sidor

fredag 13 februari 2009

Inspiration: Lila och gult -- från vårrabatt till kejserlig prakt


Det allra enklaste sättet att skapa en harmonisk färgkombination är att blanda två komplementärfärger. Lila och gult är just ett sådant par. Det kanske låter tråkigt med bara lila och gult, men betänk att här finns allt från en somrigt pastellblek blandning av fläderblom och syrén till djupa, dramatiska kungliga färgkombinationer som purpur och guld. Färgerna kan vara klara, som mitt krokusaktiga armband ovan eller dova som dimlila och khaki (khaki, enligt min pärlbok om färger, är en dov version av gult).

Som Margie Deeb, expert på området pärlarbete och färger, skrev i sin artikel The Violet-Yellow Dance:
Yellow and violet are not easy to work with-- that’s why I chose the combination for the challenge. Depending on proportions of each color, the message conveyed by a yellow-violet harmony changes drastically. Using the same two colors, you can achieve the look of mardi gras festivities or sublime mystery.
Läs gärna hela artikeln och se resultatet från The 2007 Yellow/Violet Color Challenge.


I naturen är olika kombinationer av gult och lila återkommande. Tänk bara på en tidigt vårrabatt med blandade krokusar eller sommarens styvmorsvioler, penséer, irisar och lupiner. Utöver det finns en mängd lila blommor med små eller stora gula pistiller och ståndare som en droppe guld i mitten. Dessutom -- ej att förglömma -- har vi den vackra ametrinen, en ametist som delvis omvandlats till citrin (citrin uppstår när ametist hettas upp naturligt -- vulkan -- eller i laboratorium).


Hur blandar man då lila och gult på ett vettigt sätt? Enligt färgläran ska en kall ton procentuellt sett ta mer plats än en varm då den varma "expanderar" i våra ögon medan den kalla reduceras. Därför ger dessa proportioner ett mer harmoniskt intryck än det omvända. Men samtidigt: alla regler är till för att brytas ibland och oharmoniska proportioner kan skapa spänning och kreationer som står ut. Generellt sett lär dock medelpersonen föredra något lila med gula accenter snarare än tvärt om.


Antingen kan du välja att kombinera en varm och en kall nyans eller så använder du bara varma eller kalla. Både gult och lila kan förekomma i antingen varma eller kalla nyanser. Guld och ljus bärnsten är exempel på varmgult medan mässing och blekgult (som citrinchipsen eller luciteblomman ovan) är kalla. Blålila och syrén är kalla medan purpur (rödlila) och djup ametist känns varmt.

Som pärlare kan du dessutom relativt lätt hitta pärlor som har kombinationen i sig. Ametrin har jag redan nämnt. Även t ex Gütermann säljer pärlor i tvåton ametist-bärnsten. Det finns också en del lila pärlor med guldlyster (se bild ovan, längst till höger) eller guld-/bronsfinishar och bronze-/gilt-lined eller guldfolierade lila pärlor.

Gult och lila är kanske inte alltid helt lätt att kombinera, men det finns mycket spännande nyanser att experimentera med här. För mer komplexa färgscheman kan du lägga till närliggande nyanser som blått, indigo, ljung, rött, rosa, orange, brunt och/eller grönt. Allt eftersom vad som passar just ditt arbete.


För mer om färg och färgkombinationer, se Färgteori och färglek.

2 kommentarer:

  1. Jag älskar kombinationen av lila och gult i naturen. Ditt armband är riktigt sött. Av någon anledning lyckas jag aldrig få till något vettigt i de kraftigare varianterna av dessa färger. Det ser ut som om jag på förhand visste att jag ska få oväntat besök. Nu ska jag testa med varianten lila kombinerat med bara lite gult. Kanske bäst att börja med blommor. Milka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för de snälla orden om mitt gamla temautmaningsarmband!

      Lila och gult är ofta fint -- just nu är ju kombinationen aktuell i krokusar dessutom -- men visst kan det också vara en svår kombination att få ihop bra ibland! Din strategi kan vara bra, att börja med ena färgen och testa sig fram.

      Brandi Hussey brukar tipsa mycket om att hela tiden testa olika nyanser och hur bara en liten variation av en nyans kan göra stor skillnad.


      Lite pinsamt att bli påmind om gamla blogginlägg ibland för både fotokvalitet och bildstorlek är inte den bästa ibland. Även hur motiven är arrangerade har förbättrats med åren. Nå, man får väl se det som ett positivt bevis på att man utvecklats och lärt sig mer med tiden!

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.