Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 28 februari 2012

Övrigt: Plast och parfym en dålig kombination




Plast i olika former och då inte minst luciteblommor och plexihängen, har varit i ropet de senaste åren. På Bead FX:s blogg The Beadful Life påminns om att alla typer av plast inte mår bra av alkohol, som kan bleka färger på infärgad plast (lucite-/akrylblommor är ofta bra exempel på detta) och i värsta fall även börja bryta ned plasten. För smycken kan detta vara ett problem då de ofta bärs på hud som sprejats med parfym. Även alkoholfri parfym och parfymerade krämer kan skada plast då även vissa eteriska oljor, bl a patchouliolja som är vanlig i parfym, har en liknande effekt. En annan risk är om man vill försöka färga sina luciteblommor med de nu så populära alkoholbaserade bläcken (alcohol inks), som används i många mixed mediasmycken.

Infärgad plast, dvs plast som fått sin färg genom att den färdiga produkten doppas i ett färgbad istället för att själva plastmassan pigmenteras, kan även skadas av andra ting som vatten, rengöringsmedel och solljus -- läs mer om det här. Dessa problem kan även finnas med andra typer av material som färgas på samma vis (glas, sötvattenspärlor, sten, pärlemor etc).

Andra problem med smyckesmaterial som påverkas av kosmetika kan du läsa om i bl a Därför missfärgas huden av guld. Mjuka material som söt- och saltvattenspärlor är känsligare än hårda stenar. Se även Smyckesvård för tips på hur du rengör och förvarar smycken så att de utsätts för mindre påfrestningar. Generellt sett bör man alltid applicera krämer, parfym och smink och låta det torka innan smyckena tas på för att kosmetikan inte ska påverka smyckena lika mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails