onsdag 8 maj 2013

Historia och kultur: Pärlsmycken i konsten


The String of Pearls, William Paxton (1869-1941)


Äkta pärlor har länge haft ett stort symboliskt och ekonomiskt värde, inte minst i Europa där de framför allt började pryda de högre ståndens kläder, halsar, örsnibbar och hår från renässansen och framåt (läs mer om det här). Visste du t ex att pärlorna var så exklusiva att det t o m i vissa kungadömen var ett enbart kungligt privilegium att bära pärlimitationer och knappt ens den rikaste mannen kunde köpa sin fru eller dotter ett helt pärlcollier.

Pärlhalsband har prytt kvinnor i alla åldrar i århundranden -- något som också går igen i konsten och porträtten av de rika och mäktiga genom historien. För kvinnor kunde pärlorna dessutom ha en dubbel innebörd eftersom de inte bara symboliserade hög börd och rikedom utan även kvinnliga dygder som oskuld, renhet, ödmjukhet och fruktsamhet (läs mer om pärlans symbolik här).

Pippa Tree har sammanställt ett antal porträttmålningar på sin blogg, vilka kan vara värda att kika på om du tycker om pärlor, konst och historia. En ännu större samling av målningar på temat pärlor i konsten och historien hittar du på Wikimedia Commons. Några av bilderna finner du också här.


Portrait of a Young Woman
Jean Etienne Liotard (1702-1789)

Porträtt av grevinnanDarja Petrovna Saltykova
François-Hubert Drouais (1727–1775)

Porträtt av drottning Kristina (okänd konstnär)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails