fredag 28 september 2012

Nyhet: Hjälp till pärlbutikskartan sökes!
Sommaren 2010 kunde du läsa om den nya pärlbutikskartan, en karta över pärl- och pysselbutiker i Sverige, vilken var tänkt som en geografisk guide till pärl- och smyckesmaterial runt om i landet. En perfekt guide för den som skulle resa någonstans, flytta till en ny stad eller som var ny på områden och inte kände till några bra butiker i sin hemtrakt. En referens för alla som föredrar fysiska butiker framför att handla på nätet eller bara tycker fysiska pärlbutiker är roliga utflyktsmål.

Pärlbutikskartan var jättekul att göra när jag och en annan pärlare påbörjade projektet, som tog många timmar, dagar och veckor att skapa. Problemen började när kartservicen vi använde lades ned och kartan flyttades till Google Maps samtidigt som min kartpartner inte längre kunde ägna sig åt kartan pga av sitt arbete. Av flera olika anledningar -- många personliga och pga buggar i Googles kartprogram -- har kartan varit ouppdaterad under lång tid. Senaste uppdateringen gjordes i maj 2011 och även den var behäftad med fel pga en bugg i programmet, som gjorde att vissa ändringar inte sparades och allmänt ställde till med oreda i vår fina karta (läs mer om det här).

Kartan är dock fortfarande möjlig att finna via forum, denna bloggen och sökningar på nätet. Den har besökts många gånger och någon enstaka gång händer det att tips på ny, nedlagda eller flyttade pärlbutiker trillar in. Jag har funderat på att antingen radera kartan eller göra den osökbar eftersom den är så inaktuell, men samtidigt är det en på många vis unik resurs, även om den inte är så välkänd.

Tyvärr är den också mitt ständigt dåliga samvete -- om än inte någon stor tyngd på mina axlar jämfört med mycket annat i mitt liv och inte något jag tänker på jämt och ständigt så är det ändock en tyngd jag vill lyfta bort.

Fyra alternativ finns nu:
 1. Jag får en eller gärna flera medhjälpare som håller igång kartan, men som inte behöver ta det övergripande ansvaret.
 2. Jag överlåter kartan på någon annan (men vill som kartans medskapare fortsatt kunna redigera)
 3. Jag öppnar upp kartan så att alla kan lägga till platser -- och hoppas på att det inte missbrukas!
 4. Kartan raderas.

Det vore tråkigt om kartan försvann, men hellre ingen karta än en som är bortglömd, inaktuell och konstant irriterar butiksägare som aldrig får sin butik inlagd. Därför hoppas jag att det finns någon eller några där ute som vill ställa upp för mig här -- och att det fortfarande finns pärlare som uppskattar vår karta! Dels vill jag gärna höra vad den allmänna opinionen om alternativ 3 är och dels vill jag höra från er som kan tänka sig att hjälpa till med kartan. Att öppna kartan vore praktiskt eftersom butiksägare och kunder själva skulle kunna lägga in tips utan att vänta på att jag får tid att göra det, men risken finns att detta missbrukas på olika vis, vilket skulle förstöra kartan och idén bakom den. Vi lade inte ned massvis med jobb på kartan för att den skulle bli tafflig eller "reklamig".

Du behöver inte veta hur sajten fungerar för att bli medarbetare: jag kan ge dig en fullständig genomgång och det finns även mindre arbetsuppgifter, som inte kräver omfattande kunskaper kring hur kartan fungerar. Din insats kan anpassas helt till vad du har tid och möjlighet att göra. Bara en sådan sak som att radera ett par butiker som lagt ned eller ändrar beskrivningen av en butik skulle hjälpa mycket -- och kräver enbart att du hittar rader- och redigerknapparna, inget mer. Jag har också en lista på butiker att lägga in och kan vidarebefordra tips på butiker att lägga in från mail jag fått.

Det vore så roligt att se kartan blomma upp igen, men jag behöver hjälp för att det ska kunna ske! Risken är stor att kartan kommer att försvinna annars... Vill du att kartan ska finnas kvar är det tid att (re)agera nu!
 
Kommentera gärna med synpunkter, förslag, ris och ros etc nedan. Du kan också kontakta mig privat via kontaktsidan. Tveka inte att höra av dig!

3 kommentarer:

 1. Att öppna den för alla tror jag är vettigt, samtidigt som det kräver övervakning och redigering av inlagda poster.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att det bästa vore att öppna kartan. Då går det lätt för t ex butiksinnehavare att föra in sina uppgifter. Det borde inte vara så svårt att få alla att förstå att det här är en resurs som inte får missbrukas. Jag håller med Tina om att övervakning säkert kommer att behövas, tyvärr. Irina

  SvaraRadera
 3. Tack för er input! Just nu ska jag börja med att försöka uppdatera lite med en medhjälpare som erbjudit sig att hjälpa till. Sedan får jag fundera mer på framtida upplägg.

  Det knepiga med moderering är tyvärr att det bara kan göras efter att någon skrivit till skillnad från t ex kommentarerna här där de inte publiceras förrän de godkänts. Eftersom man inte får info när någon annan lägger till en plats (vad jag vet) så innebär det konstant övervakning, vilket kräver att tid avsätts mer eller mindre daglig för att kolla läget. Annars är det som ni säger smidigt om butiksägare (och andra) kunde lägga in information direkt.

  SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails