Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 22 juni 2012

Noterat: Engelska nålar inte engelska?




Det är ingen nyhet, men frågat har dykta på i bloggvärlden på sistone. Under de senaste månaderna har de engelska nålarna stått i fokus bland både pärlare och brodöser, som vill ha högkvalitativa nålar att arbeta med. För faktum är att många engelska nålar inte längre tillverkas i just England. Liksom många industrier har den brittiska nålindustrin sett sig nödd att av kostnadsskäl flytta produktionen utomlands. Många kända märken låter numer sitt sortiment tillverkas helt eller delvis i Kina och på sin höjd packas och inspekteras nålarna i England. Vissa tillverkare av "engelska" nålar har outsorcat produktionen i flera år.

Detta är inte något som tillverkarna, vilka säljer just på sin engelska kvalitet, pratat öppet om, men helt hemligt -- vilket vissa i debatten verkar insinuera -- är det inte. Kikar du noga på förpackningarna kan du se hur "Made in England" börjat försvinna och ersättas av texter om att nålarna är importerade (från ett ibland men inte alltid angivet ursprungsland), alternativt att de packats i England (till skillnad från förr då de tillverkades i England). Och "finest quality english needles" har blivit "finest quality needles".




Påverkar detta då kvaliteten? Tillverkare som John James vidhåller på förpackningarna att nålarna ska tillverkas i enlighet med deras kvalitetskrav och specifikationer (se ovan; även "made in England"-förpackningen är nyligen inköpt). Enligt Trish Burr, som uppmärksammat flytten, har också de brittiska maskinerna exporterats till Kina, vilket betyder att åtminstone delar av tillverkningen är den samma, men inte säger något om material och teknisk know-how. Men vissa användare av engelska nålar menar att de har känt av en sänkning i kvalitet på senare tid, t ex att nålarna blivit skörare och lättare går av. Och generellt sätt kan kvaliteten försämras när engagerade arbetare med lång erfarenhet och kunskap ersätts med billig, men ofta inte lika erfaren, arbetskraft i ett land långt borta från företagets hemmabas. Det finns dock även de som inte känt av någon försämring. (Det framgår inte alltid från diskussionerna om det är vissa nålar som försämrats, t ex är tunna longs pärlnålar känsligare än grova tapisserinålar och därmed mer känsliga för kvalitetsskillnader.)

Personligen kan jag inte säg att jag märkt någon direkt skillnad än, trots att jag har både engelsk- och kinesisktillverkade nålar av samma märke att använda parallellt. Men eftersom jag inte haft möjlighet att sy så mycket på sistone är jag inte heller en storförbrukare av nålar. Jag är inte snäll mot mina nålar utan sliter och drar i dem, men de har fått vila mycket de senaste åren. Kanske skulle jag uttrycka det som så att om du inte syr så mycket kanske det inte spelar lika stor roll att det eventuellt skett en mindre kvalitetsförändring än om du syr mycket och "sliter ut" nålar i raskare takt. Och tänk även på att vissa som uttalar sig negativt gör det för att de har förutfattade meningar, medvetna eller omedvetna, om allt som tillverkas i Kina.

Oavsett om kvaliteten påverkats eller inte kan det vara bra att känna till att engelska nålar inte alltid är just engelska, även om vissa butiker fortfarande kallar dem för det (speciellt i USA används begreppet english needles, vilket funkade bra när både företag och faktiskt tillverkning skedde i landet, men inte nu då endast företagen, inte nålarna, är engelska).

Du kan läsa mer om de engelsk-kinesiska nålarna hos bl a Beadwork.about.com och Needle n Thread, två blogginlägg som också innehåller kommentarer om nålkvaliteten från deras läsare.

2 kommentarer:

  1. Vissa menat att japanska Tulipnålar är helt överlägsna. Förhoppningsvis tillverkade i Japan...Priset är nog en stötesten för många. Köpte en större mängd engelsktillverkade nålar för många år sedan. Avbrott i pärlsömnaden gjorde att de först nu kommer till användning. Nu får jag kanske säga den som spar hen har. De är av mycket bra kvalitet.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag har hört bra saker om Tulip. Hittills har jag dock inte fått tillfälle att testa dem, men inga nålar varar ju för evigt så det blir kanske läge att köpa nytt förr än man anar...

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails