torsdag 13 oktober 2011

Biz: Så säljer du projekt till pärltidningarnaDe senaste månaderna har det dykt upp tips för hur du ska lyckas med att sälja instruktioner till dina smyckesprojekt till tidskrifterna. Artiklarna kommer många gånger från erfarna projektskribenter eller redaktörer, vilka ger värdefulla tips och idéer till de som vill bli publicerade men ännu inte vågat ta steget.

Det finns i princip två sätt att få sitt projekt publicerat: antingen blir du "upptäckt" av tidskriften som gör en förfrågan om du vill skriva instruktioner eller så kontaktar du tidskriften. Det sistnämnda är vanligast. Oavsett vilket så finns det några saker du måste tänka på. Framför allt måste du läsa de s k submission guidelines, riktlinjerna för inskickade projekt, väldigt noga. Redaktionerna får mycket material skickat till sig och du vill inte bli refuserad bara för att du gjort misstaget att inte följa deras krav. Riktlinjerna hittar du antingen i tidskriften eller på tidskriftens hemsida (se t ex länklistan i bloggens vänsterkolumn). Om inte kan du kontakta redaktionen för att få dem.

Men eftersom jag själv aldrig skickat in projekt så lämnar jag nu ordet till proffsen. Här är några artiklar för dig som vill bli publicerad designer/skribent:


Idag har bl a Kalmbach (Bead & Button, BeadStyle, Art Jewelry m fl) och Interweave (Beadwork, Stringing, Step-by-Step Wire Jewelry, Jewelry Artist m fl) nätbutiker där de även säljer projekt från gamla nummer av tidskrifterna. Om du ger tillåtelse för dem att fortsätta sälja projektet på detta vis så kan du tjäna pengar även efter själva publikationen. Läs om ett exempel hos Must-Haves Jewelry.

Att publicera projekt kan vara ett sätt att tjäna pengar, men också ett sätt att uppmärksamma andra affärsgrenar så som pärltillverkning, försäljning av material och kit, smyckesförsäljning osv. En viktig sak att tänka på är dock att du inte får sälja instruktionerna själv, t ex via nätet, medan det nummer av tidskriften som du är publicerad i säljs. Däremot kan du passa på att sälja kit/materialsatser till projektet -- något en hel del gör just för att kompensera att de inte kan sälja instruktioner/tutorials under "karantänen".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails