angelinafiber är ett syntetfiber som säljs löst i buntar och som kan smältas samman till glittrande ark som sedan kan användas i olika typer av hobby och pyssel. Angelina finns i flera färger, inklusive metallicnyanser. De vanliga metallfibrerna kan inte smältas samman, men det finns numer även smältbara varianter. En variant av Angelina kallas Crimped cut (säljs även som Crystalina Fiber och Tintzl). Dessa fibrer är tjockare och vågigare, vilket gör att det reflekterar ljuset än mer än vanliga Angelina. De smälta fibrerna är dessutom mjukare än originalfibrerna. För en längre genomgång av de olika fibrerna, se Soft Expressions.

När fibrerna stryks med ett strykjärn smälter de samman och ändrar även delvis färg. Detta syns inte minst om du har ett ojämnt underlag så att olika delar av "arket" utsätts för olika mycket värme. Om Angelina överhettas blir resultatet matt och glanslöst -- och till sist grått på samma sätt som glas som överhettas. Mer om du stryker fibrerna och några gratisprojekt hittar du hos Embellishment Village. Se även Joggles (hur du stryker) samt Craft Therapy (hur du stryker över en stämpel).

Förutom fibrerna finns även Angelinafilm, en plastfilm i iridiscerande färger, som kan användas separat eller tillsammans med fibrerna. Till skillnad från fibrerna kan filmen knyckla ihop sig av värmen och få en spännande ytstruktur.


Användning
Angelina kan användas i en mängd olika sammanhang, inte minst i mixed media. Du kan använda dem för att skapa smycken, antingen själv eller tillsammans med textila material, Angelinafilm, metall med mera. Angelina kan användas som bas att brodera eller pärlbrodera på, använda i scrapbooking, papperspyssel och mycket mer. Angelina kan även spinnas in i garn eller blandas ned i pappersmassa för papperstillverkning.

För många fina exempel på hur du kan använda Angelina i bland annat smycken, se Lena Blommegårds blogg. Lena har skrivit Angelina -- Fibrer som förför, en bok som handlar just om hur du kan använda Angelina tillsammans med textila material för att skapa smycken och andra ting till ditt hem.


Pärltillverkning
Det är också ganska enkelt att göra egna pärlor med Angelina. Eftersom fibrerna smälter samman behövs inget lim eller annat material för att hålla ihop rörformade pärlor. För instruktioner se pdf-broschyren hos Embellishment Village (s. 2). På fotot ovan syns mina första försök till pärlor. Tyvärr framgår inte heller här glittret så bra som det gör i verkligheten.


I Sverige kan Angelinafilm och -fibrer köpas hos Canvas. På svenska finns det som ovan nämnt en bok om fibrerna: Angelina. Fibrer som förför av Lena Blommegård. På engelska finns några fler titlar. Pärlor av Angelina figurerar i Kristal Wicks bok Fabulous Fabric Beads.

Tidsfördriv: En liten pärlfabrik



Har du drömt om att få besöka en pärlfabrik eller kanske till och med arbeta i en? I väntan på att denna dröm ska uppfylla sig så kan du kika in hos franske E-Perle och deras Perlofactory. En liten kristallpärlsfabrik i sago- eller steampunkstil. Så visste du garanterat inte att dina bicones tillverkades!

PS! Klickar du på Perlographe hamnar du på en sida där du gratis kan skapa dina egna illustrationer till pärlprojekt med hjälp av nio vanliga pärlformer (inkl. bicones och seeds/rocaille) och tre hängen.

söndag 15 februari 2009

Material: Trä -- lättarbetat och mångsidigt


Trä är ett material som inte alltid används så ofta i smyckestillverkning som metall, glas och sten. Men trä är ett mycket mångsidigt material, som du dessutom kan bearbeta själv med enkla verktyg om du inte vill göra det enkelt för dig och köpa pärlor och hängen från butik.


Pärlor och hängen
I pärlbutikerna kan du hitta en mängd olika träpärlor. Där finns barnpärlor målade i glada färger, handmålade pärlor med blommotiv, ofärgade pärlor i exotiska träslag, enkla småpärlor, pärlor med inbrända eller snidade mönster, väldoftande sandelträpärlor med mera. Prismässigt finns det mycket billiga pärlor och enkla hängen att köpa, men även dyrare varianter exempelvis från LillyPilly Designs eller TazWood Creations.

Några vackra träpärlor, som inte syns på fotona här är ojimepärlorna -- av mästare handsnidade kinesiska pärlor av buxbomträ i form av djur, buddhor med mera. Ojime var från början en "löpkula" som användes på snöret till en inro, en japansk dosa, och som följdes av en "ändknapp" kallad netsuke (även den vackert snidad och numer samlarföremål). Ojimepärlor snidades förr i elfenben, men när detta bannlystes blev buxbom det vanligaste material.

På bilden ovan syns även mönstrade bambupärlor. Bambu är egentligen ett gräs, men kan i många fall användas på samma sätt som trä.

Förutom pärlor och hängen kan du i pärlbutikerna även hitta armringar, ringstommar, connectors och ringar i trä, naturella, färgade eller mönstrade.


Kulturhistorisk och religiös innebörd
Vissa träpärlor, som de indiska sandelträ- eller tulsipärlorna, används i religösa sammanhang. Just dessa två används i hinduiska radband. För vissa kristna och judar känns det extra speciellt att ha olivträpärlor från Betlehem. Pärlorna används i bland i (katolska) radband. Många träd har dessutom vördats som heliga i olika religioner/kulturer och tider. Inte minst förknippar vi kanske detta med kelter och förkristna nordbor. I nordisk mytologi fanns det s k Världsträdet, en ask, och mannen och kvinnan skapades av en bit ask respektive alm. I många delar av Europa fanns också heliga lundar. I många varma länder har trädets svalkande egenskaper dessutom gett det en speciell plats i det kulturella medvetandet.

Vill du veta vilket som är "ditt" träd enligt modern keltisk tradition finns det många sajter som ger dig en hjälpande hand. Men det är inte alltid överens. Listor hittar du hos exempelvis Graham Phillips, Healing.about.com, Penumbra, What-is-your-sign.com med flera.


Träets egenskaper

Trä kan sågas, svarvas, slipas, täljas, snidas, bearbetas med stämjärn och glödpenna (s k pyrografi), färgas, målas, decoupagas, lackas, vaxas, oljas, lamineras med annat trä eller metallplåt och dekoreras med inläggningar, bladmetall med mera. Med modern teknik går det även att skära ut former och mönster med laser.

Det finns en mängd olika träslag att använda, från ljusa till mörka och från lättbearbetade till svårtäljda. Om du vill göra egna smycken från trä är det alltså viktigt att inte bara tänka på färg och ådring när du väljer trä utan också tar hänsyn till det enskilda träslagets egenskaper. Är du osäker på vilket trä som passar dig, fråga en fackkunnig person. Titta efter oregelbundenheter i ådringen, som kan ge fina effekter i ditt smycke och missa inte heller laminerat trä, som kan fås i olika färgkombinationer. Det fanns också en bra och inspirerande artikel om att arbeta i trä, inklusive presentation av olika träslag, i Art Jewelry May 2205. I tidningen finns även ett projekt, som visar hur du tillverkar en armring. Projektet kan köpas separat här.

En annan fördel med trä är att du kan använda spillbitar till dina smycken, vilket både är billigt och resurssnålt. Du kan även använda trä som har en speciell betydelse för dig. Till exempel göra ett hänge av det där äppleträdet du älskade som liten, men som nu måste tas ned eller göra cabochoner av det där gamla ekträet från den gamla ladan, som revs på 50-talet. Viktigt att tänka på om du använder färskt trä är att låta det torka riktigt först i ett ej för varmt rum (trä spricker om det torkar för snabbt).


Halvfabrikat och pärltillverkning
Du kan tillverka egna hängen, cabochoner och pärlor antingen från grunden eller så kan du utgå från obehandlat trä, som du kan köpa i form av knappar och pärlor för en liten peng i hobbybutiker. För mer tips, idéer och länkar, se Pärltillverkning: Träpärlor samt Decoupagepärlor.


Trä ur miljösynpunkt
Hur är då trä som miljömässigt alternativ? Trä är en förnybar resurs, som dessutom snabbt bryts ned i naturen. Och om pärltillverkaren utnyttjar spillträ för tillverkning kan restprodukter i träindustrin på så sätt tas tillvara. Zuma Beach Bead är ett företag som använder sig av trä som naturligt fallit ned på marken och på så sätt inte bidrar till överuttaget av skog. För överuttag och regnskogsskövling är fortfarande ett problem när det kommer till exotiskt trä. En snabb koll hos FSC, Forest Stewardship Council som certifierar ansvarsfulla företag i branschen, ger vid hand att det finns något enstaka FSC-certifierat företag som tillverkar pärlor.

Bambu är snabbväxande och brukar därför ses som ett miljöval eftersom återväxten inte är så långsam som fallet är med träd.

lördag 14 februari 2009

Noterat: Årets färg är mimosa

De senaste åren har amerikanska Pantone, ett företag i färgindustrin och ledande inom trendspaning på området, lanserat "årets färg" (Color of the Year). Förra årets Blur Iris ersattes vid årskiftet av energirika och soliga Mimosa. Och vilken dag passar bättre att säga detta än denna soliga lördag?

Mimosa, en strålande klar varmgul färg, står för hoppfullhet och uppmuntran i tider av förändring. Ingen annan färg står lika mycket för hoppet, som behövs i dagar av ekonomisk oro och politisk förändring, som mimosa, säger det amerikanska företaget. Den mimosagula nyansen symboliserar solens närande kraft och värme, egenskaper som människan söker sig till för uppmuntran och tröst. Den gyllene färgen triggar också fantasi -- kreativitet -- och uppfinningsrikedom. Färgen kan dessutom kombineras med många olika färger. Mer om vårens färg hittar du på Pantones hemsida.

Många är ibland tveksamma inför att arbeta i gult -- och nog har de flesta av oss växt upp med ramsan om att "gult är fult", men varför inte våga ge gult en chans? Gult kan vara en varm och energigivande färg likväl som en fräsch ljus citronsorbet eller sval mässingston. Gult är solens livgivande färg och det som ger guld dess lyxiga färg. Den gör sig fint både på egen hand och blandad med en mängd andra färger och nyanser. Missa inte heller gårdagens inlägg Lila och gult -- från vårrabatt till kejserlig prakt för exempel på olika gula nyanser.


PS! Om du är mer nyfiken på färg- och formtrender, se exempelvis Rings & Things (Pantone och Swarovski), Fire Mountain Gems, Jablonex, Crystallized och Pantone . Se också Eni Okens hemsida för fler tips. Notera att företag som Swarovski alltid är två säsonger före, vilket också speglas i våra pärlbutiker: de pärlor i Mocha och Sand Opal som vi kunnat köpa länge nu är alltså skapade för våren/sommaren 2009.

Övrigt: Månadsstenar, zodiakdjur och födelsefärger


För vissa är stenar fyllda med symbolik eller (helande) egenskaper och dagen du föddes bestämmer din personlighet, vilket i sin tur kan kopplas till speciella stenar, tecken, symboler eller färger. Oavsett om du tror på detta eller inte så kan månadsstenar, zodiakdjur och "födelsefärger" vara ett sätt att skapa personliga smycken och pärlarbeten.


Månadsstenar

Vad gäller månadsstenar så finns det flera olika traditioner. Stenar efter den moderna tyska traditionen, som vi ligger närmast, hittar du hos GeoNord. Där hittar du även en lista på den moderna amerikanska traditionen, som delvis skiljer sig från den tyska. Se även Jewelry Supply, som listar tre olika traditioner, och Bernadine med ännu fler. För en bra artikel om traditionernas historia, som inkluderar flera olika listor, se Sandra Smiths There's More Than One Way to Choose a Birthstone.

Eftersom vissa stenar är dyrare än andra så kan de dyraste ibland ersättas av billigare. T ex gul topas ersätts av citrin. En sådan "ersättningslista" baserad på färg finner du i artikeln ovan. Det finns också listor över hur stenarna kan översättas till swarovskikristaller, som hos exempelvis Artbeads. Notera att de går efter amerikansk tradition.


Stjärntecken/astrologi
Vissa går istället för födelsemånaden efter stjärntecknet. Även här kan stenarna/kristallerna variera och medan en tradition förknippar respektive stjärntecken med bara en sten så förknippas den i andra med flera olika. För listor, se exempelvis Astrologiportalen, Stjärntecken och stenar eller Kristallrummet. Olika stjärntecken förknippas även med olika färger så om du inte vill gå efter stenarna kan du välja andra pärlor i "rätt" färg -- jämför även månadsfärger och colorstrology nedan.


Ovan en glascabochon med stjärnteckenmotiv. Cabochoner är kanske inte så vanliga, men berlocker och hängen med stjärntecknen avbildade antingen som bilder eller symboler är vanligt förekommande. På översta fotot syns en boll skapad av en "stjärnteckenpärlmix" för Skorpionen.


I kinesisk tradition har jag inte sett zodiakdjuren tilldelas specifika stenar, men djuren finns i pärlform, snidade i halvädelstenar som karneol, och avbildade på berlocker och hängen. För mer information om kinesisk astrologi, se I oxens år.

Egyptisk astrologi, som hade stort inflytande på den hellenistiska astrologin, är ganska lik den senare om än exempelvis vattumannen symboliseras av flodguden Hapy. Cosmic Pewter of England har anammat en annan variant av astrologi med egyptiska förtecken när de tillverkat sina Egyptian Zodiac Pendants. Ännu ett alternativ till "vanlig astrologi", om än kanske inte historiskt korrekt.


Chakran
Våra stjärntecken förknippas även med kroppens s k chakran. Tanken på att kroppen skulle ha ett antal chakra eller energicentrum kommer från Indien och omnämndes första gången i Vedaskrifterna. Även dessa centrum associeras med olika stenar, se t ex Sacred Space eller Kristallrummet för en genomgång. Mer och chakran och vilka färger och stenar som förknippas med dessa finner du även hos Sensational Color.


Månadsfärger
Det finns även flera traditioner kring månadsfärger, som alltså inte specifikt rör stenar. Men liksom med månadsstenarna verkar det finnas flera olika listor med olika färger. En sådan lista finner du här. För en lista som rör astrologiska tecken, se ovan nämnda Astrologiportalen.


Colorstrology
Colorstrology, eller "färgstrologi" som vi kanske skulle kunna översätta det till på svenska, är en sorts symbios av numerologi, astrologi och färglära skapad av Michele Bernhardt. På samma sätt som din födelsedag ger dig ett specifikt stjärntecken, som symboliserar din personlighet, så ger den dig en specifik färg, som även den säger något om ditt inre jag. Colorstrology kan vara ett komplement för den som vill inspireras av mer än bara stjärntecken och månadsstenar och vill ha något mer specifikt eller personligt än månadsfärger.

Din "födelsefärg" är inte nödvändigtvis den samma som din favoritfärg, vilket beror på att favoriter kan förändras, medan din födelsefärg inte kan det. Om du just i detta tillfälle inte tycker om din färg kan detta bero på saker so sker i ditt liv just nu. Kanske tycker du inte om den murriga nyansen? I så fall kan det bero på att du vill utveckla en annan sida av dig själv och vänder dig bort från den jordiga färgen, som står för det praktiska och jordnära i ditt liv. Eller så vill du slippa ta beslut i vardagen och omedvetet stöter du då färger i från dig, som symboliserar dessa beslut.

På hemsidan, som sponsras av kända färg kan du finna din egen färg genom att först välja din födelsemånad, som har en övergripande färg, och sedan din födelsedag, som ger dig din birth color ("födelsefärg").

fredag 13 februari 2009

Inspiration: Lila och gult -- från vårrabatt till kejserlig prakt


Det allra enklaste sättet att skapa en harmonisk färgkombination är att blanda två komplementärfärger. Lila och gult är just ett sådant par. Det kanske låter tråkigt med bara lila och gult, men betänk att här finns allt från en somrigt pastellblek blandning av fläderblom och syrén till djupa, dramatiska kungliga färgkombinationer som purpur och guld. Färgerna kan vara klara, som mitt krokusaktiga armband ovan eller dova som dimlila och khaki (khaki, enligt min pärlbok om färger, är en dov version av gult).

Som Margie Deeb, expert på området pärlarbete och färger, skrev i sin artikel The Violet-Yellow Dance:
Yellow and violet are not easy to work with-- that’s why I chose the combination for the challenge. Depending on proportions of each color, the message conveyed by a yellow-violet harmony changes drastically. Using the same two colors, you can achieve the look of mardi gras festivities or sublime mystery.
Läs gärna hela artikeln och se resultatet från The 2007 Yellow/Violet Color Challenge.


I naturen är olika kombinationer av gult och lila återkommande. Tänk bara på en tidigt vårrabatt med blandade krokusar eller sommarens styvmorsvioler, penséer, irisar och lupiner. Utöver det finns en mängd lila blommor med små eller stora gula pistiller och ståndare som en droppe guld i mitten. Dessutom -- ej att förglömma -- har vi den vackra ametrinen, en ametist som delvis omvandlats till citrin (citrin uppstår när ametist hettas upp naturligt -- vulkan -- eller i laboratorium).


Hur blandar man då lila och gult på ett vettigt sätt? Enligt färgläran ska en kall ton procentuellt sett ta mer plats än en varm då den varma "expanderar" i våra ögon medan den kalla reduceras. Därför ger dessa proportioner ett mer harmoniskt intryck än det omvända. Men samtidigt: alla regler är till för att brytas ibland och oharmoniska proportioner kan skapa spänning och kreationer som står ut. Generellt sett lär dock medelpersonen föredra något lila med gula accenter snarare än tvärt om.


Antingen kan du välja att kombinera en varm och en kall nyans eller så använder du bara varma eller kalla. Både gult och lila kan förekomma i antingen varma eller kalla nyanser. Guld och ljus bärnsten är exempel på varmgult medan mässing och blekgult (som citrinchipsen eller luciteblomman ovan) är kalla. Blålila och syrén är kalla medan purpur (rödlila) och djup ametist känns varmt.

Som pärlare kan du dessutom relativt lätt hitta pärlor som har kombinationen i sig. Ametrin har jag redan nämnt. Även t ex Gütermann säljer pärlor i tvåton ametist-bärnsten. Det finns också en del lila pärlor med guldlyster (se bild ovan, längst till höger) eller guld-/bronsfinishar och bronze-/gilt-lined eller guldfolierade lila pärlor.

Gult och lila är kanske inte alltid helt lätt att kombinera, men det finns mycket spännande nyanser att experimentera med här. För mer komplexa färgscheman kan du lägga till närliggande nyanser som blått, indigo, ljung, rött, rosa, orange, brunt och/eller grönt. Allt eftersom vad som passar just ditt arbete.


För mer om färg och färgkombinationer, se Färgteori och färglek.

onsdag 11 februari 2009

Nyhet: Utställning om glaspärlor i Glasriket

Smålands museum -- Sveriges glasmuseum i Växsjö visar under perioden 31/1 -- 19/4 en vandringsutställning, som kan vara av intresse för oss pärlare: Glaspärlor -- En trend i alla tider.

Utställningen är producerad av danske Torben Sode, en konservator som specialiserat sig på glas och som skrivit flera böcker om både förhistoriska och moderna glaspärlor. Här har han samlat pärlor från hela världen och från olika epoker i vår historia i en kulturhistorisk, teknologisk och etnografisk utställning, som redan fått icke-pärlare att upptäcka de historiska och estetiska dimensionerna i detta underbara och mångsidiga pärlmaterial.

Så här skriver muséet om utställningen:

Pärlor är de första föremål som är gjorda i glas och pärlmakeriet är således den äldsta formen av glashantverk. Långt tillbaka i förhistorien har glaspärlor varit högt värderade som smycken, men utöver glaspärlornas prestige och skönhetsvärde har pärlor haft en viktig betydelse som amuletter. Vissa pärlor har varit förbehållna samhällets religiösa eller politiska ledare, några skulle ge jägare lycka i jakten, andra har beskyddat barn eller ammande mödrar.

Glaspärlor har dessutom haft en stor betydelse som gränsöverskridande kulturbärare. De ar varit ett viktigt redskap för förståelsen av förhistoriens handelsförbindelser. Vid många tillfällen kan glaspärlor visa de tidigaste kontakterna mellan olika kulturer; således dyker islamiskt producerade pärlor upp i Skandinavien vid vikingatiden; europeiska glaspärlor hittar på 1500-talet vägen till syd- och mellanamerika samt Afrika och Asien; indiska glaspärlor säljs i Afrika och valfångarpärlor från Amsterdam omsätts på Grönland och i Alaska på 1700-talet.

Noterat: Dödens pärlboll?

Förr tillverkades glasföremål som lyste i UV-ljus pga av att de innehöll uranoxid (t ex vaseline glass). Detta inkluderade pärlor och knappar -- och än idag lär det tilverkas pärlor av uranglas. Chris Prussing säljer ett pärlbollskit med sådana pärlor, som hon passande döpt till Death to All Humans.

Döpt med viss humor för nu är det så att även om man kan mäta upp strålning, som avges från dessa pärlor, så utgör det ingen större risk för vår hälsa att visas nära dem. Den mesta strålningen går inte ens genom vår hud och är inte större än den bakgrundsstrålning vi lever med varje dag. Är du mer nyfiken på eventuella faror, se BeadCats artikel om hur de fick sina pärlor undersökta.

Mer uranglaspärlor och -knappar hittar du enklast på eBay.


PS! Notera att allt som lyser i UV-ljus och är självlysande behöver inte innehålla radioaktivt material och är inte gammeldags uranglas, som idag är eftertraktat av samlare. Det finns andra typer av moderna material att tillgå idag, både som är flouroscerande och självlysande.

tisdag 10 februari 2009

Mönstertips: Kristallhjärtan


Influerad av diverse nyhetsbrev blir det, så här bara några dagar före Alla hjärtans dag, helt enkelt ett hjärttema idag. För att begränsa det lite fokuserar jag här på hjärtan sydda av kristallpärlor (bicones) och fire-polished. För de allra flesta av mönstren används cross-weaving/RAW, men jag avslutar även med lite trådarbete och några enkla limmade hjärtan. För hjärtan sydda med runda pärlor/sötvattenspärlor, se även Pärlhjärtan.


Fyllt hjärta
Det finns två olika typer av fyllda hjärtan: de endimensionella platta och de tredimensionella, som kan vara bulligare. Först de platta. Hos Omochabako hittade jag det minsta hjärtat. En video, som visar hur du gör ett lite större hjärta hittar du på My Daily Bead. Missa inte heller hennes video för detta större biconehjärta. Instruktioner för att mindre hjärta av bicones, se Perles de Rocaille samt Rollendes Atelier. Notera de olika sättet att skapa hjärtformen. Ett annorlunda hjärta i kristaller och seeds hittar du hos BeadJewelryMaking.

Tredimensionella hjärtan kan vara antingen platta (men tjocka) eller bulliga. Platta hjärtan i olika storlekar hittar du hos Beadsmania, Parts Club och Lady Perles. Instruktioner till bulligare hjärtan hittar du hos My Daily Bead (video), 3dBeading, Beadjewelrymaking och Kiwa. Chris Prussing säljer kit med instruktioner och på Bead-patterns.com har hon flera instruktioner till salu, bl a Crystal Puffy Heart, 3D Crystal Puffy Heart och Crystal Triangle Puffy Heart. Du kan blanda färger på hjärtanen för att få fram mönster, som t ex Crystal ribbon puffy heart. Ett bulligt hjärta i fyrkantsteknik finns på Bijoux Boucledor. Ett hjärta med vingar finns på Artbeads.co.kr. Och, slutligen, ett hjärta av mixade pärlor finns det instruktioner till hos Miwako Nara (klicka på recipe).

Det finns också andra varianter av tredimensionella hjärtan som BOW's Heart och Beaded Round Heart Pattern, vilka båda baseras på hana-ami liksom hjärtat på Rollendes Atelier gör. Samt även detta hjärta med margaritas (swarovskipärlan margarita alltså) eller Chris Prussings 3-D Heart Bead. Hjärtan kan även sys av chaton montees, som hos Kiwa och Diyla.


Öppet hjärta/ram
Ett öppet hjärta hittar du instruktioner till hos BeadJewelryMaking. Du kan även göra ett hjärta med fire-polished, som i BOW's Open Heart. Hos Parts Club hittar du ett hjärta i bicones med accenter av chaton montees. Ett annat hjärta av chatons och seeds finns hos Diyla. Ett togglelås i form av hjärta finner du i Miwako Naras Bracelet with Heart.

Ett vackert "halvöppet" blommande hjärta har Vyolina gjort instruktioner till: del 1 och del 2.

En helt annan typ av öppena hjärtan hittar du hos FusionBeads och Shaktipaj/Jewelrylessons.com.


Övriga
Hos Cent perles et moi hittar du två projekt med swarovskis kristallhjärthängen, som inramats med kristallpärlor: Le Coeur d'Aurelia och Tit' Menthe. Han har även kristallprytt infattade hjärtformade kristaller i Harom. Se också Newperles Coeur Serti och Pendetif Coeur Argent massif. Den sistnämnda är kristallpärlor sydda på en sil.

Du kan även göra som Kiwa och Parts Club och limma fast crystal flatbacks på en hjärtformad pärla eller berlock.

Beadsmania finner du en söt hjärtformad skål av pärlor.