Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 18 januari 2012

Tillbehör och verktyg: Specialnålar för pärlbroderi



Om du syr och broderar med pärlor är nålen ditt viktigaste verktyg. Det finns många olika nålar, vilka du kan läsa mer om i ett gammalt inlägg med just rubriken Pärlnålar. Där kan du läsa om de vanligaste nålarna, som pärlare använder sig av, men det finns även några "specialnålar", som inte är lika vanliga och som du kanske inte sett i din pärlbutik.

Två sådana nåltyper är John James Curved Beading Needles och Ball Point Bead Embroidery Needles.

De böjda nålarna (kroknålar, som det kallas ibland på svenska) används bl a vid tillverkning av askar/lådor och restaureringsarbeten när man syr på ytor som bara kan bearbetas från ena sidan. Då måste man nämligen kunna både sticka ned och upp nålen från framsidan, vilket underlättas av den speciella formen. Även vid sammanfogning/skarvning av kanter i vinkel -- som när man syr ihop en ask -- kan formen göra det lättare att sy än en rak nål. Dessa nålar ska inte förväxlas med de böjda nålar som används för att plocka upp pärlor i en bead spinner. Några tips på att pärla med böjda nålar hittar du hos Bead Circle.

Ball point bead embroidery needles är broderinålar som passar glesa vävar, som stramalj och aida, snarare än mer täta underlag (StiffStuff, tyger, mocka osv). Spetsen är rundad för att inte splittra trådarna i väven till skillnad från andra pärlbroderinålar som har vass spets för att tränga igenom tyget. Vill du sy t ex korsstygn med pärlor så är det här nålarna för dig.

Det var tyvärr svårt att få en riktigt bra bild, men nedan syns en jämförelse mellan två av de vanligaste pärlnålarna (också de av märket John James) och den trubbiga nålen. Nålarna är, uppifrån och ned: vanlig pärlnål (ibland kallad longs, används i pärlsömnad/sydda tekniker), pärlbroderinål (sharps) och ball point bead embroidery needle. Alla i storlek 10.

(Den långa nålen är något böjd p.g.a. långvarig användning: normalt sett är de långa nålarna lika raka som de korta.)

*

Om du letar efter dessa eller andra lite mer specialiserade nålar och inte kan hitta dem hos dina favoritpärlbutiker så kan köpa dem direkt från John James nätbutik. De säljer nålarna i så väl små förpackningar (se bilden ovan) som storpack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails