tisdag 27 november 2012

Jul: Ornament hangersJulen närmar sig och det börjar bli lite i sista minuten att börja med julprojekten. Du kan hitta en del sådana här på bloggen i kategorin Jul. Julsmycken, julpynt, mistlar, granar, lacksigillsmycken, änglar och istappar är några teman som tagits upp sedan bloggstarten 2008. En del inlägg har ett par år på nacken, men förhoppningsvis fungerar länkarna ändå.

Idag är temat julgranskulor/pynt. Tips på julpynt och kulor finner du här. Dagens tips är lite mer specialiserat: de fokuserar på krokar för att hänga upp sagda pynt. Krokar kan göra det lättare att hänga upp kulor i julgranen än om de bara har en trådögla, men de kan också användas för att hänga upp pynt på andra platser där en ögla inte fungerar.

I sin enklaste form består en s k ornament hanger av en s-formad metalltråd, se t ex Art Bead Scene, Sue Beads och WigJig för instruktioner.

Men det här är en pärlblogg så vi ska förstås även ha pärlor på kroken. Pärlor kan användas för att göra en enkel, slät julgranskula lite elegantare eller för att matcha krok och kula/pynt.Pärlade krokar av olika slag finner du instruktioner till hos bland annat The Ornament Girl, Rockfront, Beadin' Path, LimaBeads, Craftsy och Mamie Janes.

För dina egna handgjorda julgranskulor så kanske julgranen är en allt för undanskymd plats (eller allt för utsatt för kattattacker). Och det är ju inte alla som kan eller vill ha en inomhusgran. Då kan man göra större krokar, som fästs i en fot som kan ställas på exempelvis ett bord eller i en hylla. De kan också användas som display vid försäljning av julpynt. Instruktioner finner du bl a hos Mamie Jane. Även vissa typer av smyckesdisplayer kan användas på samma sätt -- se t ex mitt pinboard för inspiration och tutorials.


Tips 1: Örkrokar kan också användas som små julpyntskrokar, se t ex Wreath ornament och Tis the season ornaments för exempel med olika typer av örhängeskrokar.

Tips 2: På nätet finns olika idéer för julkuledisplayer och alternativa sätt att dekorera med kulorna. Sök på exempelvis diy ornament display. Den här sidan kan vara ett bra ställe att börja.

1 kommentar:

  1. Som vanligt hinner jag inte med att göra pärlade dekorationer för julgranskulor. Dessutom blir jag tveksam när jag tänker på kostnaden för kristaller med mera. Det finns så vackert färdigt julpynt i affärerna numera. De där krokarna är faktiskt något att tänka på. Jag hänger julgranskulorna i ett fönster, eftersom vi bara har en liten dekorationsgran. Det är lättare att använda krokar än knyta små knutar i genomskinlig tråd. Milka

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails