
Chocolate och cocoa är två olika färgnamn. Choklad och kakao -- det låter som samma sak, eller hur? Kakaopulver har ju samma färg som en god (mörk) chokladbit. Dock är det så att som färgnamn skiljer de sig markant åt.
Choklad är precis som man kan gissa en opak djup (röd)brun nyans. Den kan skifta från riktigt mörkbrun till tydligt rödbrun. Den röda tonen blir inte minst tydlig om pärlan är matt (se rocaillepärlorna till vänster på fotot ovan).

Kakao däremot har samma färg som drickchoklad/varm kakao (eng. hot cocoa): en ljus brunbeige, som inte minst är vanlig på pärlimitationer. Ibland skulle den närmast kunna kallas för nougat. När färgen används i colour-lined seeds beads, som ovan till vänster, kan den ljusa bruna tonen vara tydligare än i de svalare nougatgrå pärlimitationerna. Det finns även en variant som heter galvanized cocoa: samma nyans, men med en metallisk yta.

Avslutningsvis finns det även en ljus chokladnyans, light chocolate. Den påminner ofta om nyansen på mjölkchoklad eller annan ljusare choklad.
Va? OK jag fattar, tänker man på färgbeteckningarna på engelska klarnar det. Jag läser utan glasögon trodde först att de stora platta pärlorna var riktiga chokladkonfekt. Mums! Här på bloggen hittar man alltid något nytt.
SvaraRaderaJag har en liten ask bara med pärlor som påminner om godis -- och det är inte ens medräknat utpräglat "godisformade" pärlor som lakritskonfekt i polymerlera, kakor i peruansk keramik, lampworkglassar osv. Pärlor kan verkligen se mumsiga ut ibland!
Radera