onsdag 29 januari 2014

Teknik: Wrapped rope

Det finns många sätt att sy pärlade "rep". En snabb teknik, som till utseendet påminner om alla andra sydda pärltekniker, men som är mycket snabbare är vad som ofta bara kallas wrapped beads, wrapped rope eller wrap stitch. Tekniken går igen i både afrikanska och indianska pärlarbeten i olika varianter. I korthet går den ut på att vira tråd med uppträdda pärlor kring en kärna av rep.

En variant, där man återkommande syr fast pärlorna i repet, kan du lära dig hos bl a Natalies Perlen.

Genom att brodera fast pärlorna efter hand håller de sig på plats, men det finns även enklare varianter av tekniken där man bara fäster tråden med de uppträdda pärlorna i början och slutet av arbetet. I boken Zulu Inspired Beadwork berättar Diane Fitzgerald om en variant från södra Afrika där man traditionellt använder sig av hårt hållat tyg istället för rep som kärna. Här används ibland upp till sex trådar med pärlor som viras samtidigt. Du kan läsa instruktioner till tekniken via Amazons Look Inside feature (s.71ff).

Instruktioner med rötterna i nordamerikansk indiansk pärltradition, finner du här (klicka på bilden för en förstoring). I vissa indianska instruktioner viras varje varv för sig och avslutas med att man syr igenom den första pärlan i raden när man virat ett varv och ev. syr ett fäststygn (låt nålen komma upp där nästa varv ska påbörjas).

Andra instruktioner till enklare smyckesprojekt där pärltråden bara fästs i ändarna finner du på exempelvis WikiHow och Instructables.

Jämför även med Virade pärlade pärlor. Det finns för övrigt också varianter där pärlorna viras med metalltråd, se t ex Dream A Little Bigger.


Foto: Natalies Perlen

1 kommentar:

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails