fredag 24 juni 2011

Projekt och mönster: Smycken av snäckor och snäckskal

Shells of marine Mollusc1


Eftersom det är sommartid och många säkerligen önskar sig badväder för att gå ned till stranden så passar det kanske att avsluta veckan med några tips på hur du kan göra smycken av snäckor och snäckskal, som du hittat själv eller köpt. Fokus ligger på hur du borrar hål för upphängning eller på annat sätt bearbetar snäckor snarare än smycken med färdiga snäckpärlor och snäckskalshängen. En del tekniker passar enbart snäckor och ostron/musslor med tjocka, hårda skal.

Se även Smycken av kaurisnäckor.


Rengöring och polering
Alla snäckor är inte helt rena när de plockas. Många snäckskal är också matta och för att bli ännu finare i smycken kan de poleras. Beskrivningar på hur du rengör och polerar dina strandfynd hittar du bl a hos eHow, Seashells.org och Associated Content. Se även artikeln How to Clean Abalone Shells for Jewelry. Vissa polerar även snäckskal i en stentrumla. Alla snäckskal kan inte poleras så de får en högglansig luster, det beror helt på arten. Snäckor som legat på stranden och nötts ned av sand kan vara svårare att polera än snäckor direkt från havet.


Borra, såga, slipa
Hur du borrar i snäckskal beskrivs bl a hos Dremel (som visar hur du gör ett berlockhalsband), Interweave och Squidoo. På Bead Jewelry Blog tipsas både om hur du borrar hål och att du bör skydda snäckan genom att speja med klarlack eller annan passande finish.

Du kan antingen borra hål rakt igenom en snäckskalsvägg för att fästa en motring, bail, tråd eller liknande i snäckan, men du kan också bara borra ett litet hål och limma fast ett stift/ögla för upphängning.

Ett projekt som beskriver hur du borrar, slipar, sågar och infattar snäckskal hittar du i Sea Shell Pendants. Hur du sågar och slipar ned pärlemor eller snäckskal för att göra länkar/hängen med snäckskalsintarsia kan du lära i artikeln Inlay 101. Innehåller även tips på hur du behandlar botten på fattningen för att ge bästa lyster och färg åt snäckskalet. Vill du slipa ned snäckskal till cabochoner hittar du instruktioner här. Och hur du graverar i materialet med ett multiverktyg (som en Dremel) beskrivs här.

Liksom med sten, keramik och många andra material så frigörs ett otrevligt damm vid borrning, sågning och slipning, som kan leta sig ned i dina lungor och ställa till skada. Var därför noga med att hålla snäckskalet blött för att binda dammet -- det hindrar också borr och skal från att hettas upp av friktionen -- och använd ett fullgott munskydd om det behövs.

Mindre slipade snäcskalsbitar kan borras rakt igenom för att skapa pärlor och knappar likväl som hängen. Hur du gör heishepärlor beskrivs bl a här.


Infattningar
Vill du inte borra hål i snäckorna eller snäckskalsbitarna så kan du istället fästa dem med någon form av infattning av pärlor, metalltråd, silverplåt eller liknande. För inspiration, se Cabochoninfattningar del 1 och del 2. Tips på olika infattningar i silversmide beskrivs på eHow. Pärlinfattade snäckskal i ett brudhalsband finner du även i projektet Two Hearts Are One.


Epoxiharts
Små snäckor kan gjutas in i epoxiharts, vilket inte minst är användbart med tunna, sköra snäckskal som annars lätt skadas. Läs mer om epoxigjutning här. Ett annat exempel på hur du kan göra smycken av hela snäckor finner du i Seashell necklace, ett projekt där snäckorna fästs direkt på en halsbandsstomme med epoxihartskitt (se Resinlera för mer information om detta material).

Du kan också limma rengjorda och ev. inoljade eller polerade snäckor direkt på smyckesdelar som broschstommar, hårspännen etc eller limma fast upphängningsöglor (s k bails) på baksidan av dem.


Foto Mila Zinkova (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons

1 kommentar:

  1. tack ! Jag var nyss i Vietnam och jag och barnbarnet plockade snäckor och packade väl och tog hem, tänker göra en lampskärm, taklampa med hängande snäckor som minne.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails