Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 11 februari 2009

Noterat: Dödens pärlboll?

Förr tillverkades glasföremål som lyste i UV-ljus pga av att de innehöll uranoxid (t ex vaseline glass). Detta inkluderade pärlor och knappar -- och än idag lär det tilverkas pärlor av uranglas. Chris Prussing säljer ett pärlbollskit med sådana pärlor, som hon passande döpt till Death to All Humans.

Döpt med viss humor för nu är det så att även om man kan mäta upp strålning, som avges från dessa pärlor, så utgör det ingen större risk för vår hälsa att visas nära dem. Den mesta strålningen går inte ens genom vår hud och är inte större än den bakgrundsstrålning vi lever med varje dag. Är du mer nyfiken på eventuella faror, se BeadCats artikel om hur de fick sina pärlor undersökta.

Mer uranglaspärlor och -knappar hittar du enklast på eBay.


PS! Notera att allt som lyser i UV-ljus och är självlysande behöver inte innehålla radioaktivt material och är inte gammeldags uranglas, som idag är eftertraktat av samlare. Det finns andra typer av moderna material att tillgå idag, både som är flouroscerande och självlysande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails