tisdag 1 april 2014

Verktyg/teknik: Puckelanka

12 22 07
Corey Holmes [via Flickr.com], cc by-nc-nd 2.0

Puckelanka är det något udda namnet på ett block som används för att kupa metall (skapa en puckel, som det kallades förr). Blocket kan vara gjort av trä eller metall, ofta i form av en kub med olika stora fördjupningar på varje sida, men det kan också vara i form av en platta. Fördjupningarna är vanligtvis runda, men det finns även varianter med ovala eller päronformade gropar. Till puckelankan hör drivar eller knopstampar, stansar med kulformiga huvuden som används för att forma metallen.
Puckelankor finns som sagt i både trä och metall. De i trä är billigast, men kan också slitas ut fortast, speciellt om du bearbetar hårdare metall än tenn. Om du inte använder den så ofta och arbetar med tunnare metall kan det dock räcka med trävarianten. 


dapping 1
Amy Dame [via Flickr.com], cc by-nc-nd 2.0


Det finns många hemsidor och videor som visar hur du använder verktyget. Ett litet urval får du här. Kika gärna på flera av sidorna, dels för att se olika varianter av verktyg och dels för att snappa upp olika tips och idéer.

Hur du använder en puckelanka beskrivet i ord och bild finner du hos bl a Rings & Things, Beading Daily och Artbeads. Instruktionsvideor finner du hos Rio Grande, Cool Tools, Art Jewelry Magazine och Vintaj. Även om puckelankan främst är tänkt att använda för att forma metall så kan den även användas för andra material. Hos Love My Art Jewelry hittar du tips på hur du kan forma akryl i en puckelanka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails