måndag 8 juli 2013

Manekis projekt: Sidenarmband

Sidenarmbanden blir det första lilla jubileumsprojektet. Detta är ett enkelt litet sommarprojekt, som passar bra i semester- och sommarlovstider inte minst som det passar alla åldrar och kunskapsnivåer samt inte (beroende på val av knapptyp) kräver några verktyg alls för att förfärdiga.

Armbanden använder sig av sydda sidenband med overlockade kanter (som inte fransar sig så lätt), vilka säljs i något varierande längder. Här används band som är 91-94 cm långa. Vissa band är kortare, kanske runt 80 cm istället, vilket kan vara för kort för ett wraparmband -- även om du surrar istället för knyter det (se variation nedan). Du kan förstås även göra ett enkelt armband istället om du bara har riktigt korta band.

För val av knapp, se tipsen i slutet av artikeln. 

 *

Material:

1 äkta sidenband med fållad kant (helst minst 90 cm långt)
1 knapp med ögla eller två hål
ev. knapphålstråd, brodergarn eller motsvarande

Verktyg: ev. synål1. Börja med att trä på en knapp med ögla på sidenbandet. För den försiktigt till mitten på bandet.
2. För ihop bandhalvorna och slå en överhandsknop (= "vanlig knut"). För knuten mot knappöglan medan du drar åt den. För att få en knut dit du vill är det viktigt att skjuta på den först och sedan dra åt.

3. Markera på bandet var nästa knut ska placeras. Jag virade helt enkelt armbandet två gånger runt handleden och markerade sedan vid knappens kant (till vänster om knappen på fotot). Tycker du det är svårt kan du istället vira ett måttband runt handleden (ej för tajt: armbandet kommer att sitta lika tajt som måttbandet), notera längden och sedan mäta upp den på sidenbandet.4. Slå en knut. Se till att den hamnar mer eller mindre precis över din markering. Gör knuten så snygg du kan för denna knut kommer att synas när du bär armbandet.


5. Mät hur stor ögla du behöver för att kunna trä knappen genom den och markera på bandet ände. Knyt en knut över denna markering. Testa om längden blev bra: om inte, pilla upp knutarna och gör om.6. Avsluta med att trimma ev. utstickande trådar på bandets ändar.

*


Variation 1: Armband med tvåhålig knapp
Många smyckesprojekt där knappar används som lås kräver en knapp med ögla på baksidan. Till detta armband går det dock också bra att använda en knapp med två genomgående hål.1. Enklast är att välja en knapp med stora hål, som du helt enkelt trär sidenbandet genom.
2. Dra åt bandet och se till att det inte vrider sig eftersom det kan göra att bandet korvar sig och det ser klumpigt ut.

Är hålen för små? Den enklaste lösningen är att helt sonika sy fast knappen på bandet. Slå en knut på tråden och börja med att sy genom bandet från framsidan så att knuten döljs mellan knapp och band istället för att synas på baksidan. Avsluta med att slå en knut mellan bandet och knappen. Tips: Om det passar knappen kan du sy igen knappen en sista gång med några pärlor på tråden. I detta fall skulle det passa då det ger kokeshidockan ett halsband.


Variation 2: Istället för knutar

Om bandet är på gränsen till för kort eller du inte vill så knutar så är ett alternativ att sy och surra ihop bandet istället.


1. Markera var du vill sy ihop bandet. Välj en grov tråd i färg som matchar ditt band. Slå en knut på tråden och sy fast den från avigan -- på så vis kommer knuten att gömmas mellan banden-- vid ena bandets kant.2. Tråckla med små stygn genom båda banden från ena sidan till den andra.3. Dra åt tråcklingen så att bandet veckas samman.
4. Surra tråden hårt tre gånger runt banden. (Om du sytt som på bilden så att tråden sticker ut på baksidan är det enklast att börja surra från baksidan till framsidan.) Stick ned nålen mellan banden genom den surrade sektionen och dra åt så att surrningen är riktigt tajt.5. Avsluta med att fästa tråden mellan banden genom att slå en knut så nära surrningen som möjligt.
6. Gör ett par osynliga tråckelstygn där de inte syns genom bandet och klipp av tråden.7. Mät som ovan upp avståndet till nästa surrning och upprepa stegen.


*

Tips

 • Valet av knapp är viktigt: en tung knapp, speciellt till ett löst sittande armband, kommer att få armbandet att snurra så att knappen hamnar på handledens insida. En lätt knapp och/eller ett tajt armband håller knappen på handledens ovansida istället -- där den syns bättre.
 • En stor knapp kräver en större ögla på sidenbandet, vilket i sin tur gör att armbandet kommer att sitta lösare. Tänk på det när du väljer knapp.
 • Om du bara virar armbandet runt handleden som i steg 3 ovan kommer bara ena halvan av bandet att synas. Om du vill ha ett något bredare armband eller visa upp hela sidenbandet kan du istället sätta på armbandet som på bilden nedan: När du virat armbandet så långt att du når knappen, sära på banden och vira ett varv till. På så vis hamna knappen även mitt på armbandet.


 • Om bandet är något för långt för din önskade längd är det ofta bäst att låta de långa bandändarna vara eftersom bandet kommer att trassla sig om du klipper av dem. Låt dem hänga fritt som på fotot nedan eller stoppa in dem under armbandet när du satt på det (se bild överst). Funkar bäst med tajt sittande armband.


Har du skapade något utifrån "Manekiprojekten" här på bloggen? Visa gärna genom att posta en länk till bilder i kommentarerna under respektive tutorial (tänk på att jag inte har ett FB-konto och därför inte kan se FB-sidor som kräver inlogg och jag kan inte heller kommentera). Du kan förstås även maila bilder privat om du inte vill visa dem för alla.7 kommentarer:

 1. Ett riktigt trevligt projekt, så enkelt men effektfullt pga materialen som används. De olika stegen är så väl beskrivna, att nybörjare slipper gå efter trial and error-metoden. Även jag som kan lite mer fick ett par bra tips. Tack! Milka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Kul att du gilla det. Som du säger, speciellt med enkla projekt så gör valet av material hela skillnaden. Det är väl värt att leta upp ett extra fint band och tjusig, matchande knapp.

   Radera
  2. Var hittar man handfärgade sidenband med så snyggt fållade kanter? Kan man köpa sådana i Sverige? Jag har sarisidenband och "vanliga" sidenband, men det blir en annan stil.

   Radera
  3. Om man kan köpa i Sverige är en bra fråga. De är relativt vanliga i amerikanska butiker och på Etsy i olika former (inte minst s k fairy ribbon, som är väldigt tunt och passar bäst till lätta knappar), men det känns som de inte är lika vanliga här -- här har andra bandtyper fått större genomslag i pärlbutikerna. Banden på bilden kommer från amerikanska etsysäljaren Quintessence och om dem kan du läsa här.

   Jag kikade runt lite och hittade en del hos PMC.se -- de är dock främst enfärgade eller lätt brokiga. Suzahlsa har fyra olika flerfärgade fairy ribbons. Det är vad jag funnit hittills.

   Hur du gör dina egna sidenband, om du har svårt att hitta det du vill ha och inte har något emot att sy själv (vilket dock ofta kräver en overlockmaskin) så kan du läsa om det här.

   Radera
  4. Tack för tipsen! Hittade precis det jag ville ha i en av de svenska butikerna. :-)

   Radera
 2. Så sött med den lilla halsduken på den japanska flickan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! De där kokeshiknapparna är perfekta att leka med så som hålen sitter. Halsduk, pärlhalsband -- vem vet vad mer?

   Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails