torsdag 23 januari 2014

Verktyg: Gängverktyg


BA Tap and Die Set
Foto: Tudor Barker [via flickr.com], cc by-nc-sa 2.0


Gängtapp och gängsnitt är två verktyg som båda används för att skapa gängor i olika material, men kanske främst i metall. Gängtappen används för utvändiga gängor (som på en skruv) och gängsnittet för invändiga gängor (som på muttrar). Tappen eller snittet fästs i ett så kallat svängjärn eller gängkloppa när det används. Gängverktyg används ofta av rörmokare och några av er kan ha råkat på dem i metallslöjden, men det finns även gängverktyg för riktigt små dimensioner som passar perfekt för smyckestillverkning. Gängning av metall för smycken används oftast för s k cold connections.

Grundinstruktioner till att använda gängverktyg kan du hitta på hemsidan Dinbyggare.se. Instruktioner specifikt för smyckestillverkare har FluxPlay, som även inkluderar tabeller över den vanligaste gängsystemen (i Sverige använder vi ISO-standarden med s k m-värden). För ett projekt med instruktioner till gängning, se The Nuts & Bolts of Threaded Connections. Jill Erickson, som skrivit artikeln, har även en engelskspråkig ordlista på temat här.


Using the metalwork lathe, turning down, taper turning, drilling, knurling and threading using taps and dies.
Foto: Jordanhill School D&T Department, cc by 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails