torsdag 27 mars 2014

Teknik: Stoppärla
En stoppärla eller stop bead är en pärla som används som tillfällig "stoppkloss" vid pärlsömnad/sydda tekniker. Tanken är att pärlan ska hindra de först uppträdda pärlorna från att falla av tråden innan de sytts fast, men ändå ha kvar en lös tråd som i efterhand kan fästas -- och därmed säkras -- i pärlarbetet utan att synas.

Ovan syns en instruktionsvideo från Sova Enterprise, som visar hur du trär en stoppärla (och hur mycket tråd du bör "spara" för att kunna fästa senare). En tydlig animerad illustration kan du hitta hos Silverhill Design. Steg-för-steginstruktioner i ord och bilder finner du även här.

Stoppärlor behövs inte i tubulära och cirkulära tekniker där de första pärlorna knyts ihop till en ring. De är också en teknik som exklusivt används i pärlsömnad där man använder sig av tunna, flexibla trådar -- för trädda smycken med smyckesvajer, grova trådar etc kan man istället använda en klämma eller ett speciellt tillbehör som kallas bead stopper.

En viktig sak att tänka på är att välja en pärla i en avvikande färg/storlek/form så den inte av misstag sys in i pärlarbetet. (Det finns dock de som avsiktligt använder en stoppärla på dett viset.) Använd dock inte en allt för stor pärla där ett litet pärlhål håller fast tråden bättre. Undvik också att råka sy igenom pärltråden. Inte nog med att det försvagar tråden, det gör det också hart när omöjligt att ta bort stoppärlan efteråt.

För alternativ till stoppärlor i pärlsömnad, se 4 Tricks to Keep Your Beads on Your Thread.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails