Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 8 maj 2012

Färger och finishar: Magic




Om du gillar tjeckiska och japanska seed beads/rocaillepärlor har du kanske stött på färger som kallas magic, t ex magic copper red eller magic blueberry. Det finns två helt olika finishar som använder sig av epitetet magic. Å ena sidan Miyukis colour linings och å andra sidan en tjeckisk yteffekt.



På fotona ovan syns tjeckiska rocaillepärlor i olika magicfinishar. Magic är här en yteffekt med en stark metallisk färg som också skimrar i lite olika nyanser. De kan säljas antingen under rent beskrivande namn som "magic violet-grey", men i detaljhandeln återfinns oftare namn som magic blueberry, magic topaz, magic orchid, magic raspberry, magic flame, magic ruby och magic lilac. Alla utom ruby kan du se ovanstående bild.




Hos Miyuki används magic om en typ av colour lining (läs mer om lining här), dvs en effekt som beläggs invändigt i pärlans hål, på ofärgade pärlor. Magicfärgerna är pigmentstarka och skimrar i olika nyanser. Inte som de mer metalliska tjeckiska magiceffekterna ovan, utan mer som mica (tänk en skimrande ögonskugga). Miyukis magicfärger kallas i vissa butiker för dichro eftersom de påminner om dichroglas. Färgnamnen är beskrivande som magic copper red, magic emerald eller magic royal aqua, men vissa butiker föredrar att använda lite mer poetiska namn. Som så ofta med seed beads finns det inte en gemensam vokabulär för specifika färgnamn.

För en färgkarta över magicfärgerna, se Miyukis e-samplecard. Klicka på rubriken Color och sedan Magic.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails