fredag 8 februari 2013

Projekt: Ormens år

I helgen firas kinesiskt nyår -- som namnet till trots handlar om en kalender som används i fler ostasiatiska länder. Den tionde februari lämnar vi därmed Drakens år bakom oss och går in i Ormens år. Vattenormens för att vara exakt: den kinesiska kalendern delar inte bara in åren efter zodiakdjuren utan kombinerar dem även med ett av de fem elementen. Mer om zodiakdjuren och kinesisk astrologi kan du läsa i I oxens år -- lyckodjuren och den kinesiska zodiaken. Du kan också läsa Fire Mountain Gems artikel.

Därför avslutas denna vecka med några projekttips på temat orm. Fokus ligger här på ormar som ser ut som (fanstastiska och verkliga) ormar, men för en mindre bokstavlig inspiration kan du också skapa smycken och pärlarbeten som inspireras av exempelvis ormens slingrande form, ormskinnets struktur, mönster på ormar osv -- eller varför inte testa en kinesisk ormknut?

~*~

Pärlormar kan vara mycket komplicerade likväl som mycket enkla. En söt liten orm, som passar bra som barnpyssel, finner du hos Kids Creative Arts.

Gillar du kristall borde Kiwas söta ormhänge vara i din smak. Något större är ormarmbandet hos NewPerle. En orm sydd i seeds har Båda är tredimensionella och helt klart sötare än riktiga ormar.

Föredrar du stora, naturtrogna ormar i sydda tekniker så har Unique Beaded Jewelry mönstret och kitet för dig. För stort projekt? En betydligt mindre (och gratis) orm i peyote finner du här och Parts Club har en ännu mindre söt orm med vårkänslor. Är även det för omfattande så har Pinjinsa ett mönster på två små platta sydda ormar, tänkta som örhängen.

Det finns även många sydda smycken med ormskinnsmönster. Jag nöjer mig med att här nämna ett av de mer verklighetstrogna: Lozenge Snake Skin Cuff/Bracelet.

En typ av pärlade ormar, som förtjänar ett eget inlägg är de turkiska/ottomanska pärlvirkade ormar som du kan läsa mer om här. Där finner du även information om författarens bok med tillhörande ormprojekt. Boken kan köpas som e-bok bl a hos Bead-Patterns.com.

Och mer för alla åldrar: mönster till pärldjur finner du hos bl a Perles et Loisirs och Animaux en perles. Det senare mönstret har ett mer naturtroget ormskinnsmönster. Ruth Kiel säljer instruktioner till tredimensionella ormar, en zig-zag snake och en diamond snake. Platta ormar i ladder stitch finner du hos Margo's Beadie Critters, som har flera olika arter att välja mellan. Ytterligare ett enkelt mönster har TLC.
Pärlor och smyckesdelar
Om du vill köpa pärlor på temat så finns det pärlor både i form av ormar och gjorda av ormar (mer precist ryggkotorna) samt pärlor med ormskinnsmönster. En pärla -- eller snarare kit med pärlor -- är ormpärlorna i tjeckiskt pressglas där huvud, kropp och svans utgörs av olika pärlor som träs ihop till en hel orm (se bild hos exempelvis Beadaholique). Eftersom ormen är ett zodiakdjur finns det även en hel del kinesiska pärlor och hängen i bl a metall och handsnidad sten.


Illustration (överst): Ripnel Patricia, CC BY-SA 3.0

1 kommentar:

  1. Tråkigt för dig att drakens år är slut. Förekomsten av drakar kommer att minska till förmån för ormar. Kiwas ormhängen är otroligt gulliga, särskilt den ormgröna. En av de övriga länkarna leder till en orm som ser ut som en mätt och belåten anakonda. Kanhända att jag äntligen beställer boken om de virkade ormarna. Blev helt fascinerad när jag fick syn på en sådan i en tidning.
    Ormen Milka

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails