tisdag 14 maj 2013

Kultur: Universums historia i smyckenLove the moon and sun pendant
Alissa Walker [via Flickr.com], CC BY-NC-SA 2.0


Nina Designs tipsar om en utställning på amerikanska Griffith Observatory i Los Angeles. En frivillig på observatoriet, Kara Knack, har under 25 år samlat smycken med himla-/rymdmotiv, vilka nu använts för att skapa ett nästan 46 meter långt konstverk, som illustrerar universums historia från big bang till idag. Big bangteorin tolkad i broscher, armband, halsband och örhängen längs Cosmic Connection, en korridor som sammanbinder huvudbyggnaden med de underjordiska utställningslokalerna.


explaining the growth of the universe through jewelry
ehousley [via Flickr.com], CC BY-NC-SA 2.0

Som du kan se ovan ackompanjeras smyckesstråket med informationstavlor som beskriver viktiga händelser i universums historia. Mänsklighetens hela histora ryms på de sista millimetrarna av stjärnvågen. En pytteliten del av de 150 fot, som hela verket utgör.

En bättre känsla för hur verket ser ut kan du få i bilden nedan, som trots sitt omfång ändå inte får med hela stråket från big bang till idag.


1/20/07 - Griffith Observatory #5738.JPG
Amayzun [via Flickr.com], CC BY-NC-ND 2.0

 
Om du inte har möjlighet att ta dig till L.A. för att titta på stråket så finns det förutom en mängd foton på nätet (t ex här på Flickr) även några amatörvideor av utställningen på Youtube: Sun, Moon and Stars Jewelry och Griffith Observatory Big Bang Jewelry. Kvaliteten är kanske inte den bästa, men det är en möjlighet att få se lite mer än vad enbart foton kan förmedla.

1 kommentar:

  1. Vilket fantastiskt sätt att få ställa ut sin samling. Anna

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails