lördag 24 december 2011

Manekis stora daggerblommaSom utlovat kommer här en liten "julklapp", gratis instruktioner till en av mina senaste daggerblommor. Dessa instruktioner, som är avsedda för personligt bruk, är enbart för själva blomman, inte ett helt smycke eller pärlarbete. Hur du sedan väljer att montera eller länka den är upp till dig.

Som vanligt tycker jag alltid det är kul att se bilder på alster ni skapar utifrån mina tutorials så om du gör en blomma vill jag gärna se den. Du kan posta en länk i kommentarerna eller skicka ett mejl om du föredrar det.

Missa inte heller de daggerblomberlocker jag skrivit instruktioner till här. Mer tips på projekt med daggers hittar du under Pärla med daggers.

*

Material för en blomma:

10 st daggers 16 mm
5 st fire-polished droppärlor 7 mm
5 st 11/0 seed beads/rocaillepärlor
pärltråd (t ex K.O. eller Fireline)

Verktyg: 2 st pärlnålar, sax

Tekniker: 2-needle RAW/cross-weaving, kirurgknut

*


1. Klipp en lagom längd av din tråd (40 cm räcker länge). Trä på en droppe och två daggers som på bilden ovan och centrera dem mitt på tråden.
2. Korsa de två trådarna genom en ny dagger och dra åt.3. Trä på de resterande pärlorna på samma vis. Dra åt trådarna varje gång du korsar dem i en dagger. Det är inte helt lätt att hålla spänningen, men det gör inget i detta skede. Det är mest en fråga om att pärlorna inte ska trassla in sig i tråden eller snurra runt.4. Var noga med att alla daggers pekar åt samma håll.Om någon råkat vrida sig fel, lossa trådspänningen något, peta tillbaks pärlan i rätt läge och dra sedan åt igen.5. När du trätt på den sista droppen och daggerpärlan korsar du trådarna i den allra första daggern så att det bildas en sluten ring med de snedställda daggerpärlorna utåt. Dra åt trådarna och se till att de inte råkar fastna i någon pärla på vägen.

Fortsätt genom att trä höger nål genom nästa dagger och vänster nål genom nästa droppe. Dra åt tråden igenom så tråden är sträckt innan du för väster nål genom den första dagger som står på högkant. Se illustrationen nedan.


 (Eftersom det är svårt att fota detta steg har jag valt att visa det med enbart fyra pärlor, som motsvarar de pärlor du trädde i steg 1-2.)6. Nu befinner sig båda trådarna på samma ställe på blommans baksida. Knyt en kirurgknut och se till att dra åt trådarna medan du knyter. Blomman kommer troligtvis ändå att kännas lite instabil (om du inte använt väldigt styv/grov tråd), men detta är helt ok -- det fixar du i kommande steg.7. Tag en av trådarna och för den till framsidan på blomman genom samma dagger som du i föregående steg sydde igenom. Cirkla genom alla droppärlor några varv tills blomman känns stabil och pärlorna sitter tätt mot varandra. Håll en ganska hård trådspänning eller dra åt tråden efter varje varv.


8. För tillbaks tråden till baksidan genom närmaste dagger. För tråden åt sidan så den inte är i vägen för nästa steg.
9. Plocka upp den andra tråden och sy genom den närmaste daggern av dem som utgör de bakre kronbalden. Trä på en seed bead och fortsätt genom nästa dagger.10. Upprepa varvet runt och sy sedan ytterligare några varv genom daggers och seed beads för att stabilisera blomman. Liksom när du sydde genom droppärlorna bör du dra åt tråden då och då så att den spänns. Avsluta när du befinner dig på samma ställe som den första tråden.

Säkra åter trådarna med en kirurgknut och trä -- åt varsitt håll -- dem genom några av pärlorna på baksidan innan du kapar tråden.11. Din blomma är nu färdig att monteras/användas. Varför inte sy fast den på exempelvis en broschstomme?


 
Tips: Du kan även göra en mindre blomma med 11 mm daggers, drops (i ovanstående exempel används Miyuki 3,4 mm drops) och 15/0 seed beads. Eftersom pärlhålen är mindre bör du inte använda för grov tråd.

1 kommentar:

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails