Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 11 oktober 2010

Manekis daggerblommor






Några av er har kanske sett min första daggerblomma i helgen, antingen på min personliga blogg eller IRL på PUSS. För att göra dessa "rymdblommor" behöver du bara några få pärlor och en passande pärlhatt. Det är viktigt att du använder en pärlhatt som har fyra långa flikar -- och som går att manipulera, dvs inga gjutna pärlhattar. Experimentera gärna med olika modeller för att finna en stil du gillar.

*

Material för en berlock:
4 st 11 mm daggers (= spjutformade glaspärlor)
1 st 6 mm square bicone/pyramidpärla
1 st pärlhatt, ca 9 mm
1 st mjuk hattpinne
1 st liten pärla, max 2 mm (t ex rund metallpärla eller seed bead)
pärltråd, t ex Fireline, K.O., C-Lon el. dyl.
lim

Verktyg: rundtång, (böjd) spetstång, avbitare, sax, ev. pärlnål

*




1. Börja med att plocka fram en tråd du trivs att arbeta med. Till berlockerna i dessa bilder har K.O. (strl D) samt C-Lon D använts. Trä daggers på tråden och för sedan tråden ännu en gång genom pärlorna i samma riktning.




2. Dra åt tråden och knyt en s k kirurgknut -- se instruktioner här. Om pärlorna vill lägga sig platt, tryck dem mot varandra som i bilden till höger innan du knyter. Dra åt tråden lite extra efter att du tryckt ihop pärlorna eftersom det kan töja ut tråden.




3. Trä trådändarna genom en pärla eller två på varsin sida och fixera knuten med en droppe lim. När limmet har torkat helt klipper du av trådstumparna med en liten, vass sax. Använd en nål om du tycker det är svårt att få tråden genom hålen.




4. Ta fram din pärlhatt. Testa om den sitter bra över din blomma. Troligen behöver "flikarna" böjas ut, vilket du enkelt gör med fingrarna. Se till att alla flikar böjs ut lika mycket så att pärlhatten inte blir ojämn i formen. Böj dem lite åt gången. Fortsätt tills du är nöjd med hur pärlhatten sitter på pärlorna.




5. Om du vill kan du böja in spetsen på varje flik något. Använd en rundtång och krök varje spets försiktigt inåt medan du håller den med dina fingrar. Var försiktig så du inte deformerar flikarna.




6. Trä alla delar på ett hattpinne i den ordning som visas på fotot ovan: square bicone, daggerblomma, liten pärla, pärlhatt. Den lilla metallpärlan är till för att dölja den lilla glipa som gärna blir mellan pärlorna och pärlhatten. Använd en pärla i samma färg som pärlhatten eller dina daggers.




7. Avsluta med att göra en snurrögla. För att göra en snurrögla börjar du med att greppa hattpinnen med yttersta spetsen på din spetstång och böjer hattpinnen 90 grader. Pressa gärna tången lite mot pärlhatten så att avståndet mellan pärlhatt och böj inte blir för stort.




8. Grip tag i hattpinnen där böjen börjar med en rundtång. Böj pinnen över käften så den bildar ett c. Ompositionera rundtången så den nu greppar om halvcirkelns övre del och fortsätt böja till en full cirkel/ögla. Du kan behöva flytta tången mer än en gång för att forma en jämn cirkel.




9. Grip tag i öglan med din spetstång (alternativt flacktång)så att den hålls still medan du med andra handen snurrar den utstickande delen av hattpinnen runt mitten, från öglan ned mot pärlhatten. Snurra tråden tills den sitter tajt mot pärlhatten:pärlorna ska inte sitta så löst att de kan vicka.




10. Kapa den överblivna stumpen av pinnen nära snurren med en vinklad avbitare. Änden på hattpinnen kommer att sticka ut någon millimeter så kläm in den med hjälp av din spetstång för ett proffsigt resultat. Böj rätt öglan om den blivit sned när du snurrade den.



Din blomberlock är nu färdig.


Tips:


  • Hittar du inga square bicones så går det också att använda vanliga 6 mm bicones. Se fotot ovan för en jämförelse mellan de två pärlformerna. Det syns inte helt tydligt, men till blomman i purple iris har en kristallpärla använts till skillnad mot pyramidpärlan i den lila blomman.


  • Om du saknar 11 mm daggers kan du testa med mindre eller längre. Anpassa pärlhatten/pärlkåpan efter pärlornas längd. Använder du samma pärlhatt som i instruktionerna till 16 mm daggers får du en blomman som ser ut som den på fotot ovan.
  • Pärlhatten jag använt kommer från Fru Pärla där den kallas pärlkåpa "spindel".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails