Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 6 februari 2009

Manekis projekt: Pärlhattsblomma 1 -- Silverstjärna





Det kommer att bli pärlhatts- och blomtema här i dagarna tre och först ut är en beskrivning av den enkla silverstjärnan. Inte lika gracil som skogsstjärnan, blomman den är döpt efter, med mitt val av pärlhattar, men utseendet kan varieras stor beroende på vad du använder för pärlhatt och pärla. Denna teknik kan även användas till aluminumrosor och mittborrade pärlor.


Material för en blomma:

1 uddig pärlhatt
1 liten, rund pärla i valfritt material [A]
1 pärla som matchar smycket alternativt pärlhattens färg [B]
Tråd (anpassa val av tråd till smyckets design och tyngd)

Verktyg: Inga, ev. en nål

Teknik: Trätt


För pärla A, välj antingen något som matchar pärlhattens färg för en diskret blomma eller välj en färg -- matchande smycket -- som står ut. Använd inte en allt för stor mittpärla i förhållande till pärlhatten. Det är ju tänkt som en pistill. Till vänsterblomman har jag använt en glaspärla i beige lyster, 4 mm, och till högerblomman valde jag en 3 mm silverpläterad pärla.


1. Fundera ut hur du vill att smycket (eller pärlarbetet) ska se ut. Här kommer vi att anta att du vill göra ett trätt halsband av 4 mm silverfärgade pärlor och en blomma mitt fram. Vi antar också att du börjar trä halsbandet från ena sidan.




2. När du trätt pärlor fram till halva halsbandets längd trär du på följande sekvens: pärla B, pärlhatt, pärla A.

3. Gå tillbaks genom pärlhatten och korsa tråden genom pärla B, som på bilden ovan. Det är viktigt att trådarna korsas på detta vis.

4. Dra åt tråden medan du håller i pärlhatten. Lirka med pärla A så att hålet sitter så horisontellt som möjligt. Om du inte vrider pärlan kommer den nämligen att lägga sig med hålet uppåt/utåt och tråden syns tydligt.


Om du börjar smycket med att trä på en blomma kan du istället göra så här:

1. Trä på pärla A och låt den glida ned mitt på tråden.

2. Trä båda trådändarna genom pärlhatten, från "insidan" ut.

3. Korsa trådarna i pärla B och dra dem utåt så att pärlan "låses" i pärlhatten. Glöm inte att justera pärlan så att den sitter rätt.


Smyckesidéer
Hur kan då dessa blommor användas? Det enklaste är att dekorera enkla trädda smycken med dem. Du skulle också kunna testa att göra "svävande halsband" om pärlhattarna inte är för tunga. För att vara riktigt säker på att blomman sitter fast kan du behöva göra en knut på tråden, t ex i pärla B, eller fixera med klämpärlor om du trär på smyckesvajer. Observera att jag inte testat själv, att trä silverstjärnor på smyckesvajer: om du gör det så använd inte stel vajer (7 eller färre trådar) och se till att inte "knäcka" vajern så den försvagas.


Variationer
Dessa blommor kan varieras på olika vis. Varför inte testa olika typer av pärlformer till "pistillen"? Eller använda dubbla pärlhattar (olika)? Detta sätt att trä passar också alla sorters pärlor med "mittborrat" hål, som aluminumrosorna, glasblommorna och paljetterna på bilderna nedan. I aluminiumrosorna kan du endast använda små pärlor -- ett bra tillfälle att använda upp ojämna seeds el fyl.

Du kan trä blommorna på tunn metalltråd också. Då behövs inte "stoppärlan" bakom blomman: det räcker att tvinna tråden något varv för att säkra pärlan och sedan lägga tråden tätt mot blomman.

Du kan även trä upp pärla A följt av pärlhatten på en hattpinne och avsluta med en ögla. Då får du en berlock -- vilket jag ska återkomma till imorgon.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails