onsdag 12 juni 2013

Historia och kultur: Pärlor och smycken på Kringla

Här kommer ytterligare ett litet tips för dig som gillar historiska smycken och pärlor/pärlarbeten. Tidigare har du kunnat läsa om Nordiska museets intressanta och inspirerande smyckessajt. Denna gång gäller tipset Riksantikvarieämbetets samsöktjänst Kringla.

På sajten Kringla.nu kan du söka information från flera svenska museer, arkiv och register, t ex Världskulturmuseet, Tekniska museet, Vasamuseet, Historiska museet och Riksantikvarieämbete. Du finner även föremål som också kan sökas efter på Digitalt Museum och Nordiska museets smyckessajt. Det kan vara allt från föremål i museernas samlingar till information om fornlämningar. Flera museer har smycken och pärlor från när och fjärran i sina samlingar, vilka du alltså kan leta upp, titta på och läsa om via Kringla.

Du kan fritextsöka på t ex smycke, pärlor eller mer specifika ord som brosch och pärbroderi för att sedan filtrera din sökning efter bl a tidsålder, ursprung, museum och typ av objekt. Hur mycket information du kan få om respektive föremål varierar dock stort. Som bonus har många bilder en creative commons-licens, vilket gör att man kan låna bilderna gratis i enlighet med licenserna, så som jag gör här.

*

Det finns flera tusentals föremål att beskåda om du söker på smycke eller pärlor. Några få av dem har jag valt att visa här för att visa något av bredden på sökresultaten. Information inom klammer anger källa/fotograf, licens och länk till föremålet i Kringlas databas. Ingen creative commons-länk innebär att bilden släppts fri.

Fotot överst visar en silverfiligranbrosch från 1800-talet av guldsmeden Axel Gabriel Estberg i Karlskrona. [Nordiska museet]Närbild på pärlbroderad aftonväska tillverkad av Joelles i Österrike och ägd av prinsessan Sibylla (vår nuvarande kungs mamma). Väskan är helt täckt med 1 mm stora glaspärlor -- t o m låsknappen är pärlad. Fler bilder på hela väskan hittar du här. [Livrustkammaren, cc by-sa 2.5 se]Huronmockasiner från Kanada (texten Montreal hintar om att de kan ha tillverkats för turister). Skorna är av skinn med glaspärleboderi på bomullstyg, som fästs på skinnet samt sidor av bomullssammet med pärl- och paljettbroderi. [Etnografiska museet, cc by-nc-nd 2.5 se]Brosch av svenskt guld och svenska pärlor tillverkat i Stockholm 1866 av C. S. Olsen och utställd på Allmänna konst- och industriutställningen samma år. Wilhelmina von Hallwyl köpte broschen 1903 hos en juvelerarfirma och den kom så att ingå i hennes samlingar, vilka sedemera blev grunden till Hallwylska museet. [Hallwylska museet, cc by-sa 2.5 se]
Vikingatida pärlor och hängen funna vid utgrävning i Hallinge på Gotland. [Statens historiska museum, cc by-nc-nd 2.5 se]Vikingatida glaspärlor funnit vid en utgrävning på Garde kyrkogård på Gotland. [Statens historiska museum/Yliali Asp, cc by-sa 2.5 se]Nordtyskt guldsmycke med ädelstenar, emalj och tio äkta pärlor. Smycket från 1600-talet har tillhört drottning Maria Eleonora, drottning Kristinas mor. [Statens historiska museum/Christer Åhlin, cc by-nc-nd 2.5 se] Plånbok broderad med glaspärlor på siden invändigt och med utsida av präglat skinn, daterad till 1840-talet. [Göteborgs stadsmuseum/Ronny Ilvemo, cc by-nc-nd 2.5 se]Smycken och pärlor av silver från medeltiden (1100 e.Kr. - 1500 e.Kr.), funna på Allmänningen i Valbo utanför Gävle.  [Statens historiska museer/Gunnel Jansson, cc by-nc-nd 2.5 se]Broderat samiskt bälte från Jämtland smyckat med pärlor och silverberlocker. Bältet lämnades till Nordiska museet 1901. [Nordiska museet]Och slutligen något som ser ut som ett halsband, men som har en specifik funktion. Detta är en i Dlelo, en zuluafrikansk snusdosa. Själva dosan är gjord av en nötliknande frukt som sedan infattats med pärlor och fästs i en pärlad snodd. [Världskulturmuseet/Ferenc Schwetz, cc by-nc-nd 2.5 se]PS! Om du tänkt använda söktjänsten för att se vilka museer som är värda ett besök för dess pärl- och smyckesföremål är det bra att komma ihåg att alla föremål inte nödvändigtvis alltid är utställda. Oftast är det mesta magasinerat i väntan på en utställning och endast en bråkdel ingår i de permanenta utställningarna.

2 kommentarer:

 1. Det här var perfekt inför semestern. Att slappa i solen med sin iPad och samtidigt på museum och titta på smycken. Det var inte illa! Tack Maneki. Milka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lov för museum som verkligen vill nå ut till folk och vet att använda sig av tekniska lösningar!

   Det kommer nog att bli ännu fler texter i framtiden, som tar inspiration från fynd på Kringla -- ja, faktum är att där kommer en liten sak redan nästa vecka baserat på några artefakter från Historiska museet.

   Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails