onsdag 9 januari 2013

Material: Glas och blyförbudet 
Senare i år träder EU:s blyförordning i kraft, vilken begränsar vilka mängder av bly som får användas i smycken. Många pärlare och smyckestillverkare associerar kanske främst bly med billiga metallkomponenter, men det används även i vissa typer av glas -- och trots att de flesta anser bly i glas vara relativt harmlöst så är glas inte undantaget gränsvärdena för bly i smycken.

Kristallglas och emalj är undantaget från de nya reglerna pga att det inte finns tillräckliga blyfria alternativ, men  så är inte fallet med andra typer av blyhaltiga glas. Även om mycket glas idag är blyfritt så finns det några färger som innehåller blyoxid och som därför inte längre får användas i smycken/smyckeskomponenter. Därför kan det finnas många frågor och, speciellt för de som inte själv gör egna pärlor och komponenter av glas utan köper dem av andra, osäkerhet kring vad glas innehåller och om glaspärlorna man använder omfattas av förbudet. På Silvergrejs blogg kan du finna en diskussion kring glas av de typer som används av lampworkers och glasfusare. Där nämns bl a exempel på glas, som enligt EU nu inte längre kommer att vara ok att använda i smycken.

Läs mer om EU:s nya regler angående bly i smycken här. Mer om information om bly finner du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails