torsdag 20 juni 2013

Inspiration: Vikingatida pärlberlocker

Vikingasmycken är långt mer än bara torshammare och kedjelänkar. Här är ett exempel på detta i form av "pärlberlocker", som bl a använts i pärlsträngar likt det i fotot nedan.

Bilderna här, vilka alla är hämtade från Historiska Museet i Stockholm -- är från olika fynplatser i Uppland där man funnit olika variationer på pärlberlockerna. Som du kommer att se längre ned så kan detaljerna variera, men grundformen är densamma: en eller flera pärlor av glas, karneol, bergkristall eller silver träs på en ring av silvertråd (vilken ibland är räfflad), vilken surras ihop till en ögla upptill.

Om du klickar på respektive bild så tar den dig till föremålets informationssida där du kan läsa mer om material, utförande, fyndplats och ålder -- samt se bilderna i förstoring där detaljerna framgår tydligare än här.Det är alltid intressant att titta på gamla smycken: vissa modeller är typiska för sin tid, andra känns väldigt tidlösa. Vissa vikingasmycken skiljer sig inte nämnvärt från moderna silversmycken. Och visst skulle väl även de här små pärlberlockerna passa även i vissa smycken tillverkade idag?


Foton: Historiska Museet (SHM). Fotograf, se respektive bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails