tisdag 14 juni 2011

Projekt och mönster: G-klaver för smycken


G-klaven är en sirlig symbol, som används i notskrift. I smycken är den perfekt av flera anledningar: det är en symbol för musik och musiker som de flesta känner igen direkt, den är relativt enkel att forma i metalltråd och -- inte minst -- den har en estetiskt tilltalande form.

Gratis instruktioner till g-klavshängen, som passar till såväl halsband som örhängen beroende på storlek, hittar du hos Instructables och My Daily Bead. Skillnaden mellan de två är att i de förstnämnda instruktionerna hamras tråden på sina ställen, vilket ger den "den rätta" kalligrafiska stilen, medan klaven i det senare exemplet enbart böjs till. Tips: avsluta tråden nedtill med en ögla så kan du använda g-klaverna som länkar likväl som hängen.

Med dubbel tråd gör du g-klaven i Gailaviras tutorial Treble Clef Ear Cuff and Ring där motivet är integrerat med resten av smycket.

Föredrar du att arbeta i lera finns det en tutorial på DeviantArt där polymerlera används istället för metalltråd. En lite annorlunda variant finns även på For the love of beads där g-klaven formas av lädertråd som virats med koppartråd.

3 kommentarer:

 1. Jag undrar om du har några artiklar om metal clay?

  Tack på förhand

  /Mirre

  SvaraRadera
 2. Om de olika metalleror som finns tillgängliga har jag skrivit här: http://manekisparlblogg.blogspot.com/2010/08/material-metallera-fran-silver-till.html Där finns bl a länkar till tillverkarnas hemsidor för mer info.

  Letar du efter projekt så finns det några länkar i olika inlägg. Sök i bloggen på silverlera respektive metallera (de olika orden ger träff på olika inlägg) så hittar du dem. Den amerikanska tidskriften Art Jewelry samt flera av de brittiska pärltidningarna brukar ha en del projekt, varav vissa publiceras på deras hemsidor som gratisprojekt och andra kan köpas via dem. Åtminstone Art Jewelry har också gratissidor med grundtekniker. Det finns också en ny tidning som heter Metal Clay Artist Magazine. Du hittar länkar i bloggens vänsterspalt.

  SvaraRadera
 3. Tusen tack!

  /Mirre

  SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails