tisdag 12 mars 2013

Övrigt: Så tillverkas våra smyckesdelar i metall


Har du någonsin varit nyfiken på hur de smyckesdelar du använder blir till? Det finns några butiker/tillverkare, som har gläntat på dörren till fabriken respektive hantverksbodarna där våra smyckestillbehör tillverkas.

De vanligaste smyckesdelarna är de som massproduceras med hjälp av maskiner i fabriker. Bead Barmy, brittiska Beads Unlimiteds blogg, har vid två tillfällen låtit oss få se lite av hur tillverkningen i en kinesisk fabrik går till. I blogginlägget Findings in the Making: Visiting the Dream Factory finner du ovanstående video, som visar hur bl a hattpinnar, smyckeskedjor, örkrokar, motringar och metallrör blir till. i Visions of China -- Gemma's Diary Part 2 beskrivs något av processen bakom tillverkningen av gjutna metallpärlor och berlocker.

I vissa delar av världen tillverkas även smyckesdelar i mer traditionellt hantverk av silver- och guldsmeder. Nina Designs, som har sin tillverkning i Thailand (Karen Hill Tribe) och Bali, har ett par artiklar där de i bilder eller videor visar hur hur deras smyckesdelar tillverkas: Silversmiths Making Jewelry Parts in Bali respektive Casting Thai Silver Charms.

Även Artbeads har en liten artikel med information och bilder från tillverkning av silverdelar hos Karenfolket i norra Thailand, inklusive historien bakom varför just denna folkgrupp kom att specialisera sig på silversmycken.

Och där har du det -- en inblick i hur dina färdigköpta smyckesdelar blir till, vare sig de är handgjorda av enskilda hantverkare eller tillverkade i fabrik av stora maskiner.


~*~

I "serien" om hur våra pärlor och smyckesdelar tillverkas har du tidigare kunnat läsa om och kika in på tillverkningen av tjeckiska pressglaspärlor respektive seed beads.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails