tisdag 28 januari 2014

Pärlsort: Table cut -- Window cut

Table cut eller window cut är namnet en typ av pressglaspärlor vars släta yta slipats ned så att glaset under ytan blir synligt. Före slipningen har glaset oftast fått en finish, t ex picasso, lyster eller brons, som delvis slipas bort och därmed skapar en ram runt pärlan. Det är denna, vanligen avfasade, kant som gett pärlsorten namnet window cut eftersom resultatet likar ett fönster med fönsterram.

Namnet table cut kommer troligen från ädelstensslipning där det avser slipningen som skapar bordet, dvs den platta ovansidan som finns på exempelvis briljantslipade stenar (se diagram här).
Table cut ger platta pärlor som är helt släta på ytan till skillnad från andra platta pressglaspärlor, som ofta har en lätt välvd yta. Jämför pärlorna nedan där den bärnstensfärgade ovalen är en vanlig pressglaspärla och den brunmelerade pärlan till höger är table cut.Det finns även andra pärlor som fått en slipning liknande table cut. Nedan syns en grön fire-polishedpärla, som har två platta sidor. På en fp-pärla kallas den slipningen vanligen 2 way cut och inte table eller window cut. Notera dock att 2-way cut även används om andra varianter av slipningar på fp-pärlor, inte bara de som slipas helt platta.
1 kommentar:

  1. Intressant att lära sig om pärlformer, färger och ytbehandlingar. Maneki rules!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails