fredag 3 maj 2013

Tillbehör/projekt: SäkerhetskedjorEMPR 6:4 Nostalgia Bone Cuff
Till skillnad från förlängningskedjor handlar säkerhetskedjor inte om att ändra längden på smycket. Säkerhetskedjan är -- som namnet antyder -- en extra säkerhet inte minst för armband: en tunn kedja, som håller ihop smycket om låsmekanismen skulle ge med sig och armbandet gå upp.

En säkerhetskedja används framför allt i armband, ofta metallarmband med gångjärn som Sara Westermarks armband på bilden ovan. Ändarna på kedjan är fästa på varsin sida om låset eller knäppet. Kedjan ska vara tillräckligt lång för att armbandet ska gå att trä över handen, men så pass kort att armbandet inte slinker av så lätt om låset går upp. Kedjorna är ofta mycket tunna, dels för att vara diskreta och dels för att de inte utsätts för så stor belastning hela tiden.

Oftast sitter kedjan permanent fast i armbandet, men det finns även lösa kedjor att köpa till befintliga armband eller säkerhetskedjor med ett litet lås på ena änden, som gör det enklare att trä på armbandet. Hur du skapar en sådan kedja med lås kan du se hos FusionBeads och Imaginations Jewelry (pdf-fil).

Instruktioner till en enkel säkerhetskedja utan lås har Imaginations Jewelry (pdf-fil) och tips kring hur du ska utforma din kedja har FMG. Hos Bead Crochet Lessons finns instruktioner till att fästa en säkerhetskedja i pärlvirkade armband.

För pandora och andra system med ormlänkssmycken så finns den pärlor med säkerhetskedja. De består av två metallpärlor med en tunn kedja emellan. Pärlorna träs på varsin sida av armbandslåset så som visas i denna bild.


Tips: Tänk på att vissa kedjor, speciellt de som är gjorda av stål (vissa pläterade kedjor är det), är magnetiska och därför kan vara opassande att använda som säkerhetskedjor i smycken med magnetlås.


Foto: Sara Westermark [via Flickr.com], CC BY-NC-SA 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails